7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Tijdens je zwangerschap voor twee eten is onzin, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je eet. Gezond en gevarieerd eten is goed en er zijn een aantal dingen die je beter kunt vermijden. De baby is afhankelijk van wat jij eet tijdens de zwangerschap, dus is het belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, vanaf het begin tot aan het eind van je zwangerschap.

Mag je alle kazen eten?

Maar hoe zit het dan met die dingen die je beter niet kunt eten? Mag je bijvoorbeeld geitenkaas eten tijdens je zwangerschap? En hoe zit het met de andere kaassoorten? Als je zwanger bent, mag je gewoon geitenkaas eten net zoals je gewone kaas mag eten. Maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, want je mag niet zomaar alle kaassoorten.

De verschillende geitenkaas varianten

Net zoals bij gewone kaas, zijn er ook verschillende geitenkaassoorten. Je kunt niet iedere soort geitenkaas zomaar eten tijdens je zwangerschap. Welke zijn dan wel toegestaan en welke niet? Sommige varianten zijn namelijk niet veilig en we gaan je er alles over vertellen.

Harde of zachte geitenkaas?

Er bestaat harde en zachte geitenkaas. Deze twee varianten hebben een aantal verschillen waardoor je de ene wel kunt eten en de andere beter niet. De harde soort geitenkaas bevat weinig vocht en wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze variant kun je gewoon veilig eten tijdens de zwangerschap. De zachte geitenkaas is niet altijd even veilig en dit komt omdat bij de productie van sommige zachte geitenkazen soms rauwe melk wordt gebruikt.

Gepasteuriseerde melk

Gepasteuriseerde melk is melk die kort en goed is verhit om de bacteriën in de melk onschadelijk te maken. Je kunt hier bijvoorbeeld aan de listeriabacterie denken. Deze bacterie kan heel gevaarlijk voor je ongeboren baby zijn en nare infecties veroorzaken met soms zelfs vervelende gevolgen. Er kan een vroeggeboorte door ontstaan, een miskraan of eventueel zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Daarom is het zo belangrijk dat dit soort bacteriën worden gedood in de melk.

Rauwe melk

In de rauwe melk kunnen deze schadelijke bacteriën nog wel zitten. Als er in de melk listeria bacteriën zitten kan dat dus hele vervelende gevolgen voor de zwangerschap hebben. Gelukkig worden er in Nederland weinig tot geen kazen van rauwe melk geproduceerd, maar nog wel in andere landen. Het kan dus zijn dat het om een geïmporteerde geitenkaas gaat, gemaakt met rauwe melk. Dit zijn meestal kaasjes die niet in een fabrieksverpakking zitten.

Listeria besmetting

De kans op een besmetting met de listeriabacterie is gelukkig niet zo groot. Maar mensen met een verminderde weerstand, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s kunnen wel erg ziek