Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

De drukke tijd is in aankomst: zorg goed voor jezelf!

De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in...

Ron’s Gone Wrong is een film die ons een kijkje in de toekomst geeft. Een kijkje in een wereld waar wandelende en pratende bots de beste vrienden zijn geworden van onze kinderen. Waar niemand meer een smartphone heeft en iedereen 24 uur per dag verbonden is met het internet via zijn B-Bot. Maar hoever is die toekomst eigenlijk nog van ons verwijderd?

De film Ron’s Gone Wrong

Ron’s Gone Wrong is een animatiefilm die je meeneemt naar de verre toekomst. De Apple-achtige megatech-fabrikant Bubble lanceert een glimmend nieuw apparaat: De B-Bot – Your best friend out of the box. Het is een groot succes, alle kinderen hebben er eentje. Het is een robot die je overal volgt, alles weet wat je leuk vindt en je via je apps 24 uur per dag met anderen verbindt. Je kunt zelfs het kleurrijke uiterlijk van de B-Bot aanpassen, van konijntjes tot Mexicaanse worstelaars, met een knipoog naar interactieve spellen zoals Roblox.

De verlegen Barney krijgt, als laatste op zijn school, van zijn vader en zijn oma ook een B-Bot voor zijn verjaardag. Hij noemt hem Ron, maar Barney’s robot is van een vrachtwagen gevallen en is hierdoor een beetje beschadigd geraakt. Ron mist een aantal programma’s en vertoont hierdoor de raarste storingen. Ondanks zijn mankementen, worden Ron en Barney beste vrienden. Ze leren elkaar wat vriendschap is en beleven spannende en grappige avonturen samen.

Ron’s Gone Wrong is relevanter dan ooit

Ron’s Gone Wrong is veel meer dan een leuke animatiefilm voor het hele gezin vol grapjes over ‘content’, ‘views’ en ‘likes’. De film waarschuwt voor het verslaafd raken aan social media en steeds meer online zijn. Het laat zien dat digitale vriendschappen tussen mensen geen echte vriendschappen zijn. Het werpt een licht op de oppervlakkige aard van sociale media en hoe het kan zorgen voor online pesten en het versterken van onzekerheden bij jongeren.

De film laat op een mooie manier de twee kanten van de technologische revolutie zien. Het is aan de ene kant een aanklacht tegen de verraderlijke tactieken van Big Tech bedrijven en tegen de manieren waarop we bij elke klik en weergave een beetje meer van onze privacy opgeven. Tegelijk laat Ron’s Gone Wrong ook de positieve kracht van technologie zien: het vermogen om ons te verbinden met anderen die gemeenschappelijke interesses hebben en om ons nieuwe dingen te laten zien en beleven met behulp van een paar toetsaanslagen.

Hoe ver is de toekomst van Ron’s Gone Wrong nog verwijderd?

In een tijd waar kinderen steeds jonger een smartphone krijgen en we meer en meer online zijn, volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar steeds sneller op. De recente naamsverandering van Facebook in Meta moet benadrukken dat het bedrijf méér is dan sociale media en inzet op het ontwikkelen van het Metaverse. Het is het begin van een nieuw hoofdstuk van het internet. Facebook wil er miljarden in gaan investeren en is van plan duizenden mensen aan te nemen die eraan gaan werken.

Wellicht is de toekomst zoals geschetst in de film Ron’s Gone Wrong minder ver van ons verwijderd dan we denken?

Ron's Gone Wrong - Ron en Barney samen in het gras

Wat is het Metaverse?

Het woord metaverse is een samenstelling van het voorvoegsel “meta” en het Engelse woord “universe” en wordt gebruikt om het concept te beschrijven van een volgende generatie of versie van het internet. Hierin zijn alle bestaande, gedeelde, en 3D virtuele ruimten aan elkaar verbonden in een alles omvattend virtueel universum.

Een virtuele wereld als onze nieuwe realiteit

Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, ziet het Metaverse voor zich als een virtuele wereld waarin je als avatar verschijnt. In die virtuele wereld is alles mogelijk. Je kunt als robot een potje kaarten in een ruimtestation met je vrienden, maar je kunt ook gewoon door je eigen woning wandelen. Jouw woning in de virtuele wereld kun je helemaal zelf inrichten.

Ook denkt Zuckerberg dat je kunt thuiswerken in de virtuele wereld. Hij schetst het beeld dat je in het metaverse achter je computer gaat zitten, wanneer je in de echte wereld ook achter je computer zit. Alle data die je computer op het scherm toont, krijg je door een VR-bril te zien.

Alsof dat nog niet ver genoeg gaat, denkt Zuckerberg dat we ook avondjes uit en sport virtueel gaan beleven. Je kunt hierdoor, samen met je vrienden, altijd vooraan staan bij concerten van je favoriete bands. En je kunt naar de virtuele sportschool gaan om privéles te krijgen van een personal trainer die als hologram in jouw sportschool verschijnt.

Stof tot nadenken

Het beeld dat geschetst wordt in de film klinkt nu misschien nog als toekomstmuziek, maar de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. We hebben genoten van de film Ron’s Gone Wrong. Het is echt een aanrader om te kijken met het hele gezin. Het geeft stof tot nadenken en voer voor een discussie over het gebruik van sociale media. En wij hopen toch dat onze normale vriendschappen en sociale contacten blijven bestaan. Wie wil er nou 24 uur per dag online zijn en zijn privacy volledig opgeven?