Heb je zin in een niet al te prijzig uitje met je kleine, of ben je op zoek naar een leuke plek om een kinderfeestje te vieren? Een dagje naar een tropisch zwemparadijs is eigenlijk altijd goed. Vroeger was een golfslagbad al bijzonder, maar tegenwoordig heb je hele indoor waterparken met thema’s, meerdere spectaculaire glijbanen en soms zelfs een heuse wildwaterbaan. Wat zijn de allerleukste zwembaden van Nederland? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

1. Het Caribabad – Gorinchem

Het Caribabad heeft diverse waterglijbanen, waaronder eentje van maar liefst 112 meter lang. Kinderen kunnen zelf een thema kiezen en glijden, begeleid door audio-en visuele effecten naar beneden. Een leuk detail is dat er aan het einde van de glijbaan een foto wordt gemaakt, waarop onder andere de snelheid wordt weergegeven. Dat vraagt natuurlijk om een wedstrijdje!

2. Subtropisch zwemparadijs Preston Palace – Almelo

In dit waterparadijs zwem je onder een sterrenhemel en waan je je even in de jungle. Ook koukleumpjes vermaken zich hier, want er is een verwarmd kinderbad. En als je zelf geen zin hebt om te zwemmen, dan kun je hier altijd nog gebruik maken van faciliteiten als de recreatieve sauna, het stoombad of de zonnehemels.

De allerleukste zwembaden van Nederland

3. Sport & Recreatiecentrum ’t Kikkerfort – Breukelen

Voor de allerkleinste waterliefhebbers heeft ’t Kikkerfort een peuterbad met een kleine glijbaan en een kleuterbad met waterpaddenstoel. Wat oudere kinderen vermaken zich in het recreatiebad met een spannende wildwaterstroom, inclusief een waterval en draaikolk. Enkele vrijdagavonden per maand is er discozwemmen en meerdere dagen per week worden er matten en andere speelmaterialen in het wedstrijdbad gelegd.

4. De Plons – Tuitjenhorn

In het Noord-Hollandse Tuitjenhorn ligt speelparadijs de Holle Bolle Boom. Eén van de drie ‘belevenissen’ hier, is binnenzwembad De Plons. Deze waterspeeltuin is leuk voor kinderen tot een jaar of tien oud, voor oudere kinderen is het niet ‘spannend’ genoeg. Er zijn diverse waterglijbanen, waaronder een familieglijbaan in de vorm van een grote holle boom en een glijbaan met flashy lichteffecten.

5. Het Tikibad – Wassenaar

Het Tikibad is het grootste waterpark van de Benelux en is onderdeel van attractiepark Duinrell. Voor de jonge waterratjes en kinderen kleiner dan 1.20 meter is er het overdekte Playa. Het water is hier nergens hoger dan 15 centimeter en er zijn speciale glijbanen. Oudere kinderen vermaken zich in het Tikibad met de meer spectaculaire glijbanen als de Cycloon en de Blits. En mocht je zelf even willen ontspannen: er is ook een whirlpool en er zijn Turkse stoombaden.

Allerleukste zwembaden van Nederland op een rij

6. Subtropische zwembad Swimfun, Joure

Dit zwemparadijs biedt attracties voor alle leeftijden. Peuters vermaken zich in hun eigen speciale bad met een glijbaantje en een waterspuitende speelbal, terwijl oudere kinderen geen genoeg krijgen van de wildwaterbaan Wild River. Dit avontuur begint in het buitenbad, dat het hele jaar door geopend is, en voert onder andere langs watervallen en door grotten. Verder vind je in dit zwemparadijs de 55 meter lange glijbaan Magic Oval, de interactieve Tube Slide en ontspannende bubbelbaden.

7. Aqua Mundo Het Heijderbos – Heijen

Dit prachtig vormgegeven waterpark is onderdeel van Center Parcs Het Heijderbos. Als je wilt kun je hier dus ook vakantie vieren. Er is een supersnelle wildwaterbaan, en je kunt hier snorkelen in het koraalbad tussen de tropische vissen. Voor de kleintjes is er het Kinder-doe-bad, met jungle speeleiland, palmboom fonteintjes en een boomstamglijbaan. En jouw kleine waterrat kan hier zelfs een echte duikles volgen. Vereisten hiervoor zijn minimaal zwemdiploma B en een minimale lengte van 1.40 meter.

8. Subtropisch zwemparadijs AquaFun – ’s-Hertogenbosch

Kinderbad Turtle Bay is afgescheiden van de rest van dit zwemparadijs en dat maakt het een veilige plek voor de allerkleinsten om naar hartenlust in het warme water te spelen. Oudere kinderen beleven uren waterpret met wildwaterrivier Coco Wave, waar ze met een grote zwemband doorheen gaan, het golfslagbad en twee grote, snelle glijbanen.

9. Zwembad de Zandzee – Bussum

Peuters zijn niet meer weg te slaan uit het badje waar Nijntje de hoofdrol speelt. Verder heeft De Zandzee een wedstrijdbad, een activiteitenbad met twee duikplanken en een schuin aflopend recreatiebad. De wildwaterkreek en de deels verduisterde waterglijbaan van 60 meter lang zijn hier de spannendste attracties voor jonge zwemmers. Voor volwassenen is er een stoomcabine om lekker te ontspannen en in het recreatiebad vind je ook een whirlpool.

De allerleukste zwembaden in Nederland

10. Mosaqua Subtropisch Zwemparadijs – Gulpen

Dit zwemparadijs heeft diverse binnen- en buitenzwembaden. Voor kindjes tot ongeveer vier jaar oud is er het junglebad, en avontuurlijke kleuters gaan op zoek naar de schat van Kapitein Kid in het piratenschip. Verder heeft Mosaqua een familieglijbaan, wildwaterbaan, golfslagbad, stroomversnelling en starglidebaan. Iedere vrijdagavond verandert het zwembad in een discotheek tijdens het discozwemmen. Ook hier zijn genoeg mogelijkheden om je even te onttrekken aan de hectiek van het zwembad, bijvoorbeeld met een lekkere neveldouche of in een infraroodcabine.

11. Waterpark Aqua Mexicana – Slagharen

Wil je je even in Mexicaanse sferen wanen? Bezoek dan Aqua Mexicana, een suptropisch zwemparadijs, dat onderdeel is van attractie- en vakantiepark Slagharen. Er zijn hier maar liefst tien glijbanen, bij elkaar ruim een halve kilometer in lengte, en de hoogste is twaalf meter. Voor kinderen tot twaalf jaar zijn er zowel binnen als buiten interactieve sprayparken en waterspeeltuinen. Vanaf de waterrand kun je een oogje in het zeil houden.

12. Aqua Mundo De Eemhof – Zeewolde

In dit zwemparadijs dat onderdeel is van Center Parcs kunnen kids vanaf acht jaar leren surfen op de golven van de Flow Rider, onder begeleiding van een ervaren instructeur. Ook kun je hier een introductieles duiken volgen. Er is een ‘klassiek’ golfslagbad en er wordt regelmatig een potje waterpolo en -basketbal georganiseerd. In waterglijbaan Duo Racer draait het erom wie het snelst beneden is en in de Turbo Twister ga je achterstevoren door scherpe bochten in een rubberband. Alleen geschikt voor waaghalzen!

De allerleukste zwembaden van Nederland op een rij

Veiligheid voor alles

Ook al is er toezicht van badmeesters, of is het water in het peuterbadje maar zo’n tien centimeter diep, een ongeluk zit in een klein hoekje. Houdt daarom altijd toezicht op kinderen in het water of spreek duidelijk af met eventuele andere ouders om dit af te wisselen. Als jouw kindje nog erg jong is, zorg dan in ieder geval voor goede zwembandjes (sowieso verplicht in veel zwembaden tot een bepaalde leeftijd) en begin zo vroeg mogelijk met zwemlessen.