Veel mensen vragen zich af wat nu leuke bordspellen zijn om te doen met je kinderen. Dan zijn er uiteraard zeer veel bordspellen waar je aan kunt denken, maar de onderstaande bordspellen zijn leuk om te doen en zijn ook nog eens educatief. Bovendien kan er vanaf een jonge leeftijd al meegespeeld worden.

1. Monopoly

Dit klassieke spel is echt voor jong en oud. Heb je nog jonge kinderen dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om kindermonopoly te gaan spelen. Hier zit hetzelfde mechanisme achter, maar dan met als belangrijk verschil dat het allemaal wat eenvoudiger is en makkelijker uit te rekenen. Niet alleen is monopoly een sensationeel spel om te spelen, maar het is ook nog eens zo dat je er veel van kunt leren. Ten eerste leer je als kind bij monopoly hoe je met geld moet omgaan. Dit is natuurlijk tamelijk belangrijk om achter te komen, want veel kinderen weten dat niet. Je kunt je kinderen dus veel bijleren door af en toe monopoly te gaan spelen met ze. Het is een spel voor jong en oud en tegenwoordig zijn er veel nieuwe edities beschikbaar. Dus je kunt ook nog eens gaan variëren.

2. Ganzenbord

Ganzenbord is een zeer klassiek spel en wordt tegenwoordig nog hartstikke veel gespeeld. De reden dat het zo oud is en nog veel wordt gespeeld, zegt natuurlijk veel over de algehele kwaliteit van het spel. Mocht het namelijk zo zijn dat het niet zo’n goed spel was, dan zou het spel allang zijn verdwenen net zoals heel veel andere spellen zijn verdwenen in de afgelopen eeuwen. Ganzenbord behoort tot de bijzondere bordspellen die dus zijn overgebleven en dat is natuurlijk een mooi gegeven. Het spel wordt ook steeds vernieuwd, maar de klassieke tint blijft nog steeds aanwezig. Leuk om te spelen met je kinderen en al vanaf een redelijk jonge leeftijd. En als je kinderen het nog niet helemaal begrijpen, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om het spel wat te vergemakkelijken. Tegenwoordig is er ook ganzenbord voor kinderen in de omloop, dus dat is helemaal geen slecht idee om eens aan te schaffen. Misschien leuk voor de verjaardag van je kind, of bijvoorbeeld tijdens kerst of sinterklaas.

3. Memory

Ook memory is een prachtig spel om met je kinderen te spelen. Net als ganzenbord is dit een heel oud spel dat steeds weer in een nieuw jasje wordt uitgebracht. Het is een spel voor een jong en oud, maar vooral jonge kinderen beleven er heel veel plezier aan. De kracht van het spel is niet alleen dat het altijd dynamisch en hectisch is en je niet weet wat er te verwachten valt, maar daarnaast is het ook nog eens zo dat het goed is voor je cognitieve brein. Het mooie aan spellen is namelijk dat het niet alleen pure entertainment is, maar dat het ook educatie tot doel heeft want dat is natuurlijk ook zeer belangrijk. Hoe slimmer je bent als mens, hoe groter de kans is dat je in de toekomst ook zeer succesvol zal zijn. En dat is natuurlijk zeer belangrijk, want we leven in een concurrerende maatschappij. Daarbij is het bovendien ook zo dat kinderen sneller zaken oppikken dan volwassenen, dus daarom heeft het ook enige urgentie om op jonge leeftijd daar al flink mee bezig te zijn.

4. Risk

Een ander leuk spel dat kinderen kunnen gaan spelen is Risk. Dit is echter niet enkel voor jonge kinderen zoals bovengenoemde spelletjes, maar het is vooral voor de wat oudere kinderen. Met Risk moet je de wereld veroveren. Iedereen krijgt een specifieke kaart met een missie erop. Deze missie moet vervuld worden, maar die missie kan ook zeer divers zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je 24 landen moet veroveren, maar het kan evengoed zo zijn dat je een specifiek continent moet veroveren, dus het kan altijd anders lopen dan je aanvankelijk had verwacht. Dat maakt het spel ook zo dynamisch. Het mooie aan dit spel is overigens ook dat je niet enkel geluk moet hebben, maar dat een bepaald inzicht hebben ook een belangrijke factor is om succes te hebben met dit spel. Dit maakt het dan ook extra dynamisch en elk spel is weer anders. Prachtig natuurlijk, want door deze diversiteit weet je zeker dat je het spel met veel plezier kunt spelen. Ik denk dat het ongeveer te spelen is vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar. Maar in veel gevallen is het toch beter om wat ouder te zijn, jonger kan ook wel maar het is ook afhankelijk van het intellect.