10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Hoewel veel mensen zich tijdens hun zwangerschap meer zorgen maken dan normaal, hoeft een verkoudheid tijdens de zwangerschap geen angst te veroorzaken. Dit kan vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Hieronder lees je wat je moet doen bij deze symptomen. Zwanger en verkouden: drie handige tips ter info.

Oorzaken van een verkoudheid tijdens de zwangerschap

Zwangerschap rhinitis

Zwangerschap veroorzaakt veel veranderingen in het lichaam. Deze veranderingen kunnen leiden tot zwangerschapsrhinitis, een aandoening die veertig procent van de vrouwen op elk moment tijdens de zwangerschap treft. Maar wat is de medische term rhinitis nu eigenlijk? Heel eenvoudig. Het is een ontsteking van het neusslijmvlies. Volgende symptomen en ongemakken duiken meestal op:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Hoofdpijn
 • Hoesten
 • Neusverstopping
 • Verstopte oren
 • Geprikkelde keel

Je voelt je lamlendig en moe. Vaak kan het je slaap volledig in de war sturen. Deze vervelende aandoening kan zes weken of langer duren. Tijdens de zwangerschap neemt de bloedtoevoer naar de slijmvliezen toe. De neus zit vol met slijmvliezen. De extra bloedstroom zorgt ervoor dat de neusgangen zwellen, wat leidt tot hevige waterige niesbuien. Niet te verwarren met hooikoorts.

Ziekte

Zwangere vrouwen hebben een zwakker immuunsysteem en hebben meer kans op een verkoudheid. Deze onaangenaamheid kan langer duren en erger zijn dan bij iemand die niet zwanger is. Wanneer een vrouw niet zwanger is, reageert het lichaam meestal snel op ziektekiemen. Tijdens de zwangerschap reageert het immuunsysteem van het lichaam langzamer. Verkoudheid is meestal ongevaarlijk tijdens de zwangerschap, behalve als het vergezeld gaat met koorts. Dat kan alarmerend zijn voor zowel moeder als baby. Aanstaande moeders die niezen en een lichte vorm van koorts hebben, moeten onmiddellijk een arts waarschuwen.

Risico’s

Niezen tijdens de zwangerschap vormt meestal geen risico voor de moeder of de baby. Nochtans kan het echter een symptoom zijn van een ziekte. Wanneer niezen een ernstig probleem aangeeft, kunnen er risico’s aan verbonden zijn. Als iemand bijvoorbeeld griep krijgt, bestaat de kans dat een miskraam, een laag geboortegewicht en een vroeggeboorte voorkomen. Vrouwen die zwanger zijn kunnen ook merken dat niezen pijn veroorzaakt rond de buik. Hoewel deze uitstralende pijn ongemak veroorzaakt, is dit niet gevaarlijk.

Heeft een verkoudheid invloed op een baby?

Een verkoudheid oplopen tijdens de zwangerschap zal de baby normaal gesproken niet schaden. De baby is goed beschermd in de baarmoeder en zelfs een harde niesbui heeft geen effect op de baby. De enige keer dat niezen problematisch kan zijn voor de baby is als de niestbui het symptoom is van een onderliggende ziekte. In dat geval kan de ziekte de baby treffen, het niezen zelf niet.

Drie handige tips hoe je de verkoudheid tijdens de zwangerschap te lijf kan gaan

Beter voorkomen dan te genezen is een zegswijze. Hieronder drie handige tips om de kans op verkoudheid tijdens de zwangerschap te verminderen:

1. Zorgen dat je voldoende slaapt

Een goede nachtrust is goud waard. Om de rust te krijgen die je nodig hebt tijdens de zwangerschapsperiode, is het nodig om wat veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Een strak slaapschema is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een goede slaaphygiëne. Het volgen van een vast slaappatroon – ook in het weekend en op feestdagen – kan je helpen de rust te vinden die je nodig hebt. Bedtijd routine kan je ontwikkelen door bijvoorbeeld een bad te nemen, een boek te lezen of naar muziek te luisteren. Hou de elektronische apparaten zoals een smartphone uit je bed omdat dit stress veroorzaakt.

2. Gezonde voeding vermindert kans op verkoudheid

Goede voeding zorgt ervoor dat je gezondheidsproblemen vermindert tijdens de zwangerschap zoals verkoudheid. Het beste is een uitgebalanceerde voeding met voldoende hoeveelheden:

 • eiwit
 • koolhydraten
 • gezonde soorten vet
 • vitamines en mineralen

3. Stress beperken

Biologische stress beïnvloedt de gezondheid tijdens de zwangerschap. Mentale spanning kan gezondheidsproblemen in de hand werken. Een luisterend oor van een vriend of een vriendin, muziek beluisteren of lachen kan een positief effect hebben wanneer je een ziektebeeld vertoont. Zwangerschap yoga heeft onbewust een helende werking bij een verkoudheid.