1,2,3, klik! Weer zo’n schattige foto van je kind. Die lieve lach en vrolijke oogjes wil je toch het liefst met de hele wereld delen? Het gebruik van verschillende social media netwerken neemt jaarlijks fors toe, maar ook in de hoeveelheid persoonlijke berichten is een stijging te zien. De vraag ‘Wat deel je nou wel en wat deel je juist niet?’ plaats je foto’s van jouw kind op social media, is een hot topic en leidt regelmatig tot discussies.

Naar aanleiding van deze steeds terugkerende vraag, heeft MeerVoorMamas.nl in mei 2020 onafhankelijk onderzoek laten doen naar het plaatsen van foto’s van kinderen op social media. Hoe denkt de Nederlandse moeder over het plaatsen van foto’s van hun kind op social media?

Trots op de kleine

Foto's van jouw kind op social media je-kind-op-social-media-ja-of-nee

Er bestaat natuurlijk niet één juist antwoord. De mening over de keuze om wel of geen foto’s van je kindje te delen, loopt erg uiteen. Dat bleek ook uit ons onderzoek onder moeders en lezers naar het plaatsen van foto’s van je kinderen op social media. Uit het onderzoek blijkt dat 65% van de moeders wel eens een foto van haar kind op social media plaatst. Veruit de belangrijkste reden om een foto van je kinderen op social media te plaatsen is trots. Wanneer moeders er voor kiezen om foto’s van kinderen op social media te plaatsen, doet bijna de helft dit niet openbaar. Het profiel en de foto’s zijn dan niet door iedereen te bekijken.

Privacy van kinderen op social media

Wordt de privacy van jouw kind aangetast, wanneer je een foto online plaatst? Bijna 60% van de moeders vindt van wel. De foto’s blijven voor altijd op het internet staan. Ook waarschuwen de moeders dat een kind niet weet wat privacy inhoudt en dat het kind hier dus geen mening over kan geven. Maar wanneer is jouw kind oud genoeg om toestemming te geven en hier zelf over te beslissen? Ruim een derde van de respondenten vindt dat een kind van 12 jaar of ouder, zijn eigen beslissingen mag nemen over de foto’s die op social media worden geplaatst. Terwijl en kleine 25% vindt dat een kind van 8 jaar of ouder hier al capabel genoeg voor is.

Reacties

Los van het feit dat de privacy van het kind wel of niet wordt geschaad, kan social media ook zorgen voor verschillende comments op de foto’s. Reacties onder foto’s zijn vaak positief, maar helaas zitten er ook negatieve reacties tussen. Stel je even voor hoe vervelend het is om een lelijke reactie te ontvangen op een foto van jouw schattige prinsesje of jouw stoere bink, van iemand die het beter denkt te weten en jou of jouw kindje een minderwaardigheidscomplex aan probeert te praten. Gelukkig zijn er op social media ook leuke mensen en zul je veel enthousiaste, liefdevolle comments zien onder de foto’s van de kleine mensjes.

Advies

Foto's van jouw kind op social media je-kind-met-foto-op-social-media

Een advies geven aan aanstaande moeders, blijkt zo makkelijk nog niet. Net iets meer dan de helft van de deelnemers aan ons onderzoek zou het niet per se afraden om foto’s van de kids online te plaatsen. Moeders kunnen namelijk zelf prima beslissen wat wel of niet goed is voor de kleine. Er blijkt wel één gouden regel onder de moeders te zijn. Probeer geen intieme foto’s te plaatsen van jouw kind. Maak veilig en slim gebruik van digitale media. Je weet namelijk niet waar de foto’s voor gebruikt worden of wat ermee gebeurt, en denk ook aan de vindbaarheid van zulke foto’s in een later stadium van het leven van je kind. Plaats jij foto’s van jouw kind op social media? Laat het ons weten!