Baby, Kinderen

Tips voor het vieren van een eerste verjaardag

Hoera! Je kindje wordt één jaar, wat een mijlpaal! Ik mocht deze bijzondere dag pasgeleden vieren toen mijn dochter één werd. Het was een hele bijzondere en mooie dag, vol herinneringen aan het afgelopen jaar (‘precies een jaar geleden hing ik op dit moment puffend over de bank’ en meer van dat soort nostalgische gedachten ;-)). Maar aan het eind van de dag was ik ook gesloopt, want het is best hard werken, zo’n kinderverjaardag.

Hieronder wat tips om de eerste verjaardag nog leuker en iets minder vermoeiend te maken:

Maak het jezelf niet te moeilijk!

Nee, je hoeft niet zelf vier verschillende soorten taart te bakken. Taart van de bakker of de super is ook lekker! Zo’n eerste verjaardag hoeft niet perse groots en uitbundig.

Smash cake 1 jaar

Plan een cakesmash 

Een cakesmash is een fotoshoot waar je kindje met handjes en voetjes een taart ‘smasht’. Vooral als de taart een kleurtje heeft levert dat vrolijke en grappige plaatjes op, leuk voor in het plakboek of als uitnodiging voor het feestje. Plan zo’n shoot op tijd, zodat je tijd hebt om de foto’s te (laten) bewerken en eventueel te versturen. Minder geschikt is om het wroeten in een taart voor de verjaardag zelf te bewaren, want dat leuke setje kleertjes én baby zelf kunnen meteen in de was.

Probeer zoveel mogelijk vooraf voor te bereiden

Denk aan: de dag ervoor de woonkamer versieren, kopjes en schoteltjes klaarzetten, voordat de gasten komen wat hapjes klaarmaken. Alles om tijdens het feest zelf niet alleen in de keuken te staan maar tijd vrij te hebben om je kindje te zien genieten!

Versiering verjaardag

Maak een (online) verlanglijstje

Maak aan je gasten duidelijk wat je wensen zijn voor je kind. Zo voorkom je zes auto’s, vier poppen, cadeaus waar je niet op zit te wachten of die je al in huis hebt. Een verlanglijstje aanmaken op www.lijstje.nl is bijvoorbeeld handig, daar kunnen je gasten het gekochte cadeau op afstrepen zodat je kind niets dubbel krijgt. Ook kun je nadenken of je alleen ‘leuke’ cadeaus (speelgoed, boekjes, etc.) wilt vragen, of bijvoorbeeld ook wat praktische cadeaus (denk aan rompers, sokjes, een pyjama, een bijdrage voor de spaarrekening, etc.).

Zorg dat je minstens één keer met je jarige kind op de foto staat

’s Avonds, toen de verjaardag van mijn dochter over was, kwam ik er achter dat ik welgeteld één foto van ons samen had. En die was nog lelijk ook. Ik was te druk geweest met taart snijden en koffie schenken om aan de foto’s te denken. Maar we hebben het hier toch over een mijlpaal, dus ga er even voor staan! En duw die camera in oma’s of tantes hand als jij weer begint met rennen en vliegen.Shirtje 1 jaar

Geef een duidelijke starttijd aan 

Laat je gasten weten wanneer het feest begint, en eventueel ook wanneer het weer eindigt. Zo kun je rekening houden met de slaapjes van je kind als je dat wilt.

Heb niet te hoge verwachtingen

Het is nogal wat, zo’n eerste verjaardag! Al die visite en cadeaus. Het kan zomaar zijn dat je kindje een beetje van slag raak, snel moe wordt en helemaal geen oog heeft voor de meegebrachte cadeautjes of de taart. Heb daarom niet al te hoge verwachtingen vooraf, zo’n eerste verjaardag is vooral voor jullie bijzonder!

Hoe was de eerste verjaardag van jouw kind? En heb je nog goede tips voor andere moeders om het feest ontspannen te laten verlopen?

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

3 Reacties

 • Avatar
  Reageer Bregje september 4, 2015 at 10:10

  Goed lijstje Rianne! Mijn moeder was mijn steun en toeverlaat: die duwde me een glas wijn in mijn handen en stuurde me de keuken uit met de woorden: “Jij bent de moeder, ga genieten van je jarige kind!” En zo geschiedde 😉

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje september 4, 2015 at 12:06

  Ik vind dit goede tips. En je moet vooral niet vergeten dat zo’n eerste verjaardag vaak meer voor de ouders is dan het kind. Want die snapt er meestal nog niet zo veel van.

 • Avatar
  Reageer Felicia augustus 13, 2018 at 12:21

  bij mij vierde wij de verjaardag van de oudste twee dochtertjes bij mijn ouders thuis want ik woonde toen nog thuis dus met mijn vriend samen bij mijn ouders
  mijn moeder regelde de verjaardag beetje zoals de dame hierboven beschreef zij wilde dat ik kon ontspannen en zij verzorgde alles en mijn man kookte voor de visite ik hield het niet al te groot vind dat persoonlijk niks te veel visite
  bij ons derde prinsesje jasmijn woonden wij inmiddels op ons zelf met ons gezinnetje maar toch vierde wij het weer bij mijn ouders ze heeft een grotere tuin dan ons en zij hielp mee met alles super fijn
  en nu word ons jongetje 24 augustus 1 ik kijk er heel erg naar uit gezellig in de tuin bij mijn ouders:) hopen op mooi weer

 • Plaats een reactie