Zie jij soms door de bomen het bos niet meer? Wanneer je het druk hebt op het werk en jouw kinderen belangrijke voorstellingen of sportwedstrijden hebben, kan het soms allemaal te veel lijken. Hoe zorg je dat je georganiseerd blijft en zo nooit belangrijke momenten van jouw kinderen of deadlines op het werk hoeft te missen? Door een goede organisatie mis jij nooit meer iets en kun je jouw hoofd koel houden. In dit artikel hebben wij handige tips voor werkende moeders op een rijtje gezet. Dankzij deze tips blijf jij georganiseerd en blijf je een gezellige moeder en collega!

Schrijf het op

Als werkende moeder heb je zoveel dat je moet onthouden. Alleen alle taken, hobby's, schoolprojecten en sportwedstrijden van jouw kinderen onthouden is een immense taak, laat staan belangrijke vergaderingen of deadlines erbij. Een goede manier om alles bij te houden en te organiseren, is door alles direct op te schrijven. Heeft jouw dochter het over een project op school waar je wc-rollen voor moet verzamelen? Schrijf het direct op, al is het pas over een paar maanden, zo vergeet je nooit meer iets. Neem bijvoorbeeld standaard een kladblokje met je mee of maak een aparte notitiepagina in jouw telefoon. Hier kun je belangrijke dingen in het leven van jouw kinderen of op het werk direct opschrijven. Aan het einde van de dag kun je al deze dingen aan jouw planner of agenda toevoegen.

Plan, plan, plan!

Een goede organisatie vereist een goede planning. Neem iedere week even de tijd om jouw week in te plannen. Zo heb je direct een overzicht wat er deze week staat te gebeuren en kom je niet last-minute voor verrassingen te staan. Plan letterlijk alles, van een belangrijke meeting op het werk tot het doen van de boodschappen of opmaken van het bed. Door een planning te maken, weet je van tevoren precies wat er van je wordt verwacht. Zo begin je iedere dag georganiseerd en weet je direct waar je aan toe bent.

Plannen hoeft niet alleen te gaan om belangrijke dingen op het werk of belangrijke momenten voor de kinderen, plan zelfs vrije tijd in. Veel mensen vergeten om vrije tijd in te plannen. Het is zo eenvoudig om de hele week vol te plannen. Zorg voor minstens een paar dagdelen per week die je vrij houdt. Deze kun je gebruiken om naar wens in te vullen of te gebruiken voor onvoorziene taken of taken die meer tijd vereisen. Zo hoef je nooit te stressen en heb je overal genoeg tijd voor.

Een familieplanner

Dat je zelf de boel op orde hebt en een duidelijke planning hebt, wilt niet zeggen dat het hele gezin hier ook in mee kan gaan. Zorg dat jouw kinderen en partner ook precies weten waar zij aan toe zijn. Een familieplanner is handig om alle schooldagen, schooltijden en buitenschoolse activiteiten in op te schrijven. Ook is deze planner handig voor de oppas, hulp of voor wanneer jouw kinderen willen weten wanneer je thuis bent. Plan ook samen met jouw kinderen. Zo houden jullie samen een georganiseerd huishouden.

Verdeel de taken

Je hoeft niet alle ballen zelf in de lucht te houden. Heb je het gevoel dat je hard je best doet, maar nog steeds niet georganiseerd bent? Probeer dan eens om jouw taken te verlichten. Verdeel de taken eens op het werk of verdeel de taken in huis met jouw gezin. Door bijvoorbeeld huishoudelijke taken te verdelen, heb jij meer tijd voor grotere klussen in het huis en heb je een minder gestrest en ongeorganiseerd gevoel. Pak die familieplanner er weer eens bij en schrijf hier ook de dagelijkse taken in huis voor iedereen op.

Scheid werk en privé

Het is belangrijk om wanneer je thuis bent, ook echt moeder te zijn en wanneer je werkt, een collega te zijn. Een goede manier om georganiseerd te blijven, is door werkrelaties en privérelaties gescheiden te houden. Zo voorkom je dat je jouw werk te veel met jouw privéleven verwikkelt. Zo kun je wanneer je thuis bent, ook echt vrij zijn van werk. Hoe gezellig jouw collega's ook zijn, door deze relaties voor op de werkvloer te houden, hoef je niet langer dan nodig met werk bezig te zijn. Zo kun je thuis gewoon weer die gezellige moeder zijn.

Offline en onbereikbaar zijn

Een andere manier waarop je werk en privé niet in elkaar laat verwikkelen, is door na je werk ook echt onbereikbaar en offline te zijn. Natuurlijk zijn er beroepsgroepen waarbij dit onmogelijk is, maar indien dit kan, is dit een echte aanrader. Zo hoef je je thuis niet zorgen te maken over werk en kun je je gewoon op jouw gezin richten. Afleiding van het werk kan ervoor zorgen dat je dingen thuis vergeet. Houd jouw weekend vrij van werk en maandag kun je gewoon weer aan de slag!

Een ding tegelijkertijd

Het klinkt zoveel slimmer, handiger en functioneler om tijdens het koffiezetten je klaar te maken. Of wat dacht je van tijdens een telefoongesprek nog even de was opvouwen? Multitasken lijkt een goede manier om als moeder alle schaapjes op het droge te houden. Maar wist je dat juist averechts werkt. Hoe vaak ben je weleens iets vergeten wanneer je twee dingen tegelijkertijd deed of ging juist een van de twee mis? Door je op een zaak te focussen, zorg je ervoor dat je al jouw aandacht hieraan geeft. Dit zorgt voor minder stress en geeft direct een beter resultaat.

Een schoon en opgeruimd huis

Wil je goed georganiseerd blijven als werkende moeder? Dan is wellicht de eerste stap om jouw huishouden op orde te hebben. Een schoon en opgeruimd huis weerspiegelt niet alleen jou als persoon, maar zorgt ook voor rust en orde in jouw hoofd. Maak dus altijd het bed op in de morgen en laat nooit afwas staan tot de volgende dag. Door orde in jouw huis te scheppen, schep je direct orde in de rest van jouw leven. Als werkende moeder kun je natuurlijk niet altijd de tijd hebben om het huis schoon en netjes te houden. Zorg voor handige schoonmaakroutines en maak het een gebruik om 's avonds voor het slapengaan rommel op te ruimen. Zo wordt je altijd wakker in een net huis. Kun je wel wat hulp gebruiken? Huur dan iemand in om te helpen met het schoonmaken. Zo hoef jij je niet uit te sloven in het huishouden en kom je altijd thuis in een schoon en net huis.

Een werkende moeder heeft eigenlijk standaard twee functies, de functie als moeder en de functie als werknemer. Een goede organisatie hieraan overhouden vergt enige kennis en ervaring. Maak gebruik van bovenstaande tips om jouw leven, zowel werk als privé, georganiseerd te houden. Een goede organisatie vergt planning en toewijding. Voorkom stress en drukte en zorg dat je goed georganiseerd blijft. Zo mis je nooit meer een belangrijke deadline of belangrijk moment van jouw kind(eren).