Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Soms zijn het je eigen twijfels, soms die van je omgeving: vliegen met een baby, zou je dat nu wel doen? Veel ouders beginnen er niet aan omdat ze allerlei beren op de weg zien. Als fervent reiziger vind ik dat jammer, omdat reizen met een kleine een compleet nieuwe dimensie geeft aan je vakantie. Het is niet alleen een geweldige ervaring voor je kind (andere culturen, gewoontes, natuur, eten en geurtjes), maar ook voor jezelf. Reizen met een kleine opent deuren die anders dicht en zelfs verborgen blijven.

Maar ja, je moet wel nog steeds de lucht in en vaak voor redelijk wat uurtjes. Hoe pak je dat aan? Is het echt zo’n nachtmerrie als je vaak hoort? Zeker niet! Wij hebben inmiddels een aantal lange vliegreizen gemaakt met onze kleine en ik deel dan ook graag mijn tips om alle twijfels weg te nemen:

Tip 1: Ruime plek in het vliegtuig

Vraag bij het inchecken een plaats in het vliegtuig waar wat meer ruimte omheen is. Dit zijn meestal de plaatsen waar ook babybedjes kunnen hangen. Of, als de babybedjes al bezet zijn, de plaatsen rondom de WC’s. Meestal niet je eigen voorkeur, maar door de extra ruimte kan je kleine op de grond zitten/spelen en kan hij even van de stoel om te bewegen.

vliegen-met-baby-babybedjes-ruime-plek

Tip 2: Eten en drinken

Neem veel lekkere eet- en drink dingen mee voor je kindje (als dat al kan), maar zeker ook voor jezelf. Als je kleine het vliegtuigeten niet ziet zitten hoeft hij in ieder geval geen honger te hebben. En voor jezelf: vliegen met een kind is vermoeiender dan zonder, maar een tas vol lekkere dingen maakt een hoop goed.

Tip 3: Reservespeentjes

Pak voldoende spenen in zodat je nooit hoeft te zoeken. Mocht je kindje deze midden in de nacht door het vliegtuig heen gooien dan kan je die lekker laten liggen. Of ter donatie, als een ander kindje dat wel doet en daar geen reserve-speen bij de hand is, weet ik uit ervaring.

Tip 4: Speelgoed

Neem een aantal kleine speeltjes mee waarmee je kind kan spelen. Eventueel zelf op de grond of misschien zelfs met een ander kindje. Ook medepassagiers of stewardessen vinden het vaak leuk om even te komen spelen.

vliegen-met-baby-of-peuter-speelgoed-cadeautjes

Tip 5: Cadeautjes

Kleine cadeautjes in de handbagage kunnen wonderen verrichten! Neem een aantal kleine lichte dingetjes mee als verrassing. Ook als je later verder reist met een bus of trein is dit handig. Op de stations zijn vaak kleine winkeltjes waar je dit kunt kopen. Mocht het teveel worden, dan kan je onderweg altijd andere kindjes blij maken.

Tip 6: Verdeel de taken

Als je met anderen vliegt, neem beurten wie er verantwoordelijk is voor de kleine. Dat is leuk voor het kind, maar maakt het ook veel makkelijker voor de ouders. Als jij niet aan de beurt bent kan je echt even tijd voor jezelf nemen met een film, boek of om even je ogen dicht te doen.

Tip 7: Strek die beentjes

Loop af en toe een stukje met je kindje door het gangpad. Op de arm of als je kindje al een beetje kan lopen gewoon aan de hand. Op lange vluchten kan je vaak prima rondjes lopen door de economy class.

Tip 8: Afleiding van medereizigers

Als andere passagiers of iemand van de cabin crew met je kleine aanpappen, laat het dan lekker gebeuren: een goede afleiding!

Tip 9: De WC als afleiding

Mocht de kleine volledig over de rooie gaan midden in de nacht als iedereen ligt te slapen (nachtmerrie!), neem hem dan mee naar de WC. Er zijn daar allemaal leuke dingetjes om te zien en de afleiding zorgt vaak voor een omslag.

vliegen-met-peuter-tv-of-tablet

Tip 10: TV of tablet tijdens de vlucht

Mocht je kindje oud genoeg zijn om tv te kunnen en willen kijken, lekker laten gaan. Of een film die je thuis gedownload hebt kijken op de tablet, doen! Een tevreden kleine = rust voor jou.

Tip 11: Aanpappen met de steward(ess)

Leg contact met de steward(ess) die het meest op heeft met je kleine. Dat kan nog goed van pas komen tijdens de reis mocht je wat nodig hebben. Ook hebben ze vaak goede ideeën mocht je in nood verkeren.

Tip 12: Relaaaaax, mama

Cliché ten top maar erg waar: hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kleine!

Tip 13: Trek het je niet aan

Trek je vooral niet teveel aan van andere reizigers die ‘last’ mochten ondervinden van jouw kleine, het is prachtig om je kindje groot te brengen met een bredere visie op de wereld! Hopelijk heb ik jullie twijfels kunnen wegnemen en jullie kunnen verleiden toch die mooie reis of vakantie te boeken.

Lees ook: Vlekkeloos reizen met je kind, Tips voor minimalistisch inpakken voor de vakantie