‘Marechaussee waarschuwt voor controles bij alleen reizen met kind’ lees ik op internet. Meteen schieten er twee dingen door mijn hoofd: 1: O ja, ik moet mijn paspoort weer verlengen en 2: dat is waar ook, ik zou opzoeken hoe het zat met die toestemming voor als je alleen op vakantie gaat met je kind.

Als je zonder je (ex-)partner met je kind op reis wil, dat je daarvoor officieel toestemming moet aanvragen. Ik wist niet dat het moest, tot ik er onlangs iets over las. Best belangrijk om te weten! Ik zocht even uit hoe dat zit.

alleen-reizen-met-je-kind-regel-toestemming

Alleen reizen met je kind

Als jij of je (ex-)partner alleen wil reizen met je minderjarige kind (tot 18 jaar) moet je daarvoor officieel toestemming vragen bij de Rijksoverheid. Vakantie valt binnen de uitoefening van het zogenaamde gezag- en omgangsrecht. Je moet kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. En de achterblijvende ouder moet op de hoogte zijn van de verblijfplaats en de duur van het verblijf.

Reizen zonder deze toestemming wordt namelijk gezien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en wordt aangerekend als internationale kinderontvoering. Om internationale kinderontvoering te voorkomen besteed de Marechaussee bij de paspoortcontrole op het vliegveld veel aandacht aan het controleren van zowel begeleide als niet begeleide minderjarigen. Zo vlak voor de zomervakantie wijzen het Centrum van Internationale Kinderontvoering en de Marechaussee hier nog even op. Zorg dat de papieren in orde zijn, dan gaat de check een stuk sneller:

“Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de Koninklijke Marechaussee extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden. We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist” – zegt de directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Situaties op een rij:

Toestemming voor het alleen vliegen met je kind geldt voor ouders waarbij één iemand ouderlijk gezag heeft, maar ook als beide ouders gezaghebbend zijn. Er zijn verschillende situaties mogelijk, dit zijn ze overzichtelijk op een rijtje:

  • Je bent ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag en je reist alleen met je kind: hiervoor heb je toestemming nodig;

  • Je bent ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en je reist alleen met je kind: Je hebt geen toestemming nodig, maar je moet wel aanvullende documenten bij je hebben;

  • Je bent ouder zonder ouderlijk gezag en je reist alleen met je kind: hiervoor heb je toestemming nodig;

  • Er is een ouder overleden en je reist alleen met je kind: hiervoor heb je ook toestemming nodig;

  • Beide ouders reizen met kind: geen toestemming nodig.

alleen-vliegen-met-je-kind-regel-toestemming

Toestemming aanvragen voor alleen vliegen met kind

Reis je alleen met je kind naar het buitenland waarover je geen gezag hebt of heb je gezamenlijk gezag? Dan kun je op deze pagina van de Rijksoverheid het formulier invullen voor toestemming. Dat kan sinds dit jaar ook digitaal, dus dat is fijn en gemakkelijk. Zoals je ziet op het formulier zijn er nog aanvullende documenten nodig die verschillen per situatie, zoals een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) en de adresgegevens van je verblijfplaats.

Kijk goed wat je precies nodig hebt! Heb je zelf gezag over je kind (eenhoofdig gezag heet dat), dan hoef je geen toestemming aan te vragen, MAAR moet je wel de volgende drie documenten meenemen:

  • Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens;

  • Een uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) waarop de burgerlijke staat van de moeder vermeld is;

  • Een uittreksel uit het gezagsregister (hier zal dan op staan dat over het kind geen nadere informatie bekend is).

Ook als je met beide ouders reist, kan het handig zijn om een bewijs mee te nemen dat jullie echt de ouders zijn. Regel dan een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens. De meest voorkomende gezinssituaties en welke documenten je daarbij nodig hebt op vind je op deze pagina van Kinderontvoering.org.

Ga goed voorbereid op reis. Fijne vakantie!

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl www.kinderontvoering.org