Een mooie zwangerschapsgloed, je puur vrouwelijk voelen en een dikke bos haar. Het zijn de symptomen waar je als vrouw naar uitkijkt wanneer je zwanger bent. Helaas zijn dit niet de eerste symptomen waar je mee te maken krijgen. Veel symptomen zijn vervelend, maar wel onschuldig. Negen maanden lang is jouw lichaam een whirlpool van hormonen. De eerste symptomen die je kunt ervaren wanneer je zwanger bent lees je in dit artikel.

Afscheiding

Veel vrouwen hebben na een succesvolle conceptie last van een verandering in de afscheiding. Zo kan er meer afscheiding plaatsvinden of verandert deze van kleur en geur. Het is een van de eerste symptomen van een succesvolle zwangerschap. Heb jij de laatste dagen een grote verandering gemerkt in de hoeveelheid afscheiding of een verandering van kleur? Dan kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

Uitblijven menstruatie

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dit is vaak het eerste symptoom dat vrouwen ondervinden. Het uitblijven van de menstruatie doet vaak een belletje rinkelen. Wanneer jij een regelmatige cyclus hebt en een aantal dagen over tijd bent, is de kans groot dat de conceptie succesvol is. Heb jij echter een onregelmatige cyclus, dan is het uitblijven van de menstruatie een lastige pijler. Let goed op jouw menstruatie, wanneer deze uitblijft is de kans groot dat je in blijde verwachting bent.

Hoofdpijn

De dagen na conceptie ervaren veel vrouwen hoofdpijn. Er is veel gaande in jouw lichaam. Zowel jouw hormonen veranderen en jouw lichaam werkt hard voor een succesvolle conceptie. Hierdoor kunnen vervelende hoofdpijnen ontstaan. Veel vrouwen ervaren een lange periode hoofdpijn tijdens de zwangerschap. Hoofdpijn is een typisch zwangerschapskwaaltje voor het eerste trimester. In blijde verwachting zijn, is niet altijd zo rooskleurig met vervelende, maar onschuldige eerste symptomen.

Moeheid

Jouw lichaam is een wonder aan het creëren, dit vergt natuurlijk de nodige energie. Moeheid, lusteloosheid en complete uitputting is een veelvoorkomend symptoom aan het begin van de zwangerschap. Heb jij geen puf om vooruit te komen, wordt je al moe bij de gedachte wat je morgen allemaal moet doen? Dit is een veelvoorkomend eerste symptoom. Je doet er goed aan om naar jouw lichaam te luisteren. Pak jouw rust, ga wat eerder naar bed en zorg ervoor dat jouw lichaam genoeg energie krijgt. Moeheid is ook een typisch kwaaltje tijdens het eerste en laatste trimester. Na een aantal maanden zul je juist een energieboost krijgen!

Duizeligheid

Heb je moeite met het houden van jouw evenwicht en voel jij je draaierig? Een ander minder rooskleurig symptoom van een zwangerschap is duizeligheid. Door de hormonale veranderingen in jouw lichaam kun je duizeligheid en draaierigheid ervaren. Dit is bij de meeste vrouwen na het eerste trimester over. Aan deze draaierigheid is weinig te doen. Heb je erge last van duizeligheid? Rijd dan liever niet met de auto en doe het rustig aan.

Misselijkheid

Een bijkomend effect van deze duizeligheid is misselijkheid. Duizeligheid kan misselijkheid met zich meebrengen. De meeste vrouwen hebben tijdens het eerste trimester behoorlijk last van deze combinatie van duizeligheid en misselijkheid, het welbekende 'Morning sickness'. Wanneer je wakker wordt kun je je direct misselijk voelen en moeten overgeven. Zorg er altijd voor dat je na het overgeven genoeg water drinkt. Zo voorkom je uitdrogingsverschijnselen. Bij de meeste vrouwen gaat deze misselijkheid vanzelf over na het eerste trimester.

Prikkelbaar

Ben je uit het niets boos, heb je last van huilbuilen en ben je extreem prikkelbaar? Hoera! Jouw hormonen zijn flink in de weer. Door de extreme schommelingen van hormonen in jouw lichaam kun je extra emotioneel reageren. Je bent prikkelbaar en kat sneller van je af. Het is vaak fijn om te weten dat je zwanger bent, want dan kunnen andere een beetje rekening houden met jouw prikkelbaarheid. Helaas is er weinig aan te doen. Probeer een gezonde combinatie te vinden van luisteren naar jouw gevoel en de baas blijven over jouw emoties

Eetlust

Bij veel vrouwen verandert de eetlust direct wanneer zij zwanger zijn. Sommige vrouwen kunnen amper een hap door hun keel krijgen en andere hebben juist enorme trek. Waar je vroeger altijd zin had in een eitje als ontbijt, kan dit je nu afschuwelijk tegenstaan. Ook een enorme zin in vet en suikerrijk eten is een typische vorm van verandering van eetlust. Probeer altijd gezond te blijven eten om al jouw nodige eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Veel vrouwen komen de nodige kilo's aan tijdens de zwangerschap, maar probeer dit gestaag voor elkaar te krijgen.

Geur en smaak

Wanneer je zwanger bent kan jouw geur en smaak veranderen. Het is een vreemd verschijnsel, maar veel zwangere vrouwen lusten van de een op andere dag geen koffie meer. Wanneer zij zijn bevallen smaakt koffie opeens weer heerlijk. Ook jouw geur verandert en versterkt. Je vindt het sneller stinken en kunt soms niet letterlijk gek worden van een bepaalde geur.

Zwanger zijn is echt uniek. Jouw lichaam en geest ondergaan een unieke transitie. Dit begint direct na de conceptie. Je zult de eerste dagen na conceptie al te maken krijgen met vreemde symptomen. Een zwangerschap is niet alleen rozengeur en maneschijn tot de bevalling. Er gaan veel vervelende symptomen mee hand in hand. Voel jij je de laatste tijd misselijk, heb je last van hoofdpijn en ben prikkelbaar? Doe dan eens een zwangerschapstest! Het kunnen namelijk de eerste symptomen van je zwangerschap zijn.