Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Heb je minder kracht in je hand? Heb je wel eens moeite met het openen van bijvoorbeeld jampotjes of een nieuwe pot appelmoes? Op verschillende plekken in je hand pijn en tintelingen, of juist gevoelloos gevoel in je hand? Dat kan het gevolg zijn van het Carpaal Tunnel Syndroom. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op deze aandoening.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Door je pols loopt een soort tunneltje, met daarin pezen en een zenuw. De tunnel wordt aan de ene kant gevormd door de middenhandsbeentjes en aan de andere kant door een stuk pees dat in de breedte over de pols loopt, het peesblad. De beschermde doorgang die hierdoor wordt gevormd noemen we een carpale tunnel. Wanneer zo’n tunnel door welke reden dan ook te smal wordt, kan de zenuw die er doorheen loopt in de knel raken. Dat heet dus een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS). Dit kan op verschillende plekken in je hand pijn en tintelingen veroorzaken, of juist (een deel van) je hand gevoelloos maken.

In sommige gevallen kun je gewoon afwachten tot het overgaat, maar een behandeling kan bestaan uit spalken, een vaccinatie, of in het uiterste geval een operatie.

Wat gebeurt er precies in je pols bij Carpaal Tunnel Syndroom?

Via de carpale tunnel worden de pezen van je hand en de zenuw die zich naar de vingers en duim vertakt de hand binnengeleid. Wanneer deze tunnel bij jou te nauw is en de nervus medianus (de zenuw) klem komt te zitten, krijg je waarschijnlijk pijn en tintelingen in je hand, vingers en/of duim, of een verdoofd gevoel. Dan heb je dus het carpaal tunnel syndroom. Zoals gezegd vormen zwangere vrouwen een risicogroep voor deze aandoening, maar ook bijvoorbeeld mensen met reuma, diabetes of overgewicht lopen een verhoogde kans op Carpaal Tunnel Syndroom. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 40 en 60.

Wat voel je precies als je Carpaal Tunnel Syndroom hebt?

De meest voorkomende klachten bij Carpaal Tunnel Syndroom zijn pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de handpalm, duim en vingers. In sommige gevallen is er uitstraling naar de onderarm. Ook zul je waarschijnlijk krachtverlies in je hand ervaren, vooral in je duim, waardoor je soms iets plotseling kunt laten vallen. Gek genoeg blijft de pink bijna altijd vrij van klachten. Vaak treedt Carpaal Tunnel Syndroom op in beide polsen tegelijk. De klachten zijn in de nacht vaak het hevigst, wat je slaapritme behoorlijk kan verstoren. De klachten zullen normaal gezien ook in de ochtend het grootst zijn en naarmate de dag vordert afnemen. Blijf je er te lang mee open, dan kan het de hele dag last blijven veroorzaken.

Hoe krijg je Carpaal Tunnel Syndroom?

De carpale tunnel wordt zelf niet groter of kleiner, maar wanneer het omliggende weefsel opzwelt, kan de tunnel worden samengedrukt, met de bovenstaande klachten tot gevolg. Het weefsel in je pols kan opzwellen wanneer het overbelast raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je teveel en te lang achter de computer zit of ander werk doet met veel herhaalde bewegingen. Ook langdurig met de hand trillende machines bedienen kan tot Carpaal Tunnel Syndroom leiden.

Hoe weet je dat je Carpaal Tunnel Syndroom hebt?

Zowel de klachten als de oorzaken hebben duidelijke overlap met RSI (een muisarm) en sommige mensen denken ook in eerste instantie hieraan wanneer de klachten verschijnen. Gelukkig kan je huisarts in de meeste gevallen met een eenvoudig onderzoek de juiste diagnose stellen. In sommige gevallen zal hij of zij twijfelen en je naar een neuroloog verwijzen. De neuroloog zal in eerste instantie een zenuwechografie uitvoeren om de zenuw te bekijken. Indien nodig kan er een zenuwgeleidingsonderzoek volgen, waarbij via elektroden kleine impulsen aan de zenuw worden gegeven, om de snelheid en activiteit ervan te meten.

De behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom

De behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, dus let vooral goed op je werkhouding en neem voldoende rust als je vaak en lang achter de computer zit. Heb je wel al beginnende last, ga dan naar je huisarts. Je kunt wel alvast je pols helpen door hem veel (maar onbelast) te bewegen. Buigen, wapperen, strekken, een vuist maken, je vingers strekken: je pols wil graag flexibel zijn.

Behandeling

Als je werk doet dat belastend is voor je pols, zul je daar in eerste instantie mee moeten stoppen. Je pols wil rust! Ook kun je, samen met je werkgever, kijken naar een oplossing voor je werkplek. Een ergonoom kan je daarbij goed helpen. In ongeveer 25 procent van de gevallen gaat Carpaal Tunnel Syndroom vanzelf binnen een jaar weer over. De interne zwelling neemt af en de klachten verdwijnen. Voor bijna alle zwangere vrouwen met Carpaal Tunnel Syndroom geldt dat de klachten na de zwangerschap verdwijnen.

Om de klachten te verzachten kan je huisarts ervoor kiezen kinesiotape aan te brengen, of een spalk te gebruiken (deze kun je ook zelf aanschaffen bij de apotheek). Met de spalk wordt je pols ’s nachts in een neutrale positie gezet en in veel gevallen nemen de klachten in de loop van een maand af. Als je veel pijn hebt kun je ook een injectie krijgen die de ontsteking remt.

Laatste redmiddel: de operatie

Als niets de pijn vermindert en de zwelling aanhoudt, dan kan een operatieve ingreep uitkomst bieden. In het peesblad dat samen met de middenhandsbeentjes de tunnel vormt, wordt een inkeping gemaakt. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de tunnel en komt de beknelde zenuw vrij te liggen. Maar je gaat natuurlijk liever niet onder het mes en gelukkig is dit meestal niet nodig.

Wil je meer weten over het Carpaal Tunnel Syndroom?

Natuurlijk is er nog veel meer te weten over Carpaal Tunnel Syndroom. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, of bij de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft een informatieve video over Carpaal Tunnel Syndroom gemaakt.

Tot slot

Carpaal Tunnel Systeem is een vervelende aandoening. Gelukkig kan het behalve de pijn weinig kwaad, gaat het vaak vanzelf voorbij en is het bijna altijd goed te behandelen. Ben je zwanger en heb je carpaal tunnel syndroom gekregen? Dan heb je helemaal grote kans dat de zwellingen in je polsen vanzelf weer verdwijnen, samen met de pijnklachten die je nu misschien hebt. Dus als het een beetje meezit draag je straks trots en pijnvrij je nieuwe kroost op je onderarm en geef je je baby vliegende hapjes uit de losse pols.