Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Zodra jouw kind vier jaar of ouder is, is het handig om zwemles te overwegen. Deze lessen zullen er voor zorgen dat jouw kind zelfstandig en veilig kan zwemmen. De volgende informatie zal je helpen om alles over zwemles te weten te komen, zodat jouw kind voortaan kan zwemmen als een vis.
Het nut van zwemles
Het is belangrijk om jouw kind op zwemles te zetten. Als jouw kind alle vaardigheden beheerst, zal jouw kind zich veilig in het water kunnen begeven zonder dat er gevaren op hoeven te treden. Daarnaast houdt bijna ieder kind ervan om lekker te zwemmen. Daarom is de Nationale Norm Zwemveiligheid opgesteld: hiermee wil de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid ervoor zorgen dat de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een hoog niveau blijft. Maar wat betekent het als jouw kind zwemveilig is?
- Je kind is zwemveilig, zodra hij of zij alle zwemvaardigheden beheerst.
- Je kind is zwemveilig, zodra hij of zij fysiek en mentaal in staat is om zichzelf te redden in het water.
- Je kind is zwemveilig, zodra hij of zij vertrouwen heeft in zichzelf.
- Je kind is zwemveilig, zodra hij of zij zich prettig voelt in het water en het leuk vindt om te zwemmen.
Daarnaast zijn er ook externe factoren die bepalen of jouw kind zwemveilig is. Zo moet jouw kind in staat zijn om de dynamiek van de omgeving te bepalen, of er eventuele gevaren zijn en hoe hij of zij moet handelen in een gevaarlijke situatie. Tijdens de zwemlessen zal jouw kind zwemveilig worden en kun je gerust toekijken hoe jouw kind geniet van een verfrissende duik.
Zwem-ABC
Omdat Nederland een waterrijk land is, is het belangrijk dat jouw kind zich kan redden in het water. Gelukkig helpen zwemlessen hierbij. Door verschillende zwemdiploma’s te halen, heeft jouw kind de garantie om de rest van zijn of haar leven te kunnen genieten van het water, zonder dat er problemen hoeven op te duiken. Daarom bestaat het zwem-ABC: tijdens de zwemlessen kan jouw kind drie Nationale Zwemdiploma’s halen, die bepalen hoe zwemveilig jouw kind is. Zo zijn de zwemdiploma’s A en B nuttige tussenstappen om uiteindelijk het C diploma te halen, waarna jouw kind écht zwemveilig is. Voor ieder diploma zijn andere eisen opgesteld:
- Zwemdiploma A. Met het A diploma toont jouw kind aan dat hij of zij over een basisconditie beschikt en hij of zij in staat is om basisvaardigheden toe te passen in een zwembad. Jouw kind zal zich veilig kunnen bewegen in het water en zal zich kunnen redden als hij of zij onverwachts in het water valt.
- Zwemdiploma B. Met het B diploma toont jouw kind aan dat hij of zij over een basisconditie beschikt en hij of zij in staat is om basisvaardigheden toe te passen in een zwembad, ook wanneer er attracties zijn zoals een glijbaan of een golfslagbad. Jouw kind is in staat om zich goed te coördineren boven en onder het water.
- Zwemdiploma C. Met het C diploma toont jouw kind aan dat hij of zij over een goede conditie beschikt en over alle vaardigheden beschikt om zichzelf te redden in een zwembad, met of zonder attracties. Ook is jouw kind in staat om zichzelf te redden in open water zonder stroming. Met dit diploma voldoet jouw kind aan de zwemveiligheidsnorm.
Andere Nationale Zwemdiploma’s
Naast het zwem-ABC zijn er nog andere Nationale Zwemdiploma’s die jouw kind kan behalen. Mocht jouw kind het leuk vinden om te zwemmen en om nieuwe dingen te leren, dan zijn de Zwemvaardigheidsdiploma’s zeker een verrijking. Met deze diploma’s maakt jouw kind kennis met andere vaardigheden die zeker aan de pas kunnen komen in het dagelijks leven. Daarnaast zijn het vaak erg leuke vaardigheden om te leren. Een paar voorbeelden van zulke Zwemvaardigheidsdiploma’s zijn:
- Snorkelen: een vaardigheidsdiploma voor kinderen die geïnteresseerd zijn in het leven onder water.
- Survival: een vaardigheidsdiploma waarbij kinderen extra vaardigheden leren om zichzelf en anderen te redden bij onverwachte situaties in het water.
- Springen van de plank: een vaardigheidsdiploma waarbij kinderen allerlei sprongen leren van de kant of van de duikplank.
- Wereldzwemslagen: een vaardigheidsdiploma waarbij kinderen de huidige, maar ook de historische, zwemslagen leren.
Afwegingen bij zwemles
Zodra je wilt beginnen met zwemlessen voor jouw kind, is het van belang dat je enkele afwegingen maakt. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste aanbieder kiest, die bij jou en je kind past.
- Kies je voor een zwembad, zwemschool of zwemvereniging? Alle drie de opties zijn goed, maar iedere aanbieder is weer anders. Kijk dus altijd welke aanbieder in de buurt is, welke kosten eraan verbonden zijn en of de manier van lesgeven past bij jouw kind.
- Let erop dat de aanbieder die je kiest beschikt over de Licentie Nationaal Zwemdiploma’s en dus het zwem-ABC aanbiedt. Deze aanbieders worden namelijk regelmatig gecontroleerd op hun kwaliteit en zorgen ervoor dat jouw kind ook daadwerkelijk zwemveilig is.
- Iedere aanbieder heeft een andere lesfrequentie. Vaak is het mogelijk om één keer per week te zwemmen, terwijl het bij anderen mogelijk is om een turbocursus zwemmen te volgen en iedere dag te zwemmen. Kies dus voor een lesfrequentie die past bij het dagelijks leven van jouw kind en gezin.
- Als ouder is het erg fijn om bij de zwemles te kunnen kijken. De mogelijkheid hiertoe verschilt per aanbieder. Zo is het bij de één mogelijk om iedere les langs de kant toe te kijken, terwijl de ander één keer per maand een zogenoemde ‘kijkles’ aanbiedt. Kies dus voor de aanbieder die past bij jouw behoeften.
Beginnen met zwemmen
De zwemlessen, en het bijbehorende zwem-ABC, zijn gericht op kinderen vanaf vier jaar oud. Toch kan je er als ouder voor kiezen om jouw kind eerder kennis te laten maken met het zwemmen. De meeste kinderen die verdrinken zijn helaas tussen de nul en vier jaar oud: daarom is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen.
Het is mogelijk om te kiezen voor babyzwemmen of ouder- en kindzwemmen, ook wel bekend als survivalzwemmen of guppy- en puppyzwemmen. Deze cursus biedt een aantal lessen aan, met de essentie om jouw kind kennis te laten maken in het water. Ook leert jouw kind enkele basisvaardigheden: draaien in het water, blijven drijven, op de kant klimmen et cetera. Deze cursus volg je samen met je kind, waardoor het vertrouwd aanvoelt en jullie samen plezier kunnen hebben in het water.