Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat je te kampen krijgt met stemmingswisselingen, en deze zijn dan ook nog eens heel onvoorspelbaar. De ene minuut kan het zijn dat je aan het lachen bent, een minuut later ben je misschien aan het huilen zonder enige duidelijke reden. Of misschien geraak je gemakkelijk geïrriteerd, en niets wat je partner doet of zegt kan helpen. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige die te maken heeft met dit probleem.
Waarom ben ik zo humeurig tijdens mijn zwangerschap?
Een van de hoofdredenen voor je stemmingswisselingen is een verandering in je hormoonniveaus. Wanneer je zwanger raakt, stijgt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je bloed. Dit helpt je lichaam zich voor te bereiden op de zwangerschap, maar het kan ook een invloed hebben om je stemming, waardoor je je neerslachtig en gemakkelijk geïrriteerd gaat voelen.
Maar het heeft echter niet uitsluitend met hormonen te maken. Omdat er zo veel gebeurt in je leven, is het eigenlijk normaal dat je te maken krijgt met stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap. Je kunt plots overvallen worden met een gevoel van opwinding omdat je baby op komst is, en dan ga je je ineens weer afvragen waar je aan begonnen bent.
Waar kun je je zorgen over maken tijdens de zwangerschap?
Er zijn een aantal zaken waarover je je hoofd kunt breken als je zwanger bent en die tot stemmingswisselingen kunnen leiden:
- Ga ik wel een goede ouder zijn?
- Welke invloed zal de baby hebben op mijn relatie?
- Gaat mijn baby gezond op de wereld komen?
- Welke financiële gevolgen gaan er zijn?
- Hoe gaat mijn lichaam veranderen en gaat mijn partner me nog aantrekkelijk vinden?
- Ga ik de bevalling zelf wel aankunnen en goed doorstaan?
Veel vrouwen merken dat ze ook vergeetachtiger worden tijdens hun zwangerschap, wat redelijk frustrerend is. En bovendien is het moeilijk om altijd opgewekt te blijven als je te maken krijgt met de fysieke neveneffecten van een zwangerschappen zoals brandend maagzuur en ochtendmisselijkheid. Het vormt allemaal een goede voedingsbodem voor stemmingswisselingen.
Wanneer zullen mijn stemmingswisselingen verdwijnen?
Omdat er zo veel aan de gang is in je lichaam en hoofd, is het begrijpelijk dat er stemmingswisselingen de kop opsteken. Veel vrouwen zullen merken dat het beter wordt in het tweede trimester. Je zult merken dat je meer controle hebt over je gevoelens, en dat je niet zo neerslachtig en geïrriteerd bent als in het eerste trimester.
Eens de grote stemmingswisselingen van het eerste trimester achter de rug liggen, kan het wel nog zijn dat je af en toe wat ups en downs hebt. Zeker wanneer je dichter bij je verwachte bevallingsdatum komt, en de zorgen over de komst van de baby en al wat daarmee te maken heeft weer prominent de kop opsteken.
Hoe kan ik zelf met mijn stemmingswisselingen tijdens mijn zwangerschap omgaan?
Eerst en vooral is het belangrijk om niet jezelf de schuld te geven voor het mindere gevoel dat je hebt. Je bent niet de enige mama in wording die met haar emoties geworsteld heeft tijdens de zwangerschap. Hoewel het niet gemakkelijk is, wees geduldig en je emoties zullen vanzelf weer rustiger worden.
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je emoties en stemmingswisselingen onder controle te houden. Het beste tegengif is praten met iemand. Probeer eerlijk te zijn over je gevoelens tegenover je partner, familie en vrienden. Je zult verrast zijn hoeveel begrip ze zullen tonen en hoeveel ze je kunnen steunen. Je kunt natuurlijk ook steun vinden bij andere aanstaande moeders. Zij weten precies hoe jij je voelt. Dat kan bijvoorbeeld ook via een forum voor zwangere vrouwen.
Durf zeker ook om hulp te vragen bij allerlei klussen. Het is normaal dat je alles klaar wilt hebben tegen dat de baby er is, maar een zwangerschap is op zich al een zware opdracht. Denk niet dat jij alleen de kinderkamer klaar kunt krijgen, elke kast kunt afstoffen, alle babyspullen kunt gaan kopen, enzovoort. Vraag hulp aan je partner, familie en vrienden. Waarschijnlijk zijn ze zelfs heel blij dat ze een handje kunnen toesteken.
Het is moelijker om om te gaan met je stemmingswisselingen wanneer je moe bent. Dus is het belangrijk dat je voldoende rust en slaapt. Kleine dutjes doen gedurende de dag kunnen helpen wanneer je tijdens de nacht de slaap niet kon vatten. Als je aan het werk blijft, praat dan met je baas en vraag of je wat meer pauzes mag nemen. Als de bevallingsdatum in zicht komt, overweeg dan om je zwangerschapsverlof vroeger op te nemen dan gepland. Dit kan je extra tijd geven om de batterijen op te laden voor je baby geboren wordt.
Maak tijd voor plezier. Doe iets waarbij je je zinnen wat kan verzetten en niet constant aan de zwangerschap moet denken. Kijk naar een feel-good film, spreek af met vrienden of lees een goed boek. Je kunt zelfs thuis een eigen mini-spa maken om jezelf in de watten te leggen. Vergeet zeker en vast ook niet om te bewegen. Beweging zal een gunstige invloed hebben op je humeur tijdens de zwangerschap, en je hoeft daarvoor zeker geen al te stevige work-out te doen. Wanneer je je angstig of humeurig voelt, ga dan eens zwemmen, maak een wandeling of doe enkele yoga-oefeningen.
Diegenen die het dichtst en het meest bij jou, lijden het meest onder je stemmingswisselingen. Dat is waarschijnlijk omdat we ons bij hen geliefd en veilig voelen, en daarom sneller onze boosheid en frustratie durven uiten. Het kan zwaar zijn voor je partner om te weten hoe hij of zij moet omgaan met jouw emoties wanneer deze heel onvoorspelbaar zijn. Laat ze weten dat je nog steeds van hen houdt, waardoor men je reacties misschien minder persoonlijk gaat nemen. Daardoor neem je de druk die er misschien bestaat tussen jullie beiden wat weg. Als je tijd hebt, breng dan zeker ook wat tijd samen door. Het zal helpen om jullie relatie nog sterker te maken voor de baby er is. Vergeet niet dat je partner misschien ook met de nodige vragen en zorgen zit. Praat erover, wat er meteen ook voor zal zorgen dat je even niet meer aan je eigen zorgen denkt.
Stop met je schuldig te voelen. Een zwangerschap verandert je hele leven. Je wilde waarschijnlijk al je hele leven een baby, maar toch voor je je angstig en geïrriteerd. Wees lief voor jezelf en accepteer dat je enkele negatieve gevoelens zult hebben, maar ook geweldige gevoelens tijdens je zwangerschap.
Wat moet ik doen als de stemmingswisselingen niet verdwijnen?
Als je je constant neerslachtig voelt, of je zorgen maken dat je je dagelijkse leven niet meer op een normale manier kunt aanpakken, kan het zijn dat je wat extra hulp nodig hebt. Ongeveer 12 procent van de zwanger vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met een (kleine) depressie. En 13 procent kan lijden onder angstgevoelens. Sommigen krijgen te maken met beide. Als je het moeilijk vindt om tijdens je zwangerschap de stemmingswisselingen aan te pakken, raadpleeg dan zeker een arts, therapeut of andere specialist ter zake. Zij zullen je zeker en vast kunnen helpen, zodat je weer ten volle kunt genieten van je zwangerschap.