Heb jij altijd gedroomd van het moeder worden en zwanger zijn? In de realiteit kan deze droom opeens een stuk angstaanjagender zijn dan gedacht. Veel vrouwen kampen met vervelende angsten tijdens de zwangerschap. Wij hebben de 9 meest voorkomende zwangerschapsangsten op een rijtje gezet.

1. Bang dat er iets mis is

Veel vrouwen hebben direct het moederinstinct wanneer zij zwanger zijn. Hierdoor kikt de angst natuurlijk in dat er iets mis zal gaan met de gezondheid van de baby en de zwangerschap. Vrijwel iedere vrouw ervaart een vorm van angst dat er iets mis kan gaan tijdens de zwangerschap. Gelukkig is dit in de meeste gevallen nergens voor nodig.

2. De bevalling

De komst van de baby is echt iets om naar uit te kijken. Toch is de manier waarop angstaanjagend voor veel vrouwen. Veel vrouwen zien erg tegen de bevalling op. De onwetendheid en de pijn kunnen flink wat angst veroorzaken. Het is belangrijk om hierover te praten en eventueel hulp te zoeken.

3. Klaar voor het moederschap

Is de zwangerschap niet gepland? De angst dat je nog niet klaar bent voor het moederschap of dat je geen goede moeder bent, daar hebben veel vrouwen last van tijdens de zwangerschap. De twijfel slaat toe en daarmee direct de angst dat je misschien geen goede moeder kunt zijn.

4. Iets verkeerds gegeten

Heb jij iets gegeten waarvan je niet wist dat het niet kan tijdens de zwangerschap? Veel vrouwen durven haast niets vreemds meer te eten uit angst dat het schade toebrengt aan de baby. Deze angst kun je rationeel aanpakken door altijd even te zoeken naar informatie over voedingsproducten tijdens de zwangerschap.

5. Te veel stress

Stress is slecht voor zowel moeder als baby. Heb jij een drukke baan tijdens jouw zwangerschap, dan kun je angstig worden of dit een effect heeft op de gezondheid van jouw ongeboren baby.

6. Baby krijgt te weinig voeding

Is de groei en ontwikkeling van jouw baby wel in orde? Het is lastig om te weten of jij het wel goed doet. Krijgt jouw baby wel genoeg voeding en kun jij daar iets aan doen? Dankzij frequente controles hoe jij je eigenlijk helemaal geen zorgen te maken.

7. Vliezen breken in het openbaar

Tijdens het laatste trimester kun je een angst ontwikkelen om naar buiten te gaan. Wat als jouw vliezen breken in het openbaar? In de films gebeurt dit namelijk vrijwel altijd én met een flinke plas water. Gelukkig hoef je hier niet bang voor te zijn, want in het echt is dit namelijk een stuk minder. Een klein plasje of slechts wat druppel water geeft aan dat jouw vliezen zijn gebroken.

8. Angst voor miskraam

Veel vrouwen dragen een grote angst met zich mee dat ze bang zijn voor een miskraam. Zeker in het eerste trimester is de kans op een miskraam flink aanwezig. Wanneer jij gezond probeert te leven en weinig stress ervaart kun je de kans op een miskraam zelf doen verminderen.

9. Angst voor beweging

Ben je bang dat bepaalde bewegingen slecht zijn voor jouw baby? Durf je niet meer te fietsen of te sporten? Beweging is juist goed tijdens de zwangerschap en niets om bang voor te zijn. Door genoeg te bewegen geniet je van een optimale bloedsomloop en een betere hormoonbalans. Beweeg juist tijdens de zwangerschap!

De zwangerschap is een bijzondere en ook angstaanjagende periode. Gelukkig zijn veel zwangerschapsangsten eenvoudig te rationaliseren. Geniet van deze negen bijzondere maanden en probeer je zo min mogelijk te laten beheersen door angst of zwangerschapskwaalen. Heb je veel last van jouw angsten? Zoek dan altijd professionele hulp om erover te praten.