De sleur doorbreken, je hoort er mensen vaak over. Natuurlijk, rust en regelmaat is niet te verwaarlozen, maar er zijn ook dagen waarop je een beetje uit de band wilt springen. Gewoon eens een keer iets anders doen. Dat geldt ook voor de omgang van jou als moeder met je kind. Boterhammetjes smeren, brengen- en ophalen naar/van school, avondeten, voorlezen, slaapliedjes zingen, je kent het protocol onderhand wel. Waarom niet voor een keer, al is het maar een dag, eens ff alles helemaal anders doen met je kind? Volgens ons is daar weinig mis mee, zeker niet omdat kinderen zelf er juist van houden om eens lekker onbezorgd gek te doen. Daarom geven we je hier een paar leuke tips!

1. Volg je impulsen

Als je de dag eens flink op de schop wilt nemen, moet je je vooral niet laten weerhouden door gekke, spontane impulsen. Een verkleedpartijtje of een reis door het land zonder dat je weet waar je precies naartoe gaat? Doen! Geen maren, dat zijn vaak maar sociale conventies, en conventies zijn er nu juist bij gebaat zo nu en dan, op gezette tijden, eens heerlijk overboord te worden gegooid. Je kind houdt daar ook van. Hij zit al vijf keer per week met dezelfde juf of oppas in hetzelfde klaslokaal, nou dan maakt hij er zeker geen bezwaar tegen als jij eens iets totaal anders doet.

2. De wereld op zijn kop

Het is de stoute droom van veel kindjes, een keer de baas mogen spelen. Zeker meisjes vinden het heerlijk om moedertje te spelen, niet voor niets spelen zij zo graag met babypoppen. Hun verzorgend instinct mag je daarom best een keer op zijn beloop laten. Het is echt geen opgave voor je kind om het jouw boterhammen te laten smeren! Je kunt je kind ook je tanden laten poetsen. Een luier aantrekken gaat misschien wat ver, maar uit een babyflesje drinken of een heerlijke maaltijd van Nutricia nuttigen moet wat ons betreft zeker kunnen.

3. Weg met het dagritme

Een dag begint meestal met een ochtendontbijt, gevolgd door een douche of een bad en daarna beginnen alle verplichtingen buitenshuis. Doe het een keer andersom. Het eerste wat je doet als je wakker wordt is je kind mee naar buiten nemen. Aankleden? Hoeft niet hoor, stevige winterjas en je kind kan zijn pyjama lekker aanhouden. Bang dat je buren de hulpdiensten bellen? Leg het ze gewoon uit. Na de verkwikkende ochtendwandeling duik je samen met je kindjes het bed in en lees je ze een slaapverhaaltje voor dat oorspronkelijk voor de avond gepland stond. Als ze honger krijgen, bak je eens een lekker biefstukje. Voor 's avonds staat uiteraard de boterham met pindakaas op het menu. In de avonduren voor het na bed gaan, ga je natuurlijk nog even naar het schoolplein, om daar lekker in het klimrek te klimmen of in de wipwap rond te zwieren.

4. Het initiatief aan je kind!

Je bent natuurlijk gewend om je kind voor te schrijven wat goed voor hem is; want jij weet als ouder wat de gezondheid bevordert, waardoor hij of zij slimmer wordt en waar je kind van moet lachen. Een ding heb je je kind misschien nog niet geleerd, en dat is initiatief nemen. Het lijkt ons niet alleen geinig om je te laten verrassen door de hersenkronkels van je kind, maar ook zeer nuttig en leerzaam. Later zal hij/zij immers ook zijn tijd op een bevredigende manier moeten doorkomen. Dus; haal je kind uit bed en vraag hem of haar: en, wat gaan we vandaag doen? Wat ons betreft is veel geoorloofd: een voorstel kan niet snel te gek zijn. Is je kind overdonderd door je voorstel, vraag hem/haar: wat zou je nou willen doen wat je nog nooit gedaan hebt en waar je stiekem op school altijd over gedagdroomd hebt? En ja, je kind mag ook iets uitkiezen waarvan hij of zij denkt dat papa en mama het misschien niet goed vinden.

5. Verplaats buiten naar binnen

Voetballen? Waarom is dat een buitenactiviteit? Kamer vrijmaken en je hebt een heerlijk verwarmd voetbalveld. Misschien is het niet handig je porseleinen vaasje als doelpost te laten functioneren, maar andere bezwaren kunnen wij zo een, twee, drie niet bedenken. Gewoon doen dus. Wandelen kan ook prima binnenshuis. Trappen op en af, nou dat is ook nog eens goed voor jouw conditie en dat van je kind!