Sinds onze zoon oud genoeg is om leuke kaart- en bordspellen te spelen breidt onze spelletjeskast zich steeds meer uit. Maar pas sinds kort spelen mijn vriend en ik ook met z’n tweeën spellen. Het Doolhof vinden we bijvoorbeeld heel leuk om te doen, maar verder bestaat onze spelletjeskast voornamelijk uit kwartetten, kinderspellen en junior-versies van spellen. En Happie Haai en het Freek Vonk-kwartet zijn leuk, maar trekken we toch niet zo gauw uit de kast als het kinderbedtijd is geweest. Ik ging voor dit artikel op zoek naar de beste tips voor leuke kaartspellen voor volwassenen.

Het liefst gaan we voor een spel waarbij je een beetje strategisch na moet denken. Gelukkig kreeg ik op Instagram een heleboel tips met leuke spellen die je vanaf twee volwassenen kunt spelen. De meeste spellen zijn voor het hele gezin, dus kun je ook overdag met je kinderen uit de spelletjeskast opdiepen. Lees snel verder en ontdek leuke kaartspellen voor volwassenen om thuis te spelen, maar ook ideaal om in te pakken in je koffer voor op vakantie.

Beverbende

Dit kaartspel hebben we thuis en is ook zeker geschikt om met kinderen te spelen (vanaf 6 jaar) en draait om tactiek en een goed geheugen. Hoe het gaat: je hebt vier kaarten voor je liggen en twee daarvan mag je bekijken. Als het jouw beurt is, mag je een kaart trekken en spelen. Je kunt bijvoorbeeld de kaart ruilen met een tegenspeler. Elke kaart heeft strafpunten en wie de minste strafpunten heeft, wint uiteindelijk. Slim spelen en goed de kaarten van je tegenspelers onthouden!

uno-leuke-kaartspellen

Uno

Ook van Uno hebben we thuis de juniorvariant en dit hebben we ruim een jaar lang helemaal stuk gespeeld. Thuis, op vakantie, naar restaurants: het spel ging overal mee naartoe. Inmiddels zijn er meer spellen thuis dus valt de keuze vaak op iets anders, maar ik vind het nog steeds leuk. Uno is een kaartspel dat een beetje lijkt op pesten: je gooit een kaart op in dezelfde kleur of met hetzelfde symbool of cijfer en er zijn een aantal pestkaarten. Uno is er in meerdere varianten en dus leuk voor elke leeftijd. Het is een van mijn favorieten op dit lijstje met kaartspellen voor volwassenen.

Monopoly deal (kaartspel)

Ik vind Monopoly een van de leukste bordspellen en wilde het vroeger graag vaak spelen, maar mijn potentiele medespelers vonden dat vaak te lang duren. Inmiddels heb je vele varianten op het spel en thuis hebben we een van de Junior-edities. Het kaartspel van Monopoly blijkt niet zo veel tijd in beslag te nemen, dus ideaal voor spelers met een iets kortere spanningsboog. Het doel van het kaartspel is ongeveer hetzelfde als bij het bordspel, het gaat om bezittingen en geld. Op de actiekaarten staat wat je moet doen: huur betalen of dealtjes sluiten. Als je als eerste speler drie complete bezittingssets hebt, heb je gewonnen.

Dobble kaartspel

Op de 55 speelkaarten van Dobble staan steeds acht symbolen afgebeeld en je moet steeds proberen als eerste twee dezelfde afbeeldingen te vinden op twee speelkaarten. Alle spelers spelen gelijktijdig, dus een scherpe blik en een vlot reactievermogen is vereist om dit spel te winnen. Er zijn vijf verschillende spelvarianten met elk net andere spelregels.

Skip-Bo

Dit spel werd eerdere keren getipt op ons Instagramaccount, dit kaartspel van dezelfde makers als Uno. Bij Skip-Bo moet je strategisch denken en stapels kaarten maken in volgorde van 1 tot en met 12. De speler die als eerste alle kaarten kwijt is heeft gewonnen.

Leuke kaartspellen voor volwassenen: Phase 10

In dit kaartspel moet je ‘Fases’ uitspelen. Als je als eerste de tien verschillende fases uitspeelt, dan win je het spel. Er zitten veel leuke elementen in waardoor het spel spannender wordt of waardoor je je kunt redden uit lastige situaties.

