Net na de bevalling staat je hoofd waarschijnlijk absoluut niet naar seks. Echter hebben veel vrouwen, ook een aantal weken of zelfs maanden na de bevalling, nog weinig zin om de liefde met hun partner te bedrijven. Maar hoe komt dat eigenlijk? In dit artikel vind je de top acht redenen waarom je geen zin hebt in seks na de bevalling.

1. Moe, moe en nog eens moe

Een pasgeboren baby verzorgen is behoorlijk vermoeiend. Het is dan ook niet gek dat als de baby eenmaal slaapt, jij simpelweg ook wilt slapen. Zodra je eenmaal in bed ligt zul je dan ook binnen de kortste keren in dromenland zijn. Door de vermoeidheid ben je dan misschien ook alleen maar bezig met overleven, en staat seks even niet zo hoog op je prioriteitenlijstje.

2. Hormonen

Net na de bevalling en als je borstvoeding geeft maakt je lichaam het hormoon prolactine aan. Hoewel dit hormoon ontzettend nuttig is, heeft het wel als bijwerking dat je minder zin in seks hebt. Het goede nieuws? Zodra je stopt met het geven van borstvoeding komt je libido waarschijnlijk ook weer terug.

3. Lekkende borsten

Is jouw partner dol op jouw borsten? Net na de bevalling zijn ze waarschijnlijk verboden terrein. Naast dat je borsten erg gevoelig kunnen zijn, zijn ook lekkende borsten niet zo charmant tussen de lakens.

4. Niet zo lekker in je vel

Sommige vrouwen zitten na een zwangerschap niet zo lekker in hun vel. Naast dat ze moe en hormonaal zijn, zijn ze ook onzeker over hun lichaam. Zonde, want deze onzekerheid kan je behoorlijk in de weg zitten tijdens de seks. Bovendien mag je best trots zijn op jezelf na zo’n uitzonderlijke prestatie zoals een zwangerschap en bevalling!

5. Jullie zijn niet meer alleen

Naar bed gaan met je partner doe je waarschijnlijk het liefst zonder pottenkijkers. Nu er een baby in huis is, zijn jullie echter nooit meer alleen. Je zin in seks verdwijnt dan ook spontaan als de kleine begint te huilen, of als je zijn speentje tussen jullie lakens terugvindt. Wanneer je hier last van hebt, lees dan ook onze tips om sex te hebben terwijl er altijd kinderen in huis zijn. 

6. Bezig met andere dingen

Met een baby in huis ben je misschien bezig met hele andere dingen dan met seks. In plaats van te genieten van je partner maak je je alleen maar druk over vieze luiers en hoe laat het flesje moet worden gegeven. Doordat je niet goed kunt ontspannen, wordt de vrijpartij niet bepaald leuker.

7. Bang om zwanger te raken

De grootste nachtmerrie van een vrouw die net bevallen is? Meteen opnieuw zwanger raken natuurlijk! Aangezien je nog niet alle anticonceptiemiddelen meteen kunt gebruiken na een bevalling (of ze niet direct werkzaam zijn) is dit dan ook best een gegronde angst. Speel daarom op safe en vrij liever veilig. Zo hoef je je geen zorgen te maken over nog een baby, en kun je hopelijk meer genieten van de seks.

8. Bang dat het pijn gaat doen

De laatste reden waarom je net na de bevalling weinig zin hebt in seks is simpel: je bent bang dat het pijn gaat doen. De eerste keer seks na een bevalling is dan ook best spannend, en niet altijd even fijn. Praat hier dan ook duidelijk over met je partner, en doe rustig aan. Ook een goed voorspel en ontspannen helpt mee om van de seks weer een plezierig momentje te maken.

Conclusie van de top acht redenen waarom je geen zin hebt in seks

Na het lezen van deze top acht redenen waarom je geen zin hebt in seks vraag je je misschien af of het ooit weer goed komt met jullie liefdesleven. Gelukkig is het antwoord hierop: JA! De eerste weken en maanden met een baby zijn hectisch, en dat in combinatie met alle overige redenen is nu eenmaal niet bevorderlijk voor je libido. Zodra je echter een ritme krijgt, en wat meer kunt ontspannen zul je zien dat alles weer goed komt tussen de lakens.