Tijdens jouw zwangerschap verandert er gigantisch veel in je lijf. Zwangerschap doet niet alleen veel met je lichaam, maar heeft ook veel invloed op de huid. Dit komt onder meer door een veranderend afweersysteem en veranderende hormonen tijdens de zwangerschap.

Waar de ene vrouw straalt, is het ook heel goed mogelijk dat je last krijgt van acne tijdens de zwangerschap of een andere huidaandoening. Dit kun je doen bij zwangerschapsacne.

Acne tijdens de zwangerschap je huid.

Wat is zwangerschapsacne?

Onder invloed van hormonen maakt jouw huid meer talg aan tijdens je zwangerschap. Waar de één een mooie glow krijgt, krijgt een ander juist last van puistjes en onzuiverheden. Dit kan iedereen overkomen, ook vrouwen die normaliter gezegend zijn met een gave en gladde huid. Zwangerschapsacne komt voornamelijk voor tijdens het eerste trimester, omdat de veranderingen in de hormoonspiegel tijdens de eerste drie maanden het hevigst zijn. Je kunt ook de pech hebben dat de acne jouw hele zwangerschap aanhoudt.

De puistjes en mee-eters kunnen op verschillende plekken voorkomen, van je gezicht tot in je decolleté, op je armen, rug en zelfs op je benen. Bijna de helft van de zwangere vrouwen krijgt in meer of mindere mate te maken met acne tijdens de zwangerschap. De medische term hiervoor is acne vulgaris, wat niet meer is dan kleine ontstekingen van de huid rondom de talgklieren. Dat de acne geen kwaad kan wil natuurlijk niet zeggen dat jij je hier niet aan stoort. Zo kun je behoorlijk onzeker worden van de ontsierende pukkels en puistjes.

Waarom krijg je last van zwangerschapsacne?

Veel vrouwen krijgen te maken met acne tijdens de zwangerschap. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat de talgklieren in je huid meer talg gaan produceren. Deze stof is erg nuttig voor de huid, omdat talg ervoor zorgt dat je huid niet te veel vocht verliest. Ook beschermt het je huid tegen schimmels en bacteriën. De keerzijde hiervan is echter dat de poriën kunnen verstoppen doordat de talg zich mengt met dode huidcellen. Hierdoor kunnen bacteriën zich ophopen, met een ontstoken huid vol met puistjes als gevolg.

Acne tijdens de zwangerschap

Hoe kom je af van acne tijdens de zwangerschap?

Het kan erg verleidelijk zijn om de puistjes uit te knijpen, maar dit valt zeker niet aan te raden! Hierdoor maak je de ontsteking die al in je huid zit alleen maar erger. Daarnaast beschadig je jouw huid extra met je nagels, waardoor je littekentjes kunt krijgen in je gezicht. Je drukt in principe een klein wondje open waardoor er een grotere wond ontstaat. De bacteriën die onder je nagels zitten kunnen in de beschadigde huid trekken en nog meer schade veroorzaken. Ga dus niet aan je gezicht zitten pulken.

Ook is het beter om de onzuiverheden niet te camoufleren met een dikke laag make-up. Dit kan aantrekkelijk zijn als jij je onzeker voelt door de puistjes, maar je verstopt de poriën alleen maar erger waardoor er een nieuwe uitbraak kan ontstaan. Laat je huid liever ademen door geen of weinig make-up te gebruiken.

Wat kun je dan wél doen tegen acne tijdens de zwangerschap? Een goede huidverzorging staat aan de basis voor een goede gezonde huid. Reinig je gezicht iedere ochtend met milde reinigingsproducten, smeer je gezicht in met zonnebrandcrème om een zwangerschapsmasker te voorkomen en maak het ritueel af met een milde gezichtscréme. ’s Avonds reinig je jouw huid weer om het vuil van overdag te verwijderen en smeer je jouw gezicht in met een nachtcrème. Vergeet ook niet om de rest van je lichaam te verzorgen met een voedende lichaamscrème of -olie. Zo beperk jij de kans op striae of een droge, jeukende huid.

Voeding en zwangerschapsacne

Tijdens je zwangerschap is het mogelijk dat er allergische reacties optreden op bepaalde etenswaren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van huiduitslag of oneffenheden. Waar je precies niet tegen kant, verschilt per persoon. Hou eens voor jezelf bij wat je gegeten hebt om te kijken of je een patroon kunt ontdekken. Ook is het verstandig om niet te vet te eten en te letten op de suikers die je eet.

Ook als je geen last zou hebben van acne tijdens de zwangerschap is het beste advies nog altijd om zo gezond mogelijk te eten. Heeft je lichaam sterke cravings naar ongezonde voedingsmiddelen zoals koek, patat of ijs? Dan is dit een uitdaging. Wees niet te streng voor jezelf, het is helemaal niet erg om af en toe te zondigen. Wel is het belangrijk dat je jezelf niet te vaak laat gaan. Door ongezonde voeding vergroot je de kans op zwangerschapsacne.

Vrouwen met een hoge glycemische index hebben meer kans op acne vulgaris dan vrouwen met een gemiddelde glycemische index (GI). Deze maat geeft aan hoe snel koolhydraten in de darmen worden verteerd om als glucose in het bloed te worden opgenomen. Over het algemeen zijn voedingsmiddelen met een lage GI gezonder, zoals verse groenten en fruit.

Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken. Je huid blijft soepel als je veel water drinkt en ook voer je gifstoffen sneller af. Hierdoor krijgen de puistjes minder kans om te ontstaan. Door goed gehydrateerd te blijven verminder je ook de kans op striae en voorkom je andere veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes, zoals aambeien en een blaasontsteking.

acne tijdens zwangerschap en voeding

Naar de huisarts met acne tijdens de zwangerschap

Bij een zeer heftige uitbraak van acne tijdens de zwangerschap kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts of dermatoloog. Vaak kunnen deze niet veel voor je doen, omdat veel medicatie tegen acne niet geschikt is voor zwangere vrouwen. Veel van deze middelen worden in verband gebracht met een verhoogde kans op geboorteafwijkingen. In sommige gevallen kan jouw arts wel een speciale crème voorschrijven. Dat is doorgaans een antibioticum in een vloeibare vorm die veilig te gebruiken is bij acne tijdens de zwangerschap.

Over het algemeen is acne tijdens de zwangerschap een tijdelijke zwangerschapskwaal waar je je niet al te druk over hoeft te maken. Na je zwangerschap verdwijnt dit in de meeste gevallen vanzelf weer.

Geslacht baby van invloed op je huid?

Er zijn mensen die beweren dat jouw zwangerschapsacne het geslacht van je kleintje kan voorspellen. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar het is wel leuk om te kijken of dit straks voor jou blijkt te kloppen! Acne tijdens de zwangerschap in je gezicht of op je bovenlichaam zou de komst van een meisje betekenen. Heb je een gave huid? Dan is de kans groot dat je zwanger bent van een jongetje.