Je baby fotograferen: drie creatieve perspectieven

Rianne - 10-08-2015
header-babyfotografie-j

Veelvuldig je baby fotograferen: oef, schuldig! Ook ik maak ontzettend veel foto’s (en af en toe een filmpje) van dochterlief. Vaak genomen met mijn iPhone (want: altijd in de buurt) en dan ontstijgen ze het huis-tuin-en-keuken-kiekjes-niveau meestal niet. Maar soms zit er toch een pareltje bij dat het fotoalbum wel haalt. En dat zijn vaak de foto’s die net een beetje anders zijn, bijvoorbeeld een mooie zwart-wit foto of foto’s genomen vanuit een leuk perspectief. Niets mis natuurlijk met een recht-toe-recht-aan foto, ook die kunnen geweldig leuk zijn! Maar mocht je op zoek zijn naar wat afwisseling, dan geef ik hieronder drie tips om je baby vanuit een creatief perspectief te fotograferen:

1. Je baby fotograferen in vogelperspectief

Ga eens met je camera boven je kindje hangen. Als je dit recht erboven doet wordt dit ook wel een ‘extreem vogelperspectief’ genoemd. Voorbeelden van momenten waarbij je dit leuk kunt toepassen zijn bijvoorbeeld:

  • In bed, als je kindje nog heerlijk ligt te slapen;
  • Tijdens het spelen, van boven geeft het kleurrijke speelgoed om je kindje heen de foto een extra dimensie;
  • Tijdens het eten, zeker als je kindje net begint met eten en er een lekkere troep ontstaat.

2. Je baby fotograferen in close-up

In plaats van je hele kind op de foto te zetten, concentreer je je op slechts een deel. Op die manier krijg je mooie detailfoto’s, die de aandacht van de kijker zeker zullen trekken. Vooral als je kindje net geboren is zijn dit leuke foto’s om te maken, ook omdat ze dan (in vergelijking met oudere kinderen) nog lekker stil liggen en je daardoor alle tijd hebt om de foto’s te nemen. Voorbeelden van leuke momenten om eens goed in te zoomen of lekker dichtbij te gaan staan:

  • Die prachtige wimpers en dat lieve neusje van je pasgeboren baby. Hetzelfde geldt voor handjes, voetjes en ieniemienie teentjes;
  • Het mondje van je kind als de eerste ondertandjes zijn doorkomen;
  • Je kindje die heerlijk aan het kroelen is met zijn of haar favoriete knuffel.
NB: Veel digitale camera’s en zeker camera’s in telefoons zijn er niet voor gemaakt om heel ver in te zoomen, dan wordt de kwaliteit van de genomen foto snel minder. Don’t be lazy en kom een paar stappen dichterbij staan! :-)  

3. Achterkant van je kind fotograferen

Neem eens een foto van de achterkant van je kind. Dat klinkt misschien gek, je wilt toch juist dat vrolijke of lieve gezichtje op de foto hebben? Toch zijn foto’s die van achteren zijn genomen vaak hartstikke leuk! Ze laten juist zien wat jouw kind op dat moment ziet en beleeft. Een paar voorbeelden van momenten om juist achter je kind te gaan staan:

  • De eerste keer dat ze zelf staan, of de eerste stapjes die je kind aan de hand van papa of mama doet;
  • Op vakantie, als je kindje lekker in het zand zit te spelen en uitkijkt over de zee;
  • Op de kinderboerderij, in de speeltuin of in de dierentuin, om mee te beleven wat je kind tijdens zo’n dagje aan nieuwe dieren en dingen ziet.

Meer inspiratie opdoen voor mooie baby- en kinderfotografie? Bekijk dan deze mooie fotoserie van kinderen samen met dieren. 

Rianne is getrouwd en moeder van twee dochters (2014 en 2016). Ze woont in een rustig dorp en werkt op een ministerie in het drukke Den Haag. Houdt van reizen, uit eten gaan met familie en vrienden, fotograferen en, sinds ze moeder is, ook erg van slapen.
lees meer blog's van Rianne

Ook veel gelezen:
Social
Partners