Exploding Kittens

Een nogal verontrustende titel! Dit kaartspel schijnt de bom te zijn voor mensen die van wat absurditeit houden geloof ik, het wordt vergeleken met een variant van Russische roulette maar dan met… exploderende kittens dus. Om de beurt neem je een kaart van de stapel totdat je een kaart met een van de ontploffende jonge katjes trekt. Dan heb je verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, je medespeler aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Ligretto

In het kaartspel Ligretto spelen alle spelers tegelijk, wat tot grappige situaties kan leiden. Het doel is om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen. Onmisbaar zijn oplettendheid, snelheid en reactiesnelheid onmisbaar!

kaart-en-bordspellen

Hanabi

Hanabi is een coöperatief spel, je moet dus samen proberen het spel te winnen. Bij Hanabi zie je wel de kaarten van je tegenspeler, maar die van jezelf niet. Om samen te kunnen winnen mag je elkaar enkele hints geven. Klinkt simpel, maar dat is het niet.

The game

Brrr, heb je de film ‘The Game’ gezien? Daar moest ik aan denken toen iemand dit spel tipte. Maar zo scary is dit spel niet gelukkig, maar hoewel de spelregels eenvoudig lijken, makkelijk is het niet! Het leuke is dat je in dit spel niet tegen elkaar speelt, maar tegen het spel. Jullie moeten samenwerken en goede afspraken maken om te kunnen winnen.

The Mind

The Mind is een kaartspel waarbij je samen moet proberen te winnen. Maar: je mag niets overleggen en niets zeggen. Toch moet je als team elk level proberen te winnen. Klinkt ingewikkeld, maar het is echt mogelijk! Speel alle kaarten op volgorde uit door jullie ‘gezamenlijke klok’ gelijk te zetten. The Mind is niet zomaar een spel, maar een beleving, een experiment.

Guillotine

Er zullen koppen rollen in dit spel! Beetje luguber, maar bij het spelen van Giullotine gaat het om onthoofden. Er staan twaalf edellieden klaar voor de Guillotine en in elke speelbeurt val de bijl bij de eerste in de rij. Door middel van actiekaarten kun je de volgorde van de edellieden veranderen. Degene die de meeste koppen laat rollen, wint de revolutie.

Cluedo kaartspel

Leuk dit! Net als bij het bordspel is er bij het kaartspel van Cluedo een moord gepleegd en moet je erachter komen wie het heeft gedaan, welk voertuig er is gebruikt en naar welke stad de dader is gevlucht. Ga alle sporen nauwkeurig na en puzzel met alle aanwijzingen tot je het zeker weet. Handig als je graag Cluedo speelt en ook graag reist: lekker compact om mee te nemen.

Kruisverhoor

Dit lijkt me ook zo’n leuk spel: net als bij Cluedo moet je bij Kruisverhoor detective spelen. Maar nu moet je voorkomen dat er een misdrijf wordt gepleegd door een verdachte te verhoren. Wie als eerste alle details van de ‘case’ weet te benoemen, wint het spel.

kaartspel-bordspel-kaartspellen-voor-volwassenen

Leuke kaartspellen voor volwassenen: Set

Puzzelen en concentreren zijn belangrijke elementen om het kaartspel Set te kunnen winnen. Je legt 12 kaarten open op tafel met elk een set gekleurde symbolen. De spelers moeten tegelijk zoeken naar een set – drie kaarten die bij elkaar horen. Heb je er een gevonden, roep dan ‘set!’ Heb je gelijk, dan mag je de kaarten houden. Heb je het niet goed, dan mag je pas weer meedoen als de andere speler een set heeft gevonden. Uiteraard wint degene met de meeste kaarten.

Schotten Totten

Degene die dit tipte was uitermate teleurgesteld dat niet meer mensen dit spel kennen of tippen, kennelijk is het zó leuk. Hij mocht in ieder geval niet ontbreken in ons overzicht met kaartspellen voor volwassenen. Dit kaartspel kun je alleen met z’n tweeën spelen. Het spel speelt zich uiteraard in Schotland af, je start met zes kaarten en het is de bedoeling dat je formaties maakt om je dorp te kunnen verdedigen. Je hebt een beetje geluk nodig, maar ook sluwheid en vaardigheid om je tegenstander te kunnen verslaan.

Speel je liever geen leuke kaartspellen voor volwassenen? Kijk dan eens naar ons blog met de leukste dobbel en bordspellen voor volwassenen. Of ga lekker languit op de bank genieten van feelgood series en films op Netflix met je partner.

PS. Heb jij nog tips met kaartspellen voor volwassenen? Laat het ons weten, zodat we ons overzicht kunnen blijven aanvullen met nieuwe leuke tips.