Zwanger en er leuk uitzien. Natuurlijk kan dat! Je moet er wel wat werk in steken, maar het is echt mogelijk om er leuk uit te zien nadat je je zwangerschap hebt aangekondigd. Ja, óók in het laatste trimester! Waar vroeger alle zwangerschapskleding vormeloos, basic, in sobere kleuren en verre van modieus was, is er tegenwoordig echt veel hippe kleding te koop in zwangerschapsland. Maar, misschien nog fijner: je kunt ook best goed shoppen voor kleding tijdens je zwangerschap op de normale damesafdeling.

Neem eerst je eigen kast onder de loep

Het is altijd een goed idee om ieder seizoen even je kast uit te pluizen met wat je nog graag draagt en wat weg kan. Tijdens je zwangerschap zul je dat misschien een paar keer extra willen doen. Want hoe verder je vordert in je zwangerschap, hoe minder je zult passen uit je eigen kledingkast.

Zijn er kledingstukken die je graag houdt, maar die je nu even niet past? Vouw ze op in een krat of doos en zet het uit het zicht tot later. Dan kijk je er niet steeds tegenaan als je je kast opendoet. Je wilt in je kast alleen de kleding hebben hangen die je 1. Graag aantrekt en 2. Nú past.

Een aantal kledingstukken kun je nog heel lang, zo niet je hele zwangerschap, blijven dragen. Hemdjes, bijvoorbeeld, maar ook items als vesten en jasjes zijn blijvers. Met dit soort basics in je kledingkast kun je naar hartenlust blijven combineren en variëren.

kledingtips-shop-slim-zwanger-en-er-leuk-uit-zien

Zwanger en er leuk uitzien: Shop slim!

De meeste kleding die in je kast hangt en ligt draag je vaak niet meer als je hoogzwanger bent. Maar als je slim shopt, kun je kleding die je tijdens je zwangerschap koopt ook na je bevalling blijven dragen. Hoe? Ga niet voor speciale zwangerschapskleding, maar shop in de ‘normale’ collectie waar het kan. Kies bijvoorbeeld voor lange hemdjes, kleding met veel stretch (tricot, jersey), tuniekjes die wijd vallen (A-lijn) en die je straks kunt aansnoeren of pak een maatje groter dan normaal van een item. Zwanger en er leuk uitzien gaat dan prima samen.

Jurken zijn de ultieme kledingstukken die je mee kunt nemen naar je postpartum body. Kies daarbij bijvoorbeeld voor jurkjes en jurken met veel stretch of met de mogelijkheid om aan te snoeren. Zo kun je erin met je bolle babybuik en je flink gegroeide borsten en als je baby geboren is kun je de jurk aansnoeren moet een leuk riempje.

Ook de stretchy flare broeken die je nu veel ziet, zijn ideaal. Misschien heb je een maatje groter nodig dan normaal, maar dan kun je deze heerlijk dragen onder je buik.

Jurken voor alle seizoenen

Een maxidress is fijn in alle seizoenen. In het voorjaar en in de zomer is het lekker luchtig, in het najaar draag je de jurk met een (dikke) panty en een fijn vest. Als je een maxidress zoekt die je kunt aansnoeren, dan kun je deze ook prima na je zwangerschap weer dragen. Bijkomend voordeel: de meeste maxi-jurken zijn button-down en hebben knoopjes van boven tot beneden, superhandig als je ook nog van plan bent om borstvoeding te geven met een borstvoedingstop eronder.

De basics die je echt nodig hebt

Toch zul je er niet aan ontkomen om zwangerschapskleding te kopen. Wat je echt nodig hebt in de ‘zwangerschapsversie’, zijn de volgende dingen: onderbroeken, (voedings)bh’s, panty’s, broeken, leggings en een jas. Vooral broeken en een jas zijn een kostenpost, zeker als je hoogzwanger de winter in ‘moet’. Je kunt investeren in goede, fijne kledingstukken die langer mee gaan, die je weer kunt doorgeven of die je eventueel bij een volgende zwangerschap weer kan dragen. Maar veel geld uitgeven hoeft niet per se.

zwanger-en-er-leuk-uitzien-kledingtips-de-basics

Zwangerschapskleding zonder veel geld uit te geven

Je hoeft niet per se heel veel geld kwijt te zijn aan kleding die je maar tijdelijk draagt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om tweedehands te kopen via bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats. Vaak worden daar naast losse items ook pakketten aangeboden. De basics – zoals (voedings)hempjes bijvoorbeeld – koop je daar wellicht ook graag, maar deze zijn ook verkrijgbaar in diverse online shops.

Gun jezelf een mooie zwangerschap

Wissel de basics en je tweedehands stukken af met een paar goede nieuwe items waar je wat meer voor betaalt. Je bent het waard om je ook tijdens je zwangerschap een 10 te voelen, dus daar mag je jezelf best voor verwennen. Mooie merken zwangerschapskleding en -lingerie zijn bijvoorbeeld Séraphine, de Maternity collectie van Asos, ROOM42, de TopShop maternity collectie, Mamalicious voor mooie jeans, het Belgische Fragile en GeBe maternity wear.

Zoals ik al zei: Het kan! Zwanger en er leuk uitzien is geen probleem. Fijne zwangerschap!