Bij het opgroeien van je kind gaat deze door veel verschillende fases. Allereerst heb je natuurlijk de bekende eerste periode. In deze periode is je kind een baby en kun je er nog moeilijk mee communiceren. Maar naarmate je kind begint te praten en ouder gaat worden, zal de eerste communicatie met je kind ook een stuk beter zijn. In die periode kun je je kind echt leren kennen. Daarna komt het proces dat je andere beslissingen moet gaan nemen. Opvoeden heeft namelijk niet alleen met gedrag te maken, maar is belangrijk om je kind waardes mee te geven. Zo is het algemeen bekend dat kinderen zakgeld krijgen in Nederland. Dit is geen verplichting, maar de meeste ouders doen het wel. De ene ouder geeft wel meer dan de andere ouder, maar wat is nou een goede richtlijn? Bij dezen een aantal tips over zakgeld geven aan je kind.

Begin op tijd met het geven van zakgeld

Het is belangrijk om kinderen op tijd al zakgeld te geven. Niet per se om ze te verwennen, maar omdat het geven van zakgeld onderdeel uitmaakt van het leerproces. Hoe eerder kinderen leren omgaan met geld, hoe beter dit is. Je kunt ze op die manier ook de verantwoordelijkheid die bij geld komt kijken meegeven. Het laatste wat je wil is dat je kinderen later in geldproblemen komen. Niemand wil immers een kind zien die in de schulden zit. Dit kan voor veel mentale en geestelijke problemen zorgen, want het is erg lastig om uit de schulden te komen wanneer je er eenmaal inzit. Probeer daar dus op een goede manier mee om te gaan.

Stel een juist bedrag vast

Bij het geven van zakgeld is het van belang dat je een juist bedrag vaststelt. Maar hoe bepaal je nou precies wat ongeveer een goed bedrag is? Dit is van veel zaken afhankelijk. Enerzijds is het van belang dat je duidelijk maakt wat je hem of haar ermee wilt leren. Is het puur om iets te kopen, of wil je je kind de waarde van geld bijbrengen? Vaak is het van belang om je kind op het begin niet veel geld te geven. Het is namelijk ook belangrijk om je kind de waarde van sparen mee te geven. Dat is iets wat altijd belangrijk is om zo vroeg mogelijk aan te leren. Sparen heeft namelijk veel voordelen. Je zorgt er op die manier voor dat je altijd een buffer hebt. Maar als kind kun je ook sparen voor mooie dingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een spelcomputer, een scooter of iets anders wat veel geld kost. Hoe je dat bedrag bepaalt is volledig afhankelijk van jezelf. In principe moet het niet te veel zijn, maar ook niet te weinig.

Afspraken over maken

Het is altijd belangrijk om afspraken met je kind te maken over het zakgeld. Daarbij is het dan ook van belang dat zowel jij als je kind zich aan die afspraken houden? Zorg er daarom voor dat je consequent bent. Geef altijd precies zoveel zakgeld als is afgesproken. Betaal dit zakgeld dan bovendien ook op dezelfde dag. Als je hierin niet consequent bent, dan kan dit lastig worden. Op die manier kan dat steeds verder worden opgerekt en dat kan resulteren in veel discussies. Veel ouders hebben soms de neiging om meer geld te geven, maar dat is om die reden dus niet verstandig. Let wel: het is dan ook niet de bedoeling dat je te weinig geld heeft. Hou het altijd bij een vast bedrag en maak daar vaste afspraken over. Zo weet iedereen waar die aan toe is en worden onnodige discussies vermeden. Je kunt bijvoorbeeld een dergelijke afspraak per jaar maken. En dat dan elke jaar er iets meer zakgeld bij komt.

Koop een spaarvarkentje

Veel ouders hebben geen vaste regels met betrekking tot hetgeen een kind kan kopen met zijn zakgeld. Dit is ook niet altijd verstandig. Een belangrijk gedeelte van de leerschool is namelijk dat je kind zelf keuzes kan maken wat betreft de aankopen die hij of zij gaat doen. Dit wil echter niet zeggen dat het onverstandig is om een spaarvarkentje voor je kind te kopen. Met een spaarvarkentje zorg je ervoor dat je kind er geld in kan doen en op die manier wordt het sparen gestimuleerd. Dit is ook nog eens sparen op een leuke manier. Wanneer je kind dan iets wilt kopen en hij of zij heeft veel geld gespaard, dan kun je vervolgens samen met je kind het spaarvarkentje openbreken.

