Je kind reist tot 4 jaar gratis met je mee zonder kaartje, maar wist je dat je kind eigenlijk tot 12 jaar gratis met de trein reist met jou? Met een gratis Kids Vrij-abonnement kan je kind tot 12 jaar gratis met de trein reizen onder begeleiding van een volwassene. Hoe je deze OV-kaart aanvraagt voor je kind lees je in dit blog.

Tot 12 jaar gratis met de trein reizen: dat is tof! Dat maakt het reizen met de trein een stuk aantrekkelijker, vind ik. Daarbij is een reis(je) met de trein voor een kind sowieso al een uitje op zich, dus als jullie samen op stap gaan is het al feest als je de trein in stapt! Zo reist je kind tot en met 11 jaar gratis met jou (of papa/mama/opa/oma/tante/oom) mee:

Kind tot 12 jaar gratis met de trein met Kids Vrij

Om je kind gratis met jou, je partner of een familielid (boven de 12 jaar) mee te laten reizen met de trein moet je een OV-kaart aanvragen waar Kids Vrij op staat. Het enige wat je dan moet doen is even een kaart aanvragen voor je kind bij de Nederlandse Spoorwegen.

Met een Kids Vrij abonnement kan een kind van 4 tot en met 11 jaar gratis meereizen met een volwassene. Dit abonnement is geldig in dezelfde klasse als waar de volwassene een abonnement of kaartje voor heeft. Het Kids Vrij abonnement is te gebruiken bij alle treinvervoerders in Nederland en geldt in het weekend en door de week, ook in de spits.

Met een OV-kaart met Kids Vrij reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar niet alleen gratis met de NS, maar ook gratis in treinen van andere vervoerders. Daarbij krijg je met Kids Vrij automatisch 34% korting in bus, tram en metro!

kinderen tot 12 jaar gratis met de trein - meisje met koffer op station

Kids Vrij abonnement aanvragen

Het enige wat je moet doen om je kind gratis te laten reizen met de trein is een OV-chipkaart aanschaffen en er een Kids Vrij abonnement op zetten. De OV-chipkaart op naam koop je voor (eenmalig) €7,50 en het Kids Vrij-abonnement is gratis. Wel controleert de NS na aanvraag je persoons- en betaalgegevens met behulp van een iDEAL-betaling van € 0,01.

Het Kids Vrij-abonnement is alleen geldig op een persoonlijke OV-chipkaart, niet op een anonieme OV-chipkaart. Deze OV-chipkaart is tot 12 jaar (let op: TOT 12 jaar, dus zodra je kind 12 jaar oud is, vervalt het Kids Vrij abonnement) te gebruiken om gratis te reizen. Daarna kan er tegoed op de kaart worden gezet of er kan een abonnement op worden gezet.

Reizen zonder Kids Vrij-abonnement kan ook, dan koop je een Railrunner-kaartje voor €2,50. Als je kind alleen reist, moet je ook zo’n Railrunner-kaartje kopen.

Online aanvragen

Je kunt de OV-chipkaart voor je kind online bestellen via www.ns.nl/abonnementen/kidsvrij Tijdens het schrijven van dit blog test ik meteen even hoe makkelijk dat gaat. Je klikt op aanvragen nieuwe kaart, tenzij je kind al een OV-chipkaart heeft.

Zorg ervoor dat je een digitale pasfoto van je kind hebt, deze moet worden gedownload en komt op de OV-chipkaart. Een zelfgemaakte foto mag ook, deze moet aan een paar eisen voldoen die op de site staan vermeld. Binnen een week ontvang je de OV-chipkaart thuis en kun je ‘m gelijk gebruiken.

Zelf inchecken met je eigen OV-kaart

Zodra de OV-kaart voor je kind binnen is, kun je samen op pad met de trein, leuk! Misschien ga je voor het eerst naar een museum met je kind of een weekend weg met je gezin of op bezoek bij familie. Reizen met de trein met je kind is altijd een avontuur. En het is natuurlijk superstoer, je eigen OV-chipkaart met je foto erop. Uiteraard kan je kind dan ook zelf leren om in- en uit te checken. Veel plezier!