Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Opa en oma maken er toch net wat meer een feestje van. Wat van papa of mama niet altijd mag, zien opa en oma nog weleens door de vingers. Volgens ouders én kinderen zijn dit 10 redenen waarom opa's en oma's geweldig zijn:

1. Een hele simpele reden

Als opa en oma er niet waren geweest, waren papa of mamma er ook niet geweest en de kinderen ook niet. Alleen dat is al een goede reden waarom opa en oma zo geweldig zijn.

2. Oppassen

Ze zijn de liefste oppassers. Ze hebben uren geduld om torens te bouwen of puzzeltjes te maken en ze weten heel veel verhaaltjes en liedjes uit hun hoofd.

3. Paar extra handen

Ze helpen niet alleen met de kinderen, ze zijn vaak ook niet te beroerd om met huishoudelijke karweitjes te helpen. Het lijkt wel of ze een tomeloze energie hebben terwijl ze toch een stuk ouder zijn.

4. Je kunt ze alles vragen

Ze geven niet alleen advies, maar struinen ook het internet voor je af als je iets niet kunt vinden. Zelfs als je al weken op zoek bent naar Johannesbroodpitmeel komen zij er mee thuis. En als ze dat niet bij zich hebben dan komen ze wel weer aan met dat leuke truitje voor je dochter of die eigenlijk te dure speelgoedauto voor je zoon.

5. Beeldschermtijd

Opa’s en oma’s doen niet aan maximale beeldschermtijd. Het geeft niets als hun kleinkind lekker wil bankhangen. En als ze het genoeg vinden dan verzinnen ze wel iets leuks waardoor het kind vanzelf stopt met op het beeldscherm kijken.

6. Altijd iets lekkers

Opa en oma hebben altijd wel iets lekkers in huis. Vaak is dat ‘toevallig’ ook nog het favoriete drankje of snoepgoed van je kind. En als de kleine dan ’s avonds het bord niet leeg eet, dan maken opa en oma daar echt geen probleem van.

7. Altijd tijd voor een spelletje

Opa en oma hebben altijd tijd voor een spelletje. Of het nu gaat om een drie uur durende blokken sessie, kaartspelletjes, een vliegtuigje in elkaar zetten, schilderen of een tentenkamp bouwen in de woonkamer. Het kan allemaal bij opa en oma. Ze hebben zelfs tijd voor zo’n hele grote puzzel met allemaal van die kleine stukjes.

8. Een spannend verhaal

Als opa of oma voorleest uit een boekje lijken de verhalen veel spannender. Ze gebruiken allemaal verschillende stemmetjes. En daarnaast vinden ze het ook helemaal niet erg als ze hetzelfde verhaaltje voor de tiende keer opnieuw moeten vertellen. Wat de kinderen ook altijd heel leuk vinden zijn de verhalen van vroeger. Zeker als ze grappig zijn.

9. Wijze woorden

Ook al zet je er als ouder nog weleens je vraagtekens bij, voor de kinderen is de wijsheid en de levenservaring die opa en oma hebben geweldig. Ze vinden de verhalen fantastisch en nemen de wijze raad ook altijd voor waarheid aan. Dat is alleen maar goed voor het zelfvertrouwen van je kind, want opa of oma weet het wel.

10. Goede en slechte tijden

Opa’s en oma’s zijn de steunpilaar in goede en slechte tijden. Ze staan altijd voor jou en je kind klaar. Ze weten hoe zwaar het ouderschap kan zijn, vooral als het de eerste keer is. Je kunt altijd op ze leunen en ze zorgen vaak dat je gezin goed functioneert. Ze laten zien hoe belangrijk familie is.