Zwanger? Gefeliciteerd! Misschien heb je net ontdekt dat je zwanger bent en zit je nog een beetje bij te komen van dit nieuws. Er schiet van alles door je hoofd, je bent blij of misschien verrast of geschrokken. Als het een geplande zwangerschap was, heb je jezelf misschien stiekem al een beetje ingelezen op de vraag: ‘Zwanger en nu?’ of je bent al meerdere keren zwanger geweest. Voor iedereen die ineens na dit grote nieuws wel met veel vragen zit, zullen we er vast een aantal beantwoorden.

Antwoorden op jouw vragen

Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent, wil je natuurlijk ook gelijk van alles over je nieuwbakken situatie weten. Je bent misschien op zoek naar handige tips, zwangerschapskwaaltjes, de ontwikkeling van de baby, welke stappen je moet nemen, de juiste voeding of andere vragen. Wij zullen een aantal vragen voor je beantwoorden.

Ongewenst zwanger

Voordat we ons gaan verdiepen in de positieve flow die je voelt als je gewenst zwanger bent, willen we ook graag even aandacht besteden aan het feit als je ongewenst zwanger raakt. Ook dit is een emotionele gebeurtenis want je kunt enorm overdonderd zijn als je ineens onverwacht zwanger blijkt te zijn. Misschien ben je in paniek, verdrietig of zelfs boos en praten kan daarbij helpen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een goed besluit te kunnen nemen, zonder hierbij over één nacht ijs te gaan. Bespreek het met je partner of schakel de hulp van een deskundige in, hij of zij kan meedenken vanuit een objectieve positie. Wat uiteindelijke je besluit wordt, de zwangerschap voortzetten of afbreken, de regie ligt helemaal bij jou. Het is een lastige keuze, die vaak ook nog eens in een korte tijd gemaakt moet worden en dat is niet makkelijk.

Verloskundige of gynaecoloog?

Je hebt net een positieve zwangerschapstest gedaan en wat nu? Moet je gelijk een deskundige raadplegen? Een afspraak maken met een verloskundige of gynaecoloog? Of moet je langs de huisarts? Als je wilt, kun je gelijk een verloskundige bellen en een afspraak inplannen. Het eerste bezoek aan een verloskundige wordt meestal ingepland ergens tussen de achtste en de tiende week. Natuurlijk mag je voor die tijd ook wel vragen stellen, maar dat kun je eventueel ook doen bij de huisarts. Ook als je medicijnen gebruikt of lichamelijke afwijkingen hebt, is het verstandig om contact met je huidarts op te nemen. Als er bij eerdere zwangerschappen of bevallingen complicaties zijn geweest, is het verstandig om contact op te nemen met de gynaecoloog.

Moet je foliumzuur slikken?

Het is inderdaad verstandig om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Deze vitamine B11 verkleint tijdens de eerste weken van de zwangerschap de kans op een hazenlip, een open verhemelte of een open ruggetje bij de baby. Ook extra vitamine D nemen, wordt vaak aangeraden. Dit draagt weer bij aan de ontwikkeling van stevige botten en tanden van de baby.

Mag je alles eten en drinken?

In je lichaam wordt een nieuw mensje gemaakt wat de komende maanden afhankelijk is van wat jij binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om wel op je voeding te letten. Bij de verloskundige kun je hier meer informatie over krijgen, maar kortgezegd worden de volgende voedingsmiddelen afgeraden:

  • Geen rauw vlees
  • Geen rauwe vis
  • Geen rauwe eieren
  • Harde en zachte kazen gemaakt van rauwe melk
  • Geen alcohol
  • Niet roken
  • Was rauwe groenten goed
  • Matig cafeïnegebruik
  • Matig: leverproducten
  • Matig: kaneel, drop, zoethoutthee en rabarber
  • Liever geen: venkel- en anijsthee, pimba of kalebaskalk

Wat zijn zwangerschapskwaaltjes?

Als je zwanger bent, gebeurt er van alles in je lichaam en dat kan soms zwangerschapskwaaltjes met zich mee brengen. In het begin van de zwangerschap is dat meestal (ochtend)misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgeblazen gevoel. Soms moet je ook vaker plassen of heb je meer hoofdpijn. Het hoort er allemaal bij en kan geen kwaad zolang het allemaal binnen een bepaalde norm blijft. Als je bijvoorbeeld door de misselijkheid echt niets meer binnen kunt houden, is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Hormonale ongemakken en de groei van de baby

Tijdens de zwangerschap gieren er verschillende hormonen door je lijf. Ze kunnen je humeurig maken of andere kwaaltjes veroorzaken. Maar hormonen zijn ook belangrijk voor de zwangerschap, dus neem de kwaaltjes voor lief, het is maar tijdelijk en voor een goed doel. Dat goede doel is natuurlijk om de baby gezond en volgens schema te laten groeien. Ook die groei van de baby doet dingen met je lichaam. Er is genoeg informatie te vinden over je hormonen en de groei van de baby die laten zien dat het allemaal belangrijk is voor de ontwikkeling van je kindje.

