Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wil je gezellig met jouw kinderen gaan knutselen, maar heb je weinig knutselspullen in huis? Geen probleem. Simpelweg met papier, een schaar en wat potloden kom je al een heel eind. Wil je weten wat je allemaal kunt maken met papier? Wij hebben 5 leuke dingen om te knutselen met papier op een rijtje gezet. Deze creatieve projecten zijn zowel voor peuters, kleuters als oudere kinderen zeer geschikt.
Kaarten knutselen
Kaarten knutselen is ontzettend leuk om te doen en je hebt er niet veel voor nodig. Je kunt hiervoor effen kaarten gebruiken, maar je kunt ook een A4’tje in tweeën knippen en dubbelvouwen. En dan kunnen je kinderen aan de slag met al hun creativiteit. Zo kun je bijvoorbeeld krantenknipsels of foto’s uit tijdschriften knippen en opplakken, maar kun je ook met verf, potloden, stiften of glitter hele mooie kaarten maken. Zelf kaarten knutselen is bijvoorbeeld heel leuk om te doen in aanloop naar kerst en oud en nieuw. Maak zelf de kerstkaarten met de kinderen en stuur unieke kaarten naar familie en vriendjes. Het is ook heel leuk om zelf uitnodigingen voor een kinderfeestje te maken.
Knippen en plakken met papier
Vooral voor peuters en kleuters is (oefenen met) knippen en plakken met papier de leukste activiteit. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een simpele kleurplaat (het liefst met grote vakken) en deze laten volplakken door de kinderen met stukjes papier. Zij kunnen deze zelf knippen (met een kinderschaar) of scheuren en vervolgens opplakken. Ook kun je bijvoorbeeld zelf kleine rondjes of vormpjes uitknippen van papier en jouw kinderen kunnen deze gekleurde vormen dan op papier plakken voor een uniek knutsel werkje.
Een masker zelf maken
Gegarandeerd veel speelplezier: maskers maken van papier. Je kunt dit helemaal zelf maken, maar je kunt ook gebruik maken van patronen die je online kunt vinden. Online kun je bijvoorbeeld zoeken op ‘masker patronen’ of ‘masker sjablonen’, van bijvoorbeeld dieren of superhelden. Deze kun je printen en je kind kan het masker vervolgens zelf versieren met verf, stift, potlood of glitter. Als je stevig papier of karton gebruikt gaan de maskers wat langer mee dan een middagje en zijn ze een leuke aanvulling voor de verkleedkist. Versier het masker, knip het masker uit en knoop elastiekjes aan beide kanten zodat je het masker vast kunt maken achter de oren. Een leuke knutseltip voor zowel jonge als oudere kinderen.
Knutselen met vouwpapier en origami
Bij knutseltips met papier mag natuurlijk de vouwkunst origami niet vergeten worden. Met vouwpapier kun je de leukste dingen maken. Je kunt kiezen voor makkelijke figuren zoals een rups of slang. Hiervoor heb je twee lange en dunne slierten papier nodig. Deze vouw je steeds over elkaar heen totdat er een soort accordeon ontstaat. Aan het einde kun je een gezichtje op jouw gevouwen sliert plakken et voilà klaar is de slang of rups. Ook kun je online op zoek gaan naar moeilijkere vouwpatronen. Dit is perfect voor oudere kinderen. Het is een leerzame activiteit om zelf de leukste dieren te vouwen.
Papierbloemen knutselen
Toe aan een nieuw bosje bloemen in huis? Laat jouw kinderen de mooiste bloemen van papier maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is papier en een rietje, pijprager of stokje dat functioneert als steel van de bloem. Denk bijvoorbeeld aan een tulp, teken de tulp op papier en knip het uit. Vervolgens kun je de bloem op de steel plakken en heb je een prachtige bloem van papier. Zorg ervoor dat je verschillende bloempatronen klaar hebt liggen om uit te knippen. Zo kan iedereen een uitgebreid bosje bloemen knutselen.
In de donkere dagen van het jaar is het heerlijk om binnen aan de keukentafel mooie dingen te maken. Binnen verschillende thema’s kun je lekker aan de slag. Denk hierbij ook zeker eens aan herfst knutselen of het knutselen met als thema Kerst, Sinterklaas of de winter.
Veel plezier!
Update: Deze blog verscheen voor het eerst in februari 2019 en werd eind december 2020 geactualiseerd.