Veel zwangere vrouwen kijken met huivering en angst uit naar de bevalling, daarentegen zijn er ook genoeg vrouwen die juist uitzien naar dit moment. Wat ze beiden in overeenkomst hebben, is dat ze niet kunnen wachten tot ze eindelijk hun baby in de armen mogen sluiten. Maar hoe ga je om met de tijd voor de bevalling? Hoe zie je uit naar dit moment en wat kun je doen om het wachten tot de bevalling te overleven? In dit artikel lees je handige tips omtrent hoe je om kunt gaan met de angst voor de bevalling, kunt uitkijken naar de bevalling en welke dingen je echt gedaan moet hebben voordat je gaat bevallen. Maak er een mooi moment van om naar uit te kijken.

Rust en ontspanning

Ze zeggen weleens dat een bevalling drie marathons achter elkaar lopen is. Het is zowel fysiek als mentaal een enorme klus dat je moet klaren. Zorg er daarom voor dat je zowel fysiek als mentaal goed uitgerust bent. Het kan lastig zijn om in het laatste stadium van jouw zwangerschap rust te pakken, maar probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Zo is jouw lichaam en geest klaar voor deze grote inspanning. Geef toe aan het gevoel om te slapen en wees niet bang om overdag een dutje hier en daar te doen. Doe activiteiten waar jij rust bij kunt voelen en ga bijvoorbeeld lekker lang in bad. Dit doet niet alleen jouw lichaam goed, maar ook jouw geest. Zorg ervoor dat je startklaar bent voor de bevalling.

Weet waar je aan toe bent

Een goede manier om het grote wachten te overleven, is door je goed voor te bereiden. Weet waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt. Je kunt je natuurlijk nooit voor de volle 100% voorbereiden op wat er komen gaat, maar het is slim om wel meer kennis op te doen van de bevalling. Dit is goed voor wanneer je angst hebt voor de bevalling. Door beter te weten waar je aan toe bent, kun je met een ietwat geruster hart de bevalling ingaan. Lees bijvoorbeeld zwangerschapsboeken, kijk eens een programma over bevallingen of doe online informatie op bij mamablogs en forums. Dit is een goede manier om het lange wachten mee te vullen.

Ademhalingstechnieken

Het is goed dat je tijd hebt om te wachten tot de bevalling. Je kunt deze tijd namelijk goed gebruiken om de beste ademhalingstechnieken te leren en andere pijnafleidende technieken onder de knie te krijgen. Ga bijvoorbeeld samen met jouw partner naar zwangerschapsgym, yoga of een cursus. Hier leer je de beste ademhalingstechnieken die jij zeker kunt gebruiken tijdens de bevalling. Het grote wachten op de bevalling kun je goed gebruiken om je tip top voor te bereiden.

Geboortekaartjes maken

Heb jij afleiding nodig van de zwangerschap en het bevallen? Dan is het ontwerpen van het geboortekaartje een goede creatieve afleiding van wat er gaande is. Wanneer je bevallen bent, heb je helemaal geen tijd om een geboortekaartje in elkaar te flansen. Het is daarom de perfecte optie om dit voor de bevalling al klaar te hebben. Je kunt zelf creatief aan de slag gaan, gebruik maken van online tools of een grafisch ontwerper inhuren. Het is een fijne afleiding waardoor jij even niet aan de bevalling hoeft te denken.

Zaken op orde

Komt het wachten op de bevalling je de neus uit? Weet je gewoon niet goed wat je moet doen dan wachten op de eerste weeën? Zorg dat je deze tijd juist effectief gebruikt. Deze pre-baby tijd, is perfect om zaken op orde te stellen. Maak gebruik van de tijd dat jouw volledige aandacht niet naar de kleine spruit hoeft te gaan, maar dat je nog zelf baas bent over jouw eigen schema. Gebruik deze tijd dan juist om al jouw zaken op orde te stellen. Heb je alles al geregeld voor na de bevalling? Heb je bijvoorbeeld verzekeringen al afgesloten, een opvang geregeld voor wanneer de baby ouder is en al een goed plan de campagne voor de eerste weken na de bevalling? Het is een ideale tijd om de praktische zaken op orde te stellen. Zo vergeet je even het wachten op de bevalling en maak je het beste van de tijd die je hebt.

Jouw buik

Je zult het wanneer je hoogzwanger bent waarschijnlijk niet geloven, maar je gaat die grote buik echt missen wanneer je bent bevallen. Je doet er daarom niet alleen goed aan om extra te genieten van de buik, maar ook om hier een mooi aandenken van te maken. Wil je even niet aan bevallen hoeven denken? Neem dan de tijd om een mooi aandenken van jouw buik te maken. Vraag of jouw partner of goede vriend(in) wilt komen helpen met het maken van gipsafdruk van de buik. Zo heb je voor altijd een aandenken aan deze mooie en bijzondere tijd uit jouw leven. Ook kun je een 3D beeld laten maken van jouw zwangere lichaam. Zo heb je een uniek accessoire voor in huis en een enorm bijzonder aandenken aan jouw zwangere buik en zwangerschap.

Zwangerschapsfotoshoot

Kun jij niet wachten tot je gaat bevallen? Vergeet niet om mooie aandenken aan jouw zwangerschap te maken. Moet je toch nog een aantal weken wachten tot je bent uitgerekend? Maak dan gebruik van deze tijd om een zwangerschapsfotoshoot te doen. Dit is natuurlijk het beste wanneer jij hoogzwanger bent en jouw buik op z'n grootst is. Het is een unieke manier om jouw zwangerschap nooit te vergeten. Zo hoef je even niet aan de bevalling te denken en kun je met mooie foto's uitkijken naar het moment van bevallen.

Nog even met z'n tweetjes

Is dit jouw eerste zwangerschap? Het wachten op de bevalling kan dan eeuwen lijken te duren. Een goede manier om dit wachten te verhelpen, is om wat speciale tijd met jouw partner te besteden. Dit zijn namelijk de laatste maanden of weken dat jullie met z'n tweetjes zijn. Ga nog eens op een bijzondere date, vakantie of spendeer 'quality time' in huis. Geniet van deze bijzondere tijd dat het alleen jullie twee zijn.

Hulp

Wanneer je veel angst hebt voor de bevalling, kan het wachten op de bevalling enorm spannend zijn. Voel jij veel angst en stress omtrent de bevalling? Wees dan niet bang om hulp te zoeken. Praat er met jouw familie, partner en vrienden over. Het is helemaal niet vreemd om psychische hulp te zoeken om hierover te praten. Een psycholoog kan jouw angst voor de bevalling goed analyseren en jou helpen om hier met een gerust(er) hart in te gaan. Zo hoeft het wachten op de bevalling niet als iets engs worden ervaren, maar kun je beter omgaan met jouw spanningen voor dit bijzondere moment in jouw leven.

Het voelen van de eerste weeën, het is iets waar de ene vrouw niet op kan wachten en de ander enorm tegenop ziet. Het grote wachten op de bevalling kan voor veel onrust in jouw lijf en hoofd zorgen. Het is daarom belangrijk om jouw rust op te zoeken in het laatste stadium van jouw zwangerschap. Bereid je zowel mentaal als fysiek voor op deze enorme inspanning. Om het wachten wat dragelijker te maken, is er genoeg afleiding mogelijk. Maak bijvoorbeeld geboortekaartjes, zorg dat je al jouw zaken op orde hebt, ga op date met jouw partner en maak een mooi aandenken aan jouw buik en zwangerschap. Voor je het weet is het zover en kan de bevalling beginnen.