Wanneer krijg je een echo?

Meestal is de eerste echo je termijnecho. Hiermee kunnen ze vaststellen hoe lang je al zwanger bent. Over het algemeen wordt deze echo gemaakt tussen de achtste en twaalfde week van de zwangerschap. Deze echo is een uitwendige echo en hierop kun je eventueel het hartje van de baby zien kloppen. Ook wordt er gekeken of je zwanger bent van een meerling. Als er een echo wordt gedaan voor de tien weken, dan is dit meestal een inwendige echo.

Wanneer kun je het grote nieuws bekend maken?

Wanneer je vertelt dat je zwanger bent, bepalen jij en je partner natuurlijk helemaal zelf. Vaak wachten mensen totdat de eerste drie maanden voorbij zijn en tot ze het hartje hebben zien kloppen. De kans op een miskraam neemt na de twaalf weken namelijk aanzienlijk af. Aan de andere kant zijn er ook mensen die het wel gelijk vertellen, omdat ze het prettig vinden dat wanneer het onverhoopt mis zou gaan, zij dit verdriet ook kunnen delen. Je kunt er misschien voor kiezen om in eerste instantie het leuke nieuws over de zwangerschap te vertellen aan mensen die dicht om je heen staan en dit later uit te breiden naar iedereen die het wil horen.

Vertellen op je werk

Ook hier bepaal je zelf wanneer je aan je werkgever vertelt dat je zwanger bent. Officieel hoef je dit eigenlijk pas te melden uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum. Natuurlijk is dat vaak niet handig. Ten eerste kan iedereen meestal al lang voor die tijd zien dat je zwanger bent en soms is het juist ook goed dat ze weten dat je zwanger bent. Denk hierbij aan lichamelijke inspanning op het werk. Soms is het beter als je geen zware dingen meer hoeft te tillen. Daarnaast hoef je ook niet iedere keer een smoesje te verzinnen als je niet lekker bent of bepaalde ongemakken hebt door je zwangerschap. Daarbij heb je straks recht op zwangerschapsverlof en het is wel zo prettig als de werkgever dit kan inplannen en eventueel vervanging kan regelen.

Prenatale screening

Als je zwanger bent, heb je ook recht op een prenatale screening. Met een prenatale screening kun je laten onderzoeken of jouw baby een verhoogde kans heeft op bijvoorbeeld het Syndroom van Down of andere afwijkingen. Er zijn verschillende onderzoeken die gedaan kunnen worden, zoals een combinatietest, een tripletest, een vruchtwateronderzoek of een speciale echo. Welke voor jou het meest geschikt is, kun je het beste bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

Sporten als je zwanger bent

Het is gezond om tijdens de zwangerschap te blijven bewegen. Het zorgt dat je lichaam fit de bevalling in gaat wat de kans op complicaties tijdens de bevalling verkleint. Zeker in de eerste periode kun je gewoon blijven sporten, de foetus zit goed ingekapseld en kan wel tegen een stootje. Naarmate je buik dikker wordt, zal het sporten misschien lastiger gaan. Luister goed naar je lichaam en pas eventueel het tempo en de intensiviteit aan. Overmatig en zeer intensief sporten is niet aan te raden. Raadpleeg bij twijfel gewoon de verloskundige, gynaecoloog of je huisarts. Ben je niet zo’n sportfanaat? Lekker naar buiten en daar fietsen of wandelen is ook harstikke gezond voor jou en de baby.

Seks tijdens de zwangerschap

Natuurlijk mag je vrijen tijdens de zwangerschap als je daar zin in hebt. Als je dikker wordt is de seks soms misschien iets gecompliceerder, maar bedenk dat de baby veilig verpakt zit in het vruchtwater. Als je zwanger bent, zijn sommige lichaamsdelen wat beter doorbloed waardoor je sneller geprikkeld bent. Het kan ook gebeuren dat hierdoor de baarmoedermond wat sneller bloedt. Dit is onschuldig. Seks werkt ontspannend, hoewel het samentrekkend van de bekkenbodemspieren en de baarmoeder tijdens een orgasme voor harde buiken kan zorgen. Dit trekt vanzelf weer weg. Het is ook hier verstandig om naar je lichaam te luisteren en te doen wat voor jou prettig voelt. Zodra de vliezen zijn gebroken, kun je beter geen seks meer hebben.

Kraamzorg regelen

Het duurt nog wel even eer je van de kraamzorg gebruik gaat maken, maar toch is het verstandig om dit te regelen als je rond de twaalf weken zwanger bent. In ieder geval voor de twintigste week. Hierdoor voorkom je dat er niet meer het benodigde aantal uren ingepland kunnen worden.

Zorgverzekering

Check ook even je zorgverzekering of alles wat je graag wilt ook daadwerkelijk door je verzekering wordt gedekt. Misschien kun je anders de zorgverzekering nog aanpassen.