Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Hoewel veel mensen zich tijdens hun zwangerschap meer zorgen maken dan normaal, hoeft een verkoudheid tijdens de zwangerschap geen angst te veroorzaken. Dit kan vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Hieronder lees je wat je moet doen bij deze symptomen. Zwanger en verkouden: drie handige tips ter info.

Oorzaken van een verkoudheid tijdens de zwangerschap

Zwangerschap rhinitis

Zwangerschap veroorzaakt veel veranderingen in het lichaam. Deze veranderingen kunnen leiden tot zwangerschapsrhinitis, een aandoening die veertig procent van de vrouwen op elk moment tijdens de zwangerschap treft. Maar wat is de medische term rhinitis nu eigenlijk? Heel eenvoudig. Het is een ontsteking van het neusslijmvlies. Volgende symptomen en ongemakken duiken meestal op:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Hoofdpijn
 • Hoesten
 • Neusverstopping
 • Verstopte oren
 • Geprikkelde keel

Je voelt je lamlendig en moe. Vaak kan het je slaap volledig in de war sturen. Deze vervelende aandoening kan zes weken of langer duren. Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer naar de slijmvliezen toe. De neus zit vol met slijmvliezen. De extra bloedstroom zorgt ervoor dat de neusgangen zwellen, wat leidt tot hevige waterige niesbuien. Niet te verwarren met hooikoorts.

Ziekte

Zwangere vrouwen hebben een zwakker immuunsysteem en hebben meer kans op een verkoudheid. Deze onaangenaamheid kan langer duren en erger zijn dan bij iemand die niet zwanger is. Wanneer een vrouw niet zwanger is, reageert het lichaam meestal snel op ziektekiemen. Tijdens de zwangerschap reageert het immuunsysteem van het lichaam langzamer. Verkoudheid is meestal ongevaarlijk tijdens de zwangerschap, behalve als het vergezeld gaat met koorts. Dat kan alarmerend zijn voor zowel moeder als baby. Aanstaande moeders die niezen en een lichte vorm van koorts hebben, moeten onmiddellijk een arts waarschuwen.

Risico’s

Niezen tijdens de zwangerschap vormt meestal geen risico voor de moeder of de baby. Nochtans kan het echter een symptoom zijn van een ziekte. Wanneer niezen een ernstig probleem aangeeft, kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Als iemand bijvoorbeeld griep krijgt, bestaat de kans dat een miskraam, een laag geboortegewicht en een vroeggeboorte voorkomen. Vrouwen die zwanger zijn kunnen ook merken dat niezen pijn veroorzaakt rond de buik. Hoewel deze uitstralende pijn ongemak veroorzaakt, is dit niet gevaarlijk.

Heeft een verkoudheid invloed op een baby?

Een verkoudheid oplopen tijdens de zwangerschap zal de baby normaal gesproken niet schaden. De baby is goed beschermd in de baarmoeder en zelfs een harde niesbui heeft geen effect op de baby. De enige keer dat niezen problematisch kan zijn voor de baby is als de niestbui het symptoom is van een onderliggende ziekte. In dat geval kan de ziekte de baby treffen, het niezen zelf niet.

Drie handige tips hoe je de verkoudheid tijdens de zwangerschap te lijf kan gaan

Beter voorkomen dan te genezen is een zegswijze. Hieronder drie handige tips om de kans op verkoudheid tijdens de zwangerschap te verminderen:

1. Zorgen dat je voldoende slaapt

Een goede nachtrust is goud waard. Om de rust te krijgen die je nodig hebt tijdens de zwangerschapsperiode, is het nodig om wat veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Een strak slaapschema is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een goede slaaphygiëne. Het volgen van een vast slaappatroon – ook in het weekend en op feestdagen – kan je helpen de rust te vinden die je nodig hebt. Bedtijd routine kan je ontwikkelen door bijvoorbeeld een bad te nemen, een boek te lezen of naar muziek te luisteren. Hou de elektronische apparaten zoals een smartphone uit je bed omdat dit stress veroorzaakt.

2. Gezonde voeding vermindert kans op verkoudheid

Goede voeding zorgt ervoor dat je gezondheidsproblemen vermindert tijdens de zwangerschap zoals verkoudheid. Het beste is een uitgebalanceerde voeding met voldoende hoeveelheden:

 • eiwit
 • koolhydraten
 • gezonde soorten vet
 • vitamines en mineralen

3. Stress beperken

Biologische stress beïnvloedt de gezondheid tijdens de zwangerschap. Mentale spanning kan gezondheidsproblemen in de hand werken. Een luisterend oor van een vriend of een vriendin, muziek beluisteren of lachen kan een positief effect hebben wanneer je een ziektebeeld vertoont. Zwangerschap yoga heeft onbewust een helende werking bij een verkoudheid.