Als je kind graag op hockey wil, moet je als ouder van alles regelen. Naast het uitzoeken van een geschikte hockeyclub moet er bijvoorbeeld sportkleding aangeschaft worden. Maar dat is niet het enige wat bij een aanmelding komt kijken. De graag die veel ouders zich stellen: ‘Mijn kind wil op hockey, waar moet ik rekening mee houden?’ is volkomen begrijpelijk. In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn als jouw kind graag op hockey wil. Doe er je voordeel mee!

Welke leeftijd is ideaal om je kind met hockey te laten beginnen?

Welke leeftijd is ideaal om kinderen bij een sportvereniging, zoals een hockeyclub, aan te melden? De meeste hockeyverenigingen laten kinderen toe als ze 4 of 5 jaar zijn. Soms wordt een leeftijdsgrens van 6 jaar gehanteerd, omdat hockey best een complexe sport voor jonge kinderen is. Maar net als bij sporten als gymnastiek of turnen, die ook veel vragen van de souplesse van je kind, is de coördinatie van een vierjarige kleuter al behoorlijk goed. Vaak wordt in de jonge leeftijdscategorie begonnen met eenvoudige loopoefeningen en leren de kleintjes vanaf 5 of 6 jaar voor het eerst een hockeystick vast te houden. Ze beginnen meestal met oefenen in drietallen. Dit wordt in de E-jeugd (8 en 9 jaar) uitgebreid naar hockeyen in zestallen en achttallen. Vanaf de D–jeugd (9 tot 11 jaar) wordt gestart met de uiteindelijke vorm van hockey, namelijk in elftallen.

Hoe bepaal je welke club geschikt is?

In veel Nederlandse plaatsen, zeker in wat grotere steden in de Randstad, kun je als inwoner kiezen uit twee of meer hockeyverenigingen. Het uitkiezen van een goede club kan best lastig zijn als je hier geen ervaring mee hebt. Want waar moet je precies op letten? Het allerbelangrijkste is dat je zoontje of dochtertje zich prettig en veilig voelt bij de vereniging die jullie uitkiezen. Vraag daarom bij meerdere verenigingen een of twee proeflessen aan om je kind de sfeer te laten proeven die er op en rond een club hangt. En bekijk een keer als toeschouwer een wedstrijd, training en natuurlijk de sportkantine, samen met je kind, om te kijken of de atmosfeer je kind en jou als ouder aanspreekt. Verder is het aan te raden om via internet klantenbeoordelingen te bekijken van de betreffende hockeyclub. Zo krijg je een goed indruk van de ervaringen van anderen. Ten slotte zijn er nog enkele punten van aandacht als je verenigingen onderling eerlijk wilt kunnen vergelijken. Ga je voor een hoog niveau hockey, omdat je kind erg ambitieus is, let dan op de klasse waarin het eerste elftal van de hockeyclub uitkomt. En wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan is de hoogte van de jaarlijkse kosten uiteraard iets om scherp op te letten.

Welke spullen heb je nodig voor jouw hockeyende kind?

Wanneer jouw kind graag op hockey wil gaan, moet je als ouder de nodige spullen kopen om dit mogelijk te maken. In de eerste plaats heb je geschikte sportkleding nodig om je kind netjes en goed te kunnen kleden. Vaak kan het hockeytenue met shorts bij de betreffende hockeyclub aangeschaft (en in sommige gevallen geleend) worden. Daarnaast zijn er aanvullende kledingstukken en accessoires nodig voor her trainen en om mee te kunnen doen aan wedstrijden. Denk hierbij aan een hockeystick, scheenbeschermers en geschikte sportschoenen (vaak zijn kunstgrasschoenen vereist). Verder zijn een gebitsbeschermer nodig, terwijl ook trainingskleding, sportsokken, een bidon en een sporttas tot de standaarduitrusting van hockeyers behoren en dus niet mogen ontbreken in het sportassortiment van je kind.

kleine-jongen-opleiding-hockey

Hoe vaak moet er getraind en gesport worden?

Bij de hockeyjeugd wordt er vaak 1 of maximaal 2 keer in de week gesport. Dit betreft dan 1 training en, als de kinderen wat ouder zijn, 1 wedstrijd op zaterdag of zondag. Naarmate de kinderen wat ouder worden, vanaf 7 tot 8 jaar, worden bij hogere selecties de trainingen vaak uitgebreid naar 2 keer per week trainen, in combinatie met een wedstrijd in het weekend. De frequentie van trainen en sporten kan echter per hockeyvereniging verschillen, dus vraag bij het aanmelden gewoon na wat de praktijk is die de betreffende club erop na houdt.