Ga samen spullen kopen

Bij het uitgeven van het zakgeld is het van belang dat je als ouder je kind daar op een goede manier bij begeleid. Zorg er dan ook altijd voor dat jullie gezamenlijk wat van het spaargeld opmaken. Je kunt je kind dan ook gaan helpen met het nemen van beslissingen over wat nu wel of niet een goede aankoop is. Let wel: het is nog steeds belangrijk dat je rekening houdt met de autonomie. In principe is het geld van je kind, zorg er daarom dus ook altijd voor dat die het laatste woord heeft. Maar je kunt altijd optreden als raadgever om hem of haar in de goede richting te brengen. Daarnaast kun je je kind ook de waarden van geld brengen. Namelijk het feit dat je geld maar één kunt uitgeven en dat er daarom altijd weloverwogen keuzes moeten worden gemaakt.

Niet als straf gebruiken

Zoals al even kort werd vermeld, is het belangrijk dat zakgeld consequent wordt gegeven. Je moet er als ouder dan ook geen misbruik van maken. Veel ouders hebben bijvoorbeeld de neiging om zakgeld in te houden wanneer het kind stout is geweest. Of juist vice versa: meer zakgeld te geven als je kind iets goeds heeft gedaan. Dit is echter niet verstandig, aangezien dan de afspraken worden gebroken. Mocht je kind iets vervelends hebben gedaan, verzin dan gewoon een straf die daar niets mee te maken heeft.

Waar is het zakgeld voor bedoeld?

Zakgeld geven aan je kind is voornamelijk bedoeld om leuke dingen en dergelijke te kopen. Niet voor de primaire basisbehoeften, want een goede ouder zorgt daar hopelijk gewoon voor. Geef dus duidelijk aan waar het precies voor is bedoeld. Je kunt daarbij ook onderscheid maken tussen kleedgeld en zakgeld. Veel ouders geven een vast bedrag waarbij de kinderen ook kleding kunnen kopen. Dat is op zich niet een slecht idee. Maar het is ook maar net afhankelijk van je opvoedingsrichtlijnen.

Praat er met anderen over

Je wilt je kind natuurlijk niet te veel zakgeld geven, maar ook weer niet te weinig. Maar hoe bepaal je nou wat het juiste bedrag is. Hier kun je op verschillende manieren achter komen. Allereerst kun je bijvoorbeeld onderzoeken lezen van Nibud. Zij onderzoeken wat het gemiddelde zakgeld is in Nederland bij bepaalde leeftijden. Maar wat vaak nog verstandiger is, is om de omgeving ernaar te vragen. Je wilt natuurlijk niet dat je kind uit de toon valt. Enerzijds niet op negatieve wijze: dus niet doordat je te weinig geld geeft. Hierdoor kan het namelijk zijn dat je kind zich gepest voelt of zich op een andere manier minderwaardig.

Maar het is ook belangrijk dat je je kind niet te veel geld geeft. Om die reden kan je kind namelijk ook gepest worden. Andere kinderen kunnen dan namelijk jaloers worden en dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Zorg er dus voor dat je bedrag overeenkomt met het geld dat zijn of haar schoolvriendjes ontvangen.

Eindbeschouwing

Zakgeld aan je kind geven is dus zeer verstandig. Al is het maar als een leerproces. Het gemiddelde kind in Nederland komt namelijk niets tekort en dat is maar goed ook. De ene ouder verdient natuurlijk wel veel meer geld dan de andere ouder. Wanneer je bijvoorbeeld echt niet zakgeld aan je kind kunt geven, is het van belang om daar heel transparant over te zijn. Het moet begrijpelijk worden gemaakt. Op die manier zal die het sneller accepteren. Maar om dergelijke problemen te voorkomen, kun je alvast gaan sparen voor een kind haar spaargeld. Op die manier hoef je er geen maandelijkse extra uitgave van te maken.