Pia is 23 jaar en studeert Master Orthopedagogiek. Deze zomer studeert ze af en in september verwacht ze haar eerste kind. Iets sneller dan verwacht, ja. Ondanks dat is ze ontzettend blij, want een kinderwens had ze al voor lange tijd.

In de ogen van veel mensen wordt 23 jaar als jong gezien om moeder te worden. Lees het verhaal van Pia over jong zwanger en de vooroordelen. Hoe gaat ze om met vooroordelen en hoe kijkt Pia hier zelf tegenaan?

Gek van de hormonen

Na een lange tijd Implanon (een klein anticonceptiestaafje dat onder de huid wordt geplaatst) te hebben gebruikt als anticonceptie, was Pia het beu. De hormonen zorgde voor veel stemmingswisselingen en in combinatie met de kwaaltjes die haar maagverkleining van een jaar geleden veroorzaakten ging het niet meer. De Implanon ging eruit en samen met haar verloofde heeft ze besloten om geen verdere voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken tijdens de seks. De verwachting was dat ze toch niet snel zwanger kon raken, aangezien het wel even zou duren voordat de hormonen uit haar lichaam waren. Toch bleek ze al snel zwanger te zijn.

jong-zwanger-zwangerschapstest-vooroordelen

‘We verwachten een kind’

Op 2 januari wist Pia dat ze zwanger was. Haar beste vriendin wist het als eerste en haar schoonfamilie volgde snel. Ze waren helemaal in de wolken. Vooral haar schoonfamilie, want die wachtte hier al lang op. Haar ouders wilde ze het echter rustig vertellen, ze wist niet zeker hoe zij hier tegenover stonden. Ze wist dan ook niet precies hoe ze dit het beste kon vertellen.

Uiteindelijk heeft ze maar gewoon aan de keukentafel gezegd: ‘We verwachten een kind’. Pia was vooral bang voor de reactie van haar vader, aangezien ze nog studeert. Maar eigenlijk reageerde hij helemaal niet, pas na lange tijd zei hij ‘Zijn jullie er blij mee? Nou, dan ben ik blij voor jullie’. Haar moeder barstte gelijk in tranen uit. Niet van blijdschap, maar van de shock. Na even tijd te hebben genomen was haar moeder toch blij voor Pia. Ze wist dat ze al lang een kinderwens had, maar maakte zich wel zorgen om haar studie. Dit was echter niet nodig want Pia wist één ding zeker: haar studie maakt ze af.

Jong zwanger en de vooroordelen: Referentiekader

Veel mensen vinden 23 jaar erg jong om zwanger te worden. ‘Binnen mijn referentiekader is het inderdaad jong: ik ben hoog opgeleid en ik ben nog student. Mijn verloofde komt uit een heel ander milieu, voor hen is 23 jaar niet jong om moeder te worden. Het is dus ook afhankelijk van wat je referentiekader is.’

Pia ziet zichzelf dan ook wel als jong, maar niet té jong. Ze woont samen met haar verloofde in een koophuis, gaat deze zomer trouwen en is financieel stabiel. Beiden hadden al voor een langere tijd een kinderwens, dus ze voelt zich er klaar voor.

jong-zwanger-kinderwens-vooroordelen-ongepaste-vraag

Ongepaste vraag

Pia krijgt regelmatig de vraag ‘of het wel was gepland?’ Hierop antwoord ze altijd ja. Dat is namelijk ook zo: samen met haar verloofde heeft ze besloten om niks meer te doen om een zwangerschap te voorkomen. Bovendien was het verwijderen van de Implanon zo gepland, dat als ze snel zwanger zou raken, ze pas zou bevallen na het afstuderen. Dus in zekere zin was het ‘semi-gepland’ zoals Pia dat noemt. De vraag of het gepland is vindt ze echter erg ongepast. ‘Het is voor veel mensen een ongepaste vraag tijdens een zwangerschap, want het kan een heel pijnlijke vraag zijn.’ Ze zou ook graag willen dat mensen zich hier meer bewust van zijn.

Jong zwanger en de vooroordelen

Regelmatig komt Pia vooroordelen tegen. Zo heeft Pia op haar stage verteld dat zij zwanger is en haar stagebegeleider is ontzettend blij voor haar. In haar enthousiasme heeft ze het ook tegen andere collega’s verteld, maar sommige collega’s reageerden hier nét even iets anders op. Kreten als ‘Wel bijzonder, een zwangere stagiaire!’ en ‘Oh haar partner is 34? Dan is het niet erg,’ hoort Pia dan. Dat laatste maakt haar wel boos. ‘Alsof ik zelf niet in staat ben op mijn leeftijd goed voor mijn kind te zorgen.’

vooroordelen-als-je-jong-zwanger-bent

Toch laat Pia zich niet tegenhouden door alle vooroordelen. Zo heeft ze met veel blijdschap haar zwangerschapsaankondiging gedeeld op social media. Ze vindt het makkelijker om het nieuws te delen met mensen die ze goed kent, zij zullen minder snel oordelen. Verder heeft ze ook niet de behoefte om het op werk aan de grote klok te hangen. Samen met haar verloofde is ze ontzettend blij met haar zwangerschap en dat is voldoende.