Op 16 augustus 2021 hoorden we dat ons zoontje ziek was. Zo ziek dat hij nooit meer beter zou worden. Dan gebeuren er 100 dingen tegelijkertijd. Paniek, verdriet, “shit ik moet nog koken”, “Hoe kan Fieke nou haar beste vriendje verliezen?” “We moeten zo naar huis want de meiden moeten naar bed.” “Wie blijft er bij Imre in het ziekenhuis slapen? Maar we moeten bij elkaar zijn nu!”

kinderen van Melissa in schommel - jouw jaar in beeld

Zij gaat groter worden dan hij

En heel kort daarna kwam gelijk de drang om alles vast te gaan leggen. Fotograferen deed ik al, maar nu nog obsessiever. Eigenlijk was daar het zaadje voor ‘Jouw jaar in beeld’ al geplant. Ik wilde zo veel mogelijk van hem bewaren. Voor mezelf en mijn man. Voor onze oudste, die pas 5 was. Maar vooral ook voor onze jongste, toen pas 4 maanden oud, die zich later niks van haar broer zal herinneren. Ik wil dat ze hem leert kennen. Hij hield zo ontzettend veel van haar. Dat moet ze weten. Want ze heeft niet alleen een grote zus. Ook een grote broer. Ook al gaat zij groter worden dan hij.

Het documenteren van zijn leven is de basis geweest van alles wat ik nu doe. Van de liefde die ik wil laten zien in mijn fotoreportages, van mijn missie om te zorgen dat moeders samen met hun kind op de foto staan. Van mijn enorme drang om jou te vragen om herinneringen vast te leggen. Want je weet nooit hoe het loopt. Wie er ziek wordt, wie er doodgaat. En het enige wat je dan nog hebt, zijn herinneringen. Dus zorg dat je ze hebt.

melissa en gezin - jouw jaar in beeld

Herinneringen in beeld, ook met mama

Zo ontstond ook “jouw jaar in beeld”. Ik had een lijstje in mijn hoofd van alle dingen van Imre waar ik zo van hield. Van zijn blonde stekeltjes, van zijn auto’s vastgeklemd in zijn knuistje, van zijn wijsvinger in de lucht als we zeiden “duim omhoog!”. Van schommelen op de camping, en, heel graag, van kroelen met mij. Want ik ben dan wel degene thuis die de foto’s maakt, ik wilde er absoluut voor zorgen dat er ook herinneringen op beeld zijn van mij met mijn zoon.

imre melissa jouw jaar in beeld

Dat lijstje in mijn hoofd is vlak na zijn overlijden een lijstje op papier geworden. Een lijstje met alle dingen die ik mis aan Imre. Maar eigenlijk zijn veel van die dingen helemaal niet gerelateerd aan zijn ziek zijn, of aan zijn overlijden. Het zijn uitingen van hoe veel ik van mijn kind houd. Nog steeds. En dat doet iedere moeder. Dus eigenlijk is dit lijstje op iedereen van toepassing. Dus ook voor jou. Om eens op een heel andere manier foto’s te maken van je gezin. Én om ervoor te zorgen dat jij ook onderdeel uitmaakt van die foto’s. Want daar heb ik ook voor gezorgd.

Hoe werkt ‘Jouw jaar in beeld’?

Een jaar lang ontvang je elke week een opdracht om iets van je gezin te fotograferen, met daarbij een tip hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Als je wil kun je iedere maand je foto’s insturen en krijg je 1:1 feedback op je foto’s. Zodat je, heel laagdrempelig, maand na maand beter gaat fotograferen.

Lijkt het je wat? Bestel dan hier jouw jaar in beeld, dan kun je deze week al beginnen.

imre op de bank - jouw jaar in beeld

jouw jaar in beeld - opa en kleindochter bij zwembadje