De pluspunten van regelmatig hockeyen

Dat kinderen baat hebben bij regelmatig sporten is inmiddels voldoende bekend. Dat geldt zeker ook voor de sport hockey. Hockey is een veldsport die veel voordelen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van (kleine) kinderen, maar natuurlijk ook voor de oudere jeugd en voor volwassenen. Maar wat maakt hockey zo aantrekkelijk? In de eerste plaats is dat het gezondheidsaspect. Sporten is gezond voor kinderen. Of het nu gaat om een kind dat op gym zit, turnen, tennissen, voetbal of hockey: sporten zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en helpt je kind ook om zich in fysiek opzicht te ontwikkelen. In de tweede plaats is hockey voor kinderen een ideale sport om hen beter te leren samenwerken met anderen. Door hockey leren kids niet alleen met leeftijdsgenootjes om te gaan, maar ook met de leiding van een volwassene (de coach). Kinderen die al jong leren om in een team te werken, taken uit te voeren en solidair te zijn vergeleken met anderen, bouwen een voorsprong op in vergelijking met hun leeftijdsgenootjes die niet sporten. Ze leren om samen te werken en zo een gemeenschappelijk doel, namelijk winnen, te bereiken. Ook krijgen kinderen door te sporten meer zelfvertrouwen en leren ze assertiviteit aan. Een derde pluspunt van veldhockey is dat kinderen op jonge leeftijd bepaalde waarden aangeleerd krijgen. In België spreken ze in dit verband van ‘Fun, Family & Fair Play’. Sporten betekent plezier maken, genieten met je familie (hockey is een familiesport) en natuurlijk lekker spelen en ontspannen. In de vierde plaats is hockey een sport die zowel indoor als outdoor gespeeld kan worden. Gedurende de koude wintermaanden kunnen de kids gewoon doorgaan met hockeyspelen, maar dan in een binnenzaal. Ten slotte is het mooie aan hockey dat kinderen in tactisch en technisch opzicht veel van deze sport leren. Hockey is een razendsnelle sport, die inzicht vereist en waarbij een efficiënte oog-handcoördinatie meer dan belangrijk is. Hockey verbetert op die manier het inzicht van je kind en, ook dat is fijn, zorgt gewoon voor een hoop plezier en spektakel in het jonge mensenleven!

Hoe hoog is de contributie van een hockeyclub?

Natuurlijk verschilt de hoogte van de contributie van hockeyclubs per vereniging en/of per regio. Maar een stelregel die bij elke club geldt, is dat hoe jonger het lid is hoe minder contributie er betaald hoeft te worden. Voor de allerkleinsten tot ongeveer 9 jaar betaal je als ouder of verzorgende meestal niet meer dan 120 euro tot 200 euro contributie per jaar. Vanaf de leeftijd van 10 jaar tot plussers bedraagt de contributie doorgaans tussen de 200 euro en 275 euro per jaar. Deze bedragen staan los van incidentele kosten die je maakt voor talentenselecties, speciale toernooien, sportkleding en accessoires en natuurlijk periodieke uitstapjes met het team, zoals een avondje bowlen of lasergamen.

Wat wordt er van ouders op de hockeyclub verwacht?

In principe ben je als ouder van een hockeyend kind niets aan de vereniging verplicht, behalve dan het brengen en ophalen van je zoontje of dochtertje naar de trainingen en wedstrijden. En natuurlijk het netjes betalen van de contributie van je zoon of dochter. Maar wel zijn veel van de ongeveer 315 hockeyclubs in Nederland grotendeels afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Dit vrijwilligerswerk wordt vaak door enthousiastelingen binnen de club en door betrokken ouders uitgevoerd. Als ouder kun je, naast het supporteren van je kind langs de lijn, diverse taken op je nemen. De gemiddelde hockeyclub biedt keuze genoeg. Zo kun je je aanmelden als trainer of coach van een jeugdteam. Of een cursus volgen om scheidsrechter te worden. Verder is het vaak mogelijk om bestuurlijke taken op je te nemen, zitting te nemen in commissies of het vervoer rond wedstrijden te organiseren. Er is dus keuze genoeg om als ouder betrokken te zijn op de sportvereniging van je kind(eren). Eén ding is nog wel belangrijk om te benoemen. Als ouder kun je ook te betrokken zijn bij het hockeyen van je zoon of dochter. Vaak mondt dit uit in ouders die langs de kant schelden, tieren en vloeken om hun kroost naar hoge sportieve prestaties te stuwen. Doe dit niet! Sporten is voor kinderen, en zeker voor de allerkleinsten, vooral plezier maken en lekker ontspannen. En als ouder ondersteun je dit dan voor je kind. Het gaat niet om jou, maar om het plezier van je kind. Gedraag je daarom langs de lijn en realiseer je bovenal hoe goed regelmatig sporten voor de ontwikkeling van kleine kinderen is.