De 5 leukste prentenboeken

Margot - 13-10-2015
voorlezen-olifantenboek

Prentenboeken zijn toch wel de leukste kinderboeken: leuke, grappige verhaaltjes die een feest voor het oog zijn. De veelal prachtig geïllustreerde platen spreken vaak voor zich, zonder de tekst te hoeven lezen. En dat maakt prentenboeken een feest voor groot en klein. In het kader van de Kinderboekenweek 2015 doken Meer Voor Mama's bloggers Bregje, Ank, Rianne, Valerie en Margot in de boekenkast en delen hun favoriete prentenboeken.

Ik ben niet klein! – Stephanie Schneider Dit prachtige prentenboek gaat over olifantje Tembo, die er schoon genoeg van heeft dat hij altijd de kleinste is. Hij wil bewijzen dat hij groot genoeg is om een tijger bang te maken! Maar het lukt Tembo niet om een tijger te vinden. Als hij teleurgesteld terugkomt bij zijn kudde ligt er een piepklein olifantje bij zijn moeder. Tembo heeft een zusje gekregen en is grote broer geworden! Ik ben van fan van dit prentenboek vanwege de grote sfeervolle prenten. Het oerwoud en de dieren zijn prachtig geschilderd. En mijn dochter blijft maar naar de olifanten en de vogel wijzen!

Rambamboelie – Mies Bouwman Rambamboelie is geschreven door TV legende Mies Bouwman. Het boek vertelt het verhaal van het leuke hondje Rambamboelie, dat bekend staat om zijn schattige geblaf. Op een dag klinkt er geen schattig blafje meer. Rambamboelie miauwt als een poes! Zijn baasje gaat met hem naar de dokter, waar hij een pilletje krijgt. Helaas! Rambamboelie blaft nog steeds niet, hij miauwt ook niet meer, maar hij kraait als een haan. Ik vind het een heel leuk boek om voor te lezen. Je kunt je helemaal uitleven op gekke geluidjes en stemmetjes en voor je kindje zijn die dierengeluiden en de herhalingseffecten een feest!

De aap met de blauwe billen – Steven Small & Nick Schon Dit in rijm geschreven verhaal – hier was ik al verkocht; rijm is altijd goed – gaat over een klein aapje dat de dieren om hem heen er maar saai uit vindt zien, "grijs als een olifantenkont". Hij vindt een verfdoos en geeft vervolgens alle dieren tijdens hun middagdutje een kleur en motiefje. Maar de beer wordt wakker en boos en... Hier stop ik maar ik kan verklappen dat snel duidelijk wordt hoe het aapje aan zijn blauwe billen komt! Dit boek is een aanrader omdat het grote kleurrijke plaatjes bevat, grappig is en tot de verbeelding van elk kind zal spreken. Hoewel het bij onze zoon nog vooral gaat om het horen van papa's of mama's stem :-).

Mama Kwijt – Chris Haughton Kleine uil valt op een dag met een stuiter – boink boink boink- uit zijn nestje. En dan is ie verdrietig, want hij is zijn mama kwijt. Eekhoorn besluit te helpen zoeken, maar neemt kleine uil steeds mee naar de verkeerde dierenmama. De illustraties en kleuren in Mama Kwijt zijn bijzonder te noemen in vergelijking met andere prentenboeken. De plaatjes zijn grafisch en vrij simplistisch en de dieren en het bos hebben bijzondere kleuren: veel oranjetinten, dieppaarse kleuren en mosterdgroen onder andere. Samen met het aparte lettertype maakt het tot één van de mooiste boeken die we hebben en die ik het liefst op een zichtbare plek neerzet. Te mooi om in een boekenkast weg te stoppen.

Lawaai in Sesamstraat – Kara McMahon Dit kleurrijke boek gaat over Zoë die graag toeterend door Sesamstraat rijdt. Enthousiast laat ze al haar Sesamstraat-vriendjes toeteren, maar dan gaat de toeter stuk! Gelukkig helpen al haar vriendjes Zoë bij het zoeken naar een oplossing. Lawaai in Sesamstraat is een boek met grote tekeningen en tekst die je met bijbehorende stemmetjes geweldig kunt voorlezen. Mijn dochter is helemaal weg van dit boek, ze sleept het dan ook overal mee naartoe!

Wat is het favoriete prentenboek van jou en je kind(eren)? PS: Lees ook de vijf leukste voorleesboeken die je als kraamcadeau kunt geven!

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners