Moeder zijn is iets wat vaak onderschat wordt. Niet zozeer door de toekomstige moeder alleen, maar ook door de samenleving in het algemeen. Bij moederschap komt namelijk veel kijken. Er komt veel verantwoordelijkheid bij kijken en natuurlijk vreet het ook veel tijd. Veel mensen denken dat wanneer ze moeder worden hun leven niet zo drastisch zal veranderen. Dit is echter een grote misvatting. Je leven zal nooit meer hetzelfde zijn wanneer je moeder bent geweest. Aan de ene kant is dit natuurlijk hartstikke leuk. Je ziet je kind namelijk opgroeien en daar komt veel moois bij kijken. Je ziet je kind je eerste woordjes zeggen, de eerste stapjes maken en je ziet hem of haar echt de wereld ontdekken. Een voordeel van moeder zijn is dat je jezelf dan ook weer even kind kunt voelen. Dit brengt natuurlijk veel positieve voordelen met zich mee. Veel mensen zeggen namelijk dat de kindertijd de leukste tijd is. Als moeder kun je die tijd weer herleven. Je kunt namelijk weer spelen met je kind. Je kunt je fantasiespier trainen en je kunt bovendien samen de wereld verkennen en dingen ondernemen. Al deze dingen zijn natuurlijk hartstikke leuk om te doen.

Maar naast de leuke dingen kleven aan het moederschap ook veel negatieve kanten. Dit mag niet worden ontkend. Zo heb je enerzijds veel financiële middelen nodig. Een kind hebben en onderhouden is namelijk niet zo goedkoop. Er komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je nodig bent voor kleding, luiers, eten en dergelijke. Maar later komt daar natuurlijk nog meer bij kijken. Zo moet je je kind zakgeld geven, moet hij of zij natuurlijk sparen. En als je kind gaat studeren dan kost dit natuurlijk helemaal veel geld. Niet alleen kost het veel geld om 1 kind te laten studeren, maar tegenwoordig studeren meerdere kinderen. Dat kost dus nog meer geld. Maar naast de financiële zaken komt er ook veel verantwoordelijkheid en stress bij kijken. Enerzijds verantwoordelijkheid omdat je wilt dat je kind goed wordt opgevoed. Je wilt dat deze zich aan de regels houdt. Niet alleen je eigen regels, maar ook de regels die de maatschappij oplegt. Bovendien wil je ook niet dat je kind zich bezeert en dergelijke en wil je hem of haar bijvoorbeeld alle verkeersregels meegeven. Ook wil je niet dat je kind ziek wordt. Veel moeders kunnen echt wakker liggen om al die verantwoordelijkheden. Dit kan echter ten koste gaan van de opvoeding en het levensgeluk van jezelf en van het kind. Daarom in dit artikel een aantal tips over hoe je een stapje terug als moeder tot meer succes kan leiden.

Een stapje terug in de carrière

Een van de zaken waarbij je als moeder een stapje terug kan doen is in je carrière. De tijden zijn veranderd sinds de jaren 50 en 60'. De rolverdeling van een gezin als hoek van de samenleving is op losse schroeven komen te staan. Vroeger was het namelijk tamelijk traditioneel ingericht. Enerzijds had je de vader die de kostwinner was, en de moeder die voor de kinderen zorgde. De moeder werkte nooit, maar haar enige functie was om louter voor de kinderen te zorgen. Tegenwoordig is dit echter drastisch veranderd. Gezinnen zijn namelijk een stuk gerichter op de carrière en dit zorgt ervoor dat veel vrouwen ook gaan werken. Kinderopvang heeft nu veel werk van de traditionele moeder overgenomen. Maar hoewel veel moeders veel werken, kan dit echter wel zeer overbelastend zijn. Je bent namelijk nog wel hoofdverantwoordelijke van de opvoeding. Dit betekent dan ook dat je veel hooi op de vork moet nemen. Enerzijds omdat je je moet richten op de carrière, wat natuurlijk erg zwaar kan zijn. Maar anderzijds ook omdat je je moet richten op het gezin.

Dit kan snel te veel worden en dit resulteert er dan ook wel eens in dat vrouwen met kinderen sneller een burn-out krijgen. Het nadeel van een dergelijke burn-out is dat je niet alleen jezelf ermee tot last bent, maar ook je gezin. Die negativiteit die je hebt straalt namelijk af op je gezin en dat heeft natuurlijk verschillende nadelen. Om dergelijke nadelen te voorkomen is het daarom ook verstandig om af en toe een stapje terug te doen. Misschien is het verstandig om bijvoorbeeld iets minder te gaan werken. Maar het kan ook goed zijn om even helemaal niet meer te werken, en je enkel op je gezin focussen. Om dit mogelijk te maken moet je natuurlijk wel met een aantal zaken rekening houden. Allereerst moet er namelijk wel genoeg geld binnenkomen. Zeker in de huidige tijd kan dit lastig zijn. Huren zijn namelijk hoog en boodschappen duur. Als dit niet mogelijk is, kan het verstandig zijn om een stapje terug te doen in je carrière en je op de kinderen focussen. Wanneer de kinderen ouder zijn kun je natuurlijk altijd je carrière weer oppakken.

Een stapje terug in strengheid

Een ander aspect waarbij het soms verstandig kan zijn om een stapje terug te doen is in de strengheid van de opvoeding. Veel moeders zijn overbezorgd en dit kan erin resulteren dat je soms te streng bent voor je kinderen. Vaak is dit met de beste bedoeling maar dit kan averechts werken. Als je namelijk heel streng bent, kan dit erin resulteren dat kinderen sneller rebelleren. Te streng zijn werkt dus averechts en er zijn genoeg voorbeelden die deze argumentatie bekrachtigen Zo zie je bijvoorbeeld dat veel kinderen uit christelijke opvoedingen gaan rebelleren tegen het geloof. Dit komt omdat ze zeer streng zijn opgevoed in het calvinistische milieu waar ze vandaan komen. Dit beginnen ze dan te hekelen. Zeer streng zijn zorgt ervoor dat je op de lange termijn een slechte band met de kinderen krijgt. Maar soms is het lastig te bepalen wanneer je te streng bent of te lief. Je kunt namelijk ook te lief zijn. Het is belangrijk om een goede middelmaat te vinden. Het is bovendien ook belangrijk om dit af te stemmen met de vader. Het is namelijk belangrijk dat je met je man/vriend op één lijn zit wat betreft de opvoeding.

Een stap terug in het huishouden

Soms is het ook belangrijk om een stap terug te doen in het huishouden als moeder. Zeker in een huishouden met kinderen kan dit namelijk zeer druk zijn. Niet alleen moet je op de kinderen passen, maar je moet ook alle zaken eromheen doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afwassen, stofzuigen, koken en dergelijke. Wanneer je bezig moet zijn in het huishouden, en je hebt werk, en je moet ook nog de kinderen opvoeden dan is dit bijna niet te doen. Een stap terug doen als moeder in dergelijke situaties is dan ook zeer aan te raden. Dit kan zorgen voor innerlijke rust en dat is een groot voordeel te noemen. Het kan dan bijvoorbeeld aan te raden zijn om een schoonmaker in dienst te nemen. Maar als je al wat oudere kinderen hebt, kunnen deze natuurlijk ook de handjes laten wapperen. Enerzijds kunnen ze je dan helpen bij problemen in het huishouden, maar het zorgt er ook nog eens voor dat ze leren om voor zichzelf te zorgen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap. Je kunt een stapje terug doen en ook nog eens je kinderen dingen bijbrengen. Ook hebben we nog een aantal tips om het huis sneller schoon te maken. Hoe sneller je klaar bent met dit soort taken, hoe eerder je weer kan ontspannen. 

Een stap terug doen: concentreer je op je hobby's

Het kan soms belangrijk zijn om je te concentreren op je hobby's en dingen die je echt leuk vindt in het leven. Als moeder gaat vaak alle tijd op aan randzaken en drukke situaties, dat er bijna geen tijd meer is om te genieten. Dit is echter niet aan te raden, want het is belangrijk om ook te genieten in het leven. Geluk is namelijk het belangrijkste in je bestaan. Natuurlijk kun je geluk vinden in het gezin, maar een gemiddeld mens heeft ook verschillende passies. Het is belangrijk om je passies niet verloren te laten gaan, maar er daarentegen veel mee bezig te zijn. Als je bijvoorbeeld een grote passie hebt voor schrijven, dan is het belangrijk om dit niet te laten verwateren. Maar ook andere passies zoals boeken lezen, spelletjes spelen en dergelijke moet je gewoon blijven doen. Als je bijna geen tijd hebt om ze in je eentje te doen, kun je ze natuurlijk ook met je kinderen gaan doen. Zo kun jij je passies overdragen aan je kinderen en dat is natuurlijk een groot voordeel te noemen. Zo zorg je ervoor dat ze ook geluk leren kennen in het leven. En geluk is immers het allerbelangrijkste en grootste goed. Op de hobby's focussen is daarom ook zeer aan te raden.