Om de geboorte van je baby optimaal voor te bereiden, bestaat er een groot aantal zwangerschapscursussen. Deze cursussen hebben een waaier aan doelen en mogelijkheden. Zo kun je een zwangerschapscursus volgen om fit te blijven tijdens je zwangerschap, je voor te bereiden op de bevalling, maar ook om al tijdens de zwangerschap het contact met je kindje op te bouwen. Zwangerschapscursussen reiki horen bij deze laatste categorie.

Reiki is een alternatieve geneeswijze

Bij reiki richt men zich tot de zogenaamde levensenergie. Deze energie wordt aangewakkerd door handopleggingen. Reiki is oorspronkelijk een Japanse behandelingsmethode. De term verwijst ook letterlijk naar de betekenis. “Rei” staat voor “geest” of “ziel”, terwijl “ki” het Japanse woord voor “energie” of “levenskracht” is. Je zou dus kunnen zeggen dat reiki staat voor universele levensenergie. Bij een reiki-sessie krijgen je lichaam, geest en ziel samen de aandacht. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Reiki om je zwangerschap te begeleiden

Hoe kan reiki je dan helpen bij je zwangerschap? Wanneer je een kindje verwacht gebeurt er heel wat. Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam, maar ook psychologisch is het een periode waarin je heel wat doormaakt. Je kunt de ene dag reikhalzend uitkijken naar je nieuwe baby, maar de andere dag word je als het ware overvallen door vermoeidheid en valt alles een beetje zwaarder.

Een zwangerschapscursus reiki kan je helpen om je balans te vinden. Zo blijven lichaam en geest op elkaar ingesteld. Ook kun je tijdens reiki-sessies contact leren maken met je kindje en je baby nu al leren aanvoelen. Reiki leer je van een reikimeester. In Nederland is dit iemand die hiervoor een opleiding heeft gevolgd.

Hoe verloopt reiki concreet?

Reiki is een heel simpele methode. Door middel van een handoplegging ga je contact maken met je baby. Dit gebeurt op een bewust aandachtige manier, zodat je echt bepaalde zaken letterlijk leert aanvoelen. Los daarvan wordt reiki in de laatste maanden van de zwangerschap vaak gebruikt om kwaaltjes of vermoeidheid te behandelen.

Want zoals we al zeiden verandert je lichaam wel enorm. In termen van reiki heet dit dat je energiebalans verstoord is. Hierbij wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen het emotionele en het fysieke. Je kunt je vermoeid of uitgeput voelen, of je kunt wat last hebben van stemmingswisselingen. Dit kan zich uiten in huilbuien of vermoeidheid, maar evengoed in rugklachten, aambeien of ochtendmisselijkheid. Herstel je het energie-evenwicht dan is de kans groot dat je meer vat krijgt op deze kwaaltjes of stemmingen en dat je klachten verdwijnen.

Leer je heel diep te ontspannen met handopleggingen

Omdat je met reiki je innerlijke gedachten geleidt, dan ga je je lichaam en geest heel diep ontspannen, wat altijd een goede basis is om om te gaan met onzekerheid en veranderingen. Zowel jij als je baby worden er inderdaad heel rustig van.

Ook voor de partner verandert er heel wat tijdens en na de zwangerschap. Ook zij kunnen met vragen en twijfels te maken krijgen. Deze vragen gaan dan dikwijls over de nieuwe rol in het gezin en bijvoorbeeld of je voldoende de nieuwe verantwoordelijkheid aan zal kunnen. Dit maakt dat reiki zowel de band tussen de partners versterkt als eventuele vragen bij de papa kan helpen oplossen.

Zowel de zwangere vrouw als de partners kunnen zwangerschapscursussen volgen

In een cursus reiki leer je jezelf en je partner beter kennen. Want inderdaad, het voordeel van reiki is dat je het zowel alleen als met je partner kunt doen. Is je partner hierbij betrokken, dan kun je de band met je baby nog inniger maken. Je leert elkaar kennen in gezinsverband en bovendien kan ook de partner aandachtiger omspringen met eventuele kwaaltjes bij de mama. Dit alles heeft dan nog eens als gevolg dat het algemene vertrouwen bij de partners stijgt en dat je als gezin dus optimaal voorbereid bent voor de bevalling.

De handoplegging bevordert de energiestromen in je lichaam en brengen rust over jou en over je ongeboren baby

Zoals we al aanhaalden, hebben handopleggingen zowel een fysieke als een psychologische kant. Beweging is gezond en als je controle over je ademhaling en je bewegingen leert krijgen, zal je bevalling wellicht ook vlotter verlopen. Bovendien is een leuk neveneffect van een zwangerschapscursus dat je in contact komt met andere toekomstige mama’s, zodat je ervaringen kunt uitwisselen.

Soms zijn de wachttijden voor zwangerschapscursussen lang. Het is dan ook aan te raden om al van zo ongeveer 20 weken uit te kijken naar een geschikte cursus. Eventueel kan je gynaecoloog je tips geven of misschien is er wel een aanbod in je gemeente.

Reiki neemt een aparte plaats in bij de zwangerschapscursussen

Binnen het aanbod zwangerschapscursussen neemt reiki een aparte plaats in. Zoals we in het begin van dit artikel zeiden, bestaan er heel veel verschillende types cursussen. Zwangerschapsgymnastiek leer je bijvoorbeeld de spieren in je buik, je bovenbenen en je bekkenbodem soepeler te maken. De ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen die ook in dit kader aangeboden worden laten je toe de weeën beter op te vangen.

Bij zwangerschapsyoga is de adem dan weer het sleutelwoord. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je inzicht te krijgen in hoe je lichaam en geest werkt. Het heeft gemeenschappelijk met reiki dat het een diepe ontspanning teweeg brengt, die je voorbereidt op de bevalling.

Iets heel anders dan reiki is dan weer Mensendieck, waarbij alles draait rond een goede houding. Maar ook bij Mensendieck-cursussen is er veel aandacht voor ontspanning en zijn er ademhalingsoefeningen voorzien.

Rond  maand 5 van je zwangerschap kun je ook starten met haptonomie. Net als bij reiki leer je hier om contact te maken met je kindje. Je kunt dit type cursus samen met je partner volgen.

Zwangerschapszwemmen is dan weer vooral geschikt om lichamelijk fit te blijven. Dit kun je doorheen je hele zwangerschap volgen.

Goed advies is steeds belangrijk tijdens je negen maanden

Welke zwangerschapscursus je ook volgt, laat je steeds goed adviseren en ga eventueel eerst eens kennismaken met de cursusgever. Het is immers belangrijk dat je je in de cursus zelf ook goed voelt. Enkele bezoekjes om uiteindelijk de beste cursus te vinden, loont zeker de moeite. Ook in het ziekenhuis zijn er dikwijls flyers te vinden met daarop zwangerschapscursussen en concrete data. Vriendinnen of zussen die al een kindje hebben, kunnen ook veel tips geven over een zwangerschapscursus die bij jouw persoonlijkheid past. Je kunt eventueel ook vragen naar de diploma’s of de ervaring van degene die de cursus organiseert, want het is belangrijk dat alles toch ook medisch verantwoord is.

Besluit

Je zwangerschap kan best wel een onzekere periode zijn. Je lichaam verandert drastisch en je krijgt soms last van kwaaltjes die je voorheen niet kende. Ook je emoties kunnen hevig veranderen tijdens je negen maanden. Reiki kan hiervoor tijdens je zwangerschap houvast bieden. Je leert je heel diep te ontspannen en door handopleggingen contact te maken met je kindje. Ook je partner kan hierbij betrokken worden. Als je samen een cursus reiki volgt ben je beter voorbereid op de bevalling. Veel succes!