Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Normaal gesproken werk ik altijd al vanuit huis, maar dan zonder kind. Of er is oppas (opa en oma) of mijn partner is thuis op zijn vaste dag of ik werk tijdens schooluren. Nu we verplicht thuis zitten door de uitbraak van het coronavirus wordt het een ander verhaal. Hoe doe je dat, thuiswerken met kinderen om je heen? Een paar tips en mogelijkheden om toch wat gedaan te krijgen.

Thuis werken met kinderen kan een flinke uitdaging zijn, en niet altijd even leuk en relaxed. Haha, wat zeg ik?! Het is allesbehalve relaxed. Zeker als je ook nog schoolwerk hebt meegekregen en je je kind mag ‘homeschoolen’ en het huishouden ook gewoon doorgaat. Maar het is wat het is op dit moment, dus we moeten het ermee doen. Ik ben me ervan bewust dat in ieder gezin een andere situatie geldt, maar hopelijk zit er iets tussen deze suggesties dat je een beetje kan helpen.

Accepteer dat je minder productief bent

Dit is de allerbelangrijkste: probeer te berusten in de situatie en te accepteren dat je minder uren werkt en minder gedaan krijgt dan op een normale werkdag. Deze situatie – een pandemie – ís namelijk niet normaal en dat geldt echt voor iedereen. Ik merk zelf dat er weinig mail binnenkomt en weinig tot geen opdrachten.

Los van alle vitale functies (zorg, hulpdiensten, supermarkten, logistiek etc etc. Hoera voor jullie, echt. Zoveel respect.) gaat alles in een lagere versnelling. Of het ligt simpelweg stil. Blijf communiceren met collega’s en met je leidinggevende wat er echt noodzakelijk is. Geef het aan als het niet gaat en stel vooral je eigen verwachtingen bij.

Maak afspraken met je partner

Werken jullie beiden vanuit huis? Spreek dan duidelijk af wie wanneer werkt en wie er dan bij de kinderen is. Dat is fijn voor jullie om qua planning rekening mee te houden. Maar ook voor de kinderen is het fijn om duidelijkheid te hebben: nu is mama aan het werk, en papa is er voor het entertainment. 😉 Stel jullie planning in overleg bij als dat nodig is. Wij werken in een ochtendshift en een middagshift en wisselen dat af op basis van afspraken en deadlines. Degene die het eerst een call inplant op zijn/haar favoriete tijd wint, zeg maar. Grapje, maar serieus: spreek dit goed af en blijf overleggen wat voor jullie fijn werkt en wat niet.

Korte werkflows

Kun je niet afwisselen met een partner en ben je alleen met je kind of kinderen, maak dan korte ‘werkflows’ van 45 minuten. In die tijd zorg je dat je je kind zelf kan vermaken, huiswerk maakt of een spelletje doet of filmpje kijkt. Houd daarna 15 minuten pauze waarin je met volle aandacht speelt met je kind of even wat lekkers eet en drinkt samen. Zo maak je het leuk voor allebei en is het ook duidelijk voor je kind wanneer je werkt en wanneer zij/hij zich even zelf moet vermaken.

Zorg voor een rustige werkplek

Maak een plek vrij in huis waar je in alle rust kunt werken, liefst eentje in een afgesloten ruimte. Dat vergt een beetje creativiteit als je nooit thuis werkt, maar wellicht heb je ergens een tafel over en wat ruimte in je slaapkamer, of je maakt op de logeerkamer of op zolder een plek vrij. Heb je geen ruimte voor een afsluitbare werkplek, creëer dan een werkplek aan de eettafel. Werk met een koptelefoon op, zorg dat de tafel aan jouw kant ‘leeg’ blijft zodat je niet wordt afgeleid en maak duidelijke afspraken. Zie volgende twee punten.

Zorg voor structuur

Zorg voor structuur voor het hele gezin en maak dit zichtbaar voor iedereen. Gebruik een planbord, prikbord, memobord of post-its en maak inzichtelijk voor het hele gezin hoe de dag eruit ziet. Zo weten kinderen 1. wat ze kunnen verwachten die dag (huiswerk maken bijvoorbeeld, of bij jongere kinderen andere activiteiten) en 2. bij wie ze terecht kunnen op welk dagdeel. Ik maak bijvoorbeeld iedere dag een dagplanning op een whiteboard met een ochtend-deel en een middag-deel, en bij elk deel staat wie er bij onze zoon is. Dat werkt voor ons alledrie fijn.

Maak ook voor jezelf een realistische planning: wat heeft prioriteit? Doe dat als eerst. En plan videocalls en telefoontjes bij voorkeur in als je echt de rust hebt.

Maak afspraken wanneer je niet gestoord mag worden

Spreek af wanneer je niet gestoord mag worden. Bijvoorbeeld als je je koptelefoon op hebt of als je op je ‘kantoor’ zit. Op Facebook zag ik ook een leuke en handige tip: gebruik lege WC-rollen met kleurtjes als je aan het werk bent. Verf 1 rolletje rood, 1 rolletje oranje en 1 rolletje groen (ook meteen leuk als knutselproject samen).

Als je aan het werk bent en je wilt helemaal niet gestoord worden, zet dan het rode rolletje neer: iedereen moet stil zijn. Het oranje rolletje betekent: vragen stellen mag. En het groene rolletje betekent dat er niet gewerkt wordt en iedereen gewoon gezellig samen kan kletsen en spelen. Zelf heb ik bedacht dat we een deurhanger maken voor aan de deurklink met een stopbord als er niet gestoord mag worden, en een groen duimpje als mijn zoon wel even binnen mag komen voor een kletspraatje.

Wees flexibel waar het kan

In navolging van het punt ‘accepteer dat je minder productief bent’: probeer flexibel te zijn. Thuis zijn en thuiswerken in coronatijd is nu eenmaal pittig, zeker als je ook nog je kinderen om je heen hebt. Flexibiliteit is voor mij een verbeterpunt. Ik vind het ontzettend moeilijk als er, zeker als ik midden in een flow zit met schrijven, toch een werktelefoontje binnenkomt bij mijn partner als hij ‘oppasduty’ heeft en dat mijn zoontje dan even noodgedwongen ‘gezellig’ naast me komt zitten. Als je dan net in een schrijfflow zit is een babbelende kleuter niet zo heel handig. Maar het is even niet anders, dus accepteren accepteren accepteren. Wees lief voor jezelf, en voor elkaar. En zorg dat die iPad altijd is opgeladen, zeg ik dan maar.

’s Avonds werken of tijdens slaapjes

Eigenlijk het enige moment dat je écht in alle rust kunt werken is als je kinderen liggen te slapen: ’s avonds of tijdens middagslaapjes. Als je de mogelijkheid hebt om ’s avonds te werken, doe het. Zorg ervoor dat je kind(eren) op tijd in bed liggen, zodat je daarna meteen aan de slag kunt en je niet tot heel laat bezig bent. Klap je laptop een uur voordat je gaat slapen dicht en doe nog iets voor jezelf.

Alles leuk en aardig, die tips voor jou, maar wat geef je je kinderen ’te doen’ als jij wilt gaan werken?

Vergeet beperkte schermtijd

Nu is niet de tijd om heel streng te zijn over schermtijd, zeker niet als je werk moet verzetten. Moet je echt even voor langere tijd concentreren of heb je een online overleg? Zet een lange film aan, zorg voor eten en wat lekkers (of zorg ervoor dat ze zelf iets kunnen pakken zodat ze jou niets hoeven vragen). Spreek dan met je kinderen af dat ze je nu even met rust moeten laten en alleen in noodgevallen bij je aan mogen kloppen. Zet bijvoorbeeld een wekkertje, als die af gaat mogen ze weer naar je toe.

Ideeën voor zelfstandig spelen/werken terwijl jij werkt

Je weet zelf ook dat kinderen gauw uitgekeken kunnen zijn op speelgoed, en wellicht wil je ze niet altijd achter tablet of tv zetten. Dit zijn wat speelideetjes/taakjes waar kinderen wat langer mee bezig kunnen zijn:

 • Als je werk mee hebt gekregen van school is dat ideaal om te laten doen als jij wilt werken. Je kind(eren) maken in alle rust hun werkjes en jij kunt wat werk verzetten;

 • Rustig aan tafel werken kan goed met bijvoorbeeld strijkkralen, klei, miniloco, puzzels, kleurplaten,
  werkboekjes, plaatjes knippen uit oude tijdschriften en opplakken.

 • Squla: leerzaam én ze zijn er echt een tijdje zelfstandig zoet mee;

 • Buiten spelen! Wat dat betreft hebben we het getroffen nu: de komende weken blijft het als het goed is mooi buitenspeelweer. Zelf ben ik nu even niet van de speeltuinen met andere kinderen, maar in de tuin is er genoeg speelplezier te bedenken.
  Zet een parcours uit in de tuin, haal de deksel weer van de zandbak of haal simpelweg AL het buitenspeelgoed tevoorschijn;

 • Speelgoed sorteren: laat je kinderen hun eigen speelgoed weer opnieuw sorteren. Bijvoorbeeld Lego op kleur of soort, auto’s in de juiste mandjes, maar ook bijvoorbeeld strijkkralen op kleur in bakjes doen;

 • Bouwen: Lego, Duplo, Kapla, blokken, treinbanen, wegonderdelen: haal alles tevoorschijn en geef de opdracht om een stad te maken, met huizen, wegen, bruggen, flatgebouwen en een treinbaan. Daar zijn ze wel even zoet mee.

 • Hutten bouwen, daar zijn kinderen ook altijd wel even zoet mee. En zorg voor wat lekkers te eten en drinken, kunnen ze daarna picknicken in hun zelfgebouwde hut;

 • Met water spelen. Het is misschien wat fris nog, maar voor kinderen maakt dat niet veel uit: laat ze modder maken, plantjes water geven of met de watertafel of Aquaplay spelen;

 • In plaats van een film is een luisterboek ook een leuk idee. Bijvoorbeeld op Spotify, Storytel of de app van je bibliotheek. Geef ze een koptelefoon zodat jij niet hoeft mee te luisteren.

 • Of lees ons blog met
  tips voor leuke thuisactiviteiten in coronatijd

Afwisseling in speelgoed

Haal ‘nieuw’ speelgoed tevoorschijn waar je kinderen al een tijdje niet meer mee hebben gespeeld. Grote kans dat dat weer een succes is en dat ze er weer even zoet mee zijn. Leuk idee via Laura van www.lauraenjames.nl: maak themadagen, bijvoorbeeld ‘dinodag’ en zet speelgoed in dat thema de avond van tevoren klaar. Moet je aan het werk die dag? Speel dan bijvoorbeeld eerst even samen en overleg dan dat ze daarna zelf een tijdje moeten spelen terwijl jij werkt. Maak ook weer duidelijk wanneer je weer beschikbaar bent.

Let it go

Het is geen normale tijd, iedereen moet zich aanpassen en op alle fronten de zeilen bijzetten. Probeer de situatie te accepteren zoals die is en nogmaals: laat het idee los dat je evenveel en even lang kunt werken als normaal. En zorg ook goed voor jezelf, zorg voor ontspanning, gezonde voeding, blijf in beweging en maak van deze tijd ook een fijne tijd samen.