Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

Knikkeren is hot! En dan met name een eigen knikkerbaan maken. Jelle’s Marble Runs op Youtube heeft ruim 1,3 miljoen abonnees. Het tv-programma Marble Mania op SBS6 is een echte kijkcijferhit.

Op Instagram zie je foto’s van mensen die zelf een knikkerbaan hebben gemaakt. Doe-het-zelvers en creatievelingen halen hun hart op. Ze kunnen heerlijk aan de slag met allerlei materialen om een fantastische eigen knikkerbaan te maken. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan lekker knutselen en je eigen knikkerbaan maken?

Wat is een knikkerbaan?

Een knikkerbaan is een baan waarop knikkers van boven naar beneden rollen. Er zijn banen waarop je met één knikker tegelijk kunt racen, maar er zijn ook knikkerbanen waarop je wedstrijden met verschillende kleuren knikkers kunt houden. Op de knikkerbaan zijn onderweg allerlei obstakels, wissels, sluiproutes, hefbomen en speciale effecten gebouwd. Er bestaan ook voorbeelden van knikkerbanen met loopings, springschansen en liften die knikkers omhoog takelen naar een nieuw startpunt. Je kunt een knikkerbaan zo gek maken als je zelf wilt.

Hoe maak je zelf een knikkerbaan?

Je kunt zelf een knikkerbaan maken met allerlei verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld zand gebruiken om een knikkerbaan te maken. En in de winter kun je sneeuw gebruiken in plaats van zand. Ook kun je een knikkerbaan maken van wc-rollen, papier en karton, of van stukken van je Hot Wheels baan. Als je echt creatief uit wilt pakken, kun je er ook voor kiezen om allerlei verschillende materialen te gebruiken en te combineren om je eigen knikkerbaan te maken.

Knikkerbaan maken van zand

Een knikkerbaan van zand maken is een leuke bezigheid in de zandbak of op het strand. Met een schep, emmers, zandvormpjes, schelpen, stokjes en natuurlijk water en zand kun je prachtige banen voor je knikkers maken. Begin met het maken van een flinke heuvel van zand, zodat je knikkers voldoende snelheid kunnen maken. Met je schep kun je vervolgens een goede baan uitgraven in het zand waar je knikkers doorheen kunnen rollen. Met schelpen en stokjes kun je extra hindernissen in je baan maken voor de knikkers. Ook kun je hobbels, tunnels, bochten en sluiproutes maken op je knikkerbaan van zand, om de afdaling van je knikkers nog spectaculairder te maken.

Knikkerbaan maken van sneeuw

In de winter kun je natuurlijk sneeuw gebruiken om een mooie knikkerbaan te maken. Dat is een keer iets anders dan een sneeuwpop, een kunstwerk van sneeuw of een iglo maken. Net als bij een knikkerbaan van zand, moet je zorgen voor een flinke berg van sneeuw. Daarna kun je dan een mooi parcours maken van sneeuw waar je knikkers goed doorheen kunnen rollen.

Knikkerbaan van wc-rollen, papier en karton

Wanneer je lekker binnen wilt spelen of gek bent op knutselen met papier, kun je natuurlijk ook een knikkerbaan maken van wc-rollen, papier en karton. De spullen die je daarvoor nodig hebt, hebben de meeste mensen wel in huis. Naast wc- of keukenrollen, papier en karton, heb je een schaar, lijm, plakband of tape en natuurlijk knikkers nodig. Hoe meer materialen je in huis hebt, hoe groter en uitgebreider je je knikkerbaan kunt maken.

Er zijn verschillende manieren om met wc-rollen, papier en karton een knikkerbaan te maken. Je kunt er voor kiezen om alles met elkaar te verbinden via een speciale constructie, zoals op dit voorbeeld:

knikkerbaan-maken-van-wc-rollen

Je kunt er ook voor kiezen om de baan vast te maken op een (kartonnen) achterwand. Met een oude doos kun je met tape een achterwand maken op een deur of een muur. Op deze achterwand kun je vervolgens helemaal los gaan met allerlei vormen die je maakt met papier en met hele en halve wc-rollen. Om te zorgen dat alles goed op de achterwand blijft zitten is een sterke lijm of goede tape wel aan te raden.

knikkerbaan-van-karton-maken

Knikkerbaan van een Hot Wheels baan

Hebben jullie ook dozen vol met die oranje Hot Wheels baanstukken? Ook daarmee kun je een geweldige knikkerbaan maken. Een keer niet met de autootjes racen, maar je knikkers over de baan laten rollen. Je kunt gebruik maken van de loopings, de bochten en de schansen. Ook kun je allerlei hoogteverschillen en hobbels inbouwen om er een uitdagende knikkerbaan van te maken. Dat kun je doen met krukjes of stoelen, maar ook met (opberg)dozen en de rand van de salontafel. Laat jullie creativiteit de vrije loop en maak een coole baan!

Benieuwd hoe Jelle zijn Marble Runs banen maakt?

Veel plezier met het maken van je eigen knikkerbaan! Mocht je zelf niet zo creatief zijn en liever werken met een voorbeeld of een bouwpakket, kun je natuurlijk altijd aan de slag gaan met een Hubelino knikkerbaan. Ook hierbij is uren speelplezier gegarandeerd!

Bron afbeeldingen in het artikel: Pinterest @marushkacrafts, @gmptfitness

Headerfoto: eigen afbeelding