Kinderen lezen gratis bij de bibliotheek!

Margot - 01-02-2019
shutterstock-243275242-1549015030-36876

Toen ik las dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bieb was hij nog een baby en ik dacht: mooi moment om zelf ook weer een lidmaatschap te starten. Vervolgens kwamen we iedere twee weken in de bieb op dinsdag, vaste prik. Eerst nam ik babyboekjes voor hem mee en dat groeide uit tot een hele stapel boeken zelf uitzoeken. Een fijn uitje met z'n tweetjes en een mooie start om de liefde voor boeken en lezen bij te brengen.

Ik was zelf vroeger echt een boekenwurm en nog steeds lees ik graag en ik wil hem graag ook die liefde voor boeken meegeven. Behalve dat het heerlijk is om even in een andere wereld te duiken in een boek, vind ik het ook heel belangrijk voor zijn ontwikkeling. Voorlezen is bewezen belangrijk voor onder andere de taal- en spraakontwikkeling en daarbij verbreedt het je horizon (Lees ook: 10 redenen waarom voorlezen belangrijk is)

Gelukkig is kennismaken met boeken heel gemakkelijk en gratis, want kinderen worden gratis lid van de bibliotheek. Kinderen tot 18 jaar betalen helemaal niets bij de bibliotheek. Tot je 18de verjaardag kun je dus kosteloos eindeloos boeken lenen, heerlijk!

Onbeperkt boeken, luisterboeken en e-books

De Bibliotheek vindt het belangrijk dat kinderen toegang hebben tot boeken. Om het voorlezen en lezen te stimuleren en om informatie toegankelijk te maken voor school of hobby. Loop simpelweg de dichtstbijzijnde bibliotheek binnen en laat een pasje maken voor je kind.

Met een abonnement op de bibliotheek kan een kind eindeloos veel boeken lenen. In onze bieb kun je 10 boeken tegelijk lenen, maar dat verschilt per bibliotheek. Bijvoorbeeld bij de bibliotheek in Groningen kun je zelfs 25 boeken tegelijk lenen. En niet alleen boeken,, want je kunt tegenwoordig veel meer dan alleen boeken lenen in de bibliotheek. Je kunt bijvoorbeeld ook tijdschriften en DVD's lenen, luisterboeken en e-books lenen of downloaden. Kijk op www.bibliotheek.nl voor meer informatie of vraag een bibliotheekmedewerker voor de voorwaarden van jouw bieb.

Boekstart

Je kunt je kind op elk willekeurig moment aanmelden, maar het kan al als je kind net geboren is. Als het goed is krijg je als je baby ongeveer 3 maanden oud is een waardebon thuisgestuurd waarmee je in je lokale bibliotheek een Boekstart-koffertje kunt ophalen. In het Boekstart-koffertje zitten twee leuke boekjes om aan je baby voor te lezen en je kind wordt meteen lid van de bieb. De meeste bibliotheken hebben een leuke collectie met babyboekjes die al leuk zijn vanaf het begin. Zachte babyboekjes, boekjes met zwart-witte afbeeldingen (baby's kunnen in het begin nog geen kleur zien) en boekjes met afbeeldingen van dieren en alledaagse dingen.

Nu heb ik die waardebon zelf nooit ontvangen, maar toen ik over Boekstart las en onze bibliotheek bezocht kreeg ik het koffertje alsnog. Mocht je de waardebon van Boekstart niet hebben ontvangen en je kindje is nog geen 18 maanden, kijk dan op de website www.boekstart.nl waar je de waardebon kunt downloaden.

Bibliotheek als ontmoetingsplek

Naast het feit dat je in de bibliotheek praktisch alle boeken lenen die je maar wil, worden er ook allerlei leuke dingen georganiseerd voor jong en oud. De meeste bibliotheken hebben vaste voorleesmiddagen waar je met je kind kunt aanschuiven voor een half uurtje of uurtje, soms zijn er workshops of lezingen voor jonge ouders, themamiddagen, voorstellingen en andere leuke activiteiten. Ook deze activiteiten worden kosteloos aangeboden. Kortom, lid worden van de bieb is gratis én leuk!

Heel veel leesplezier!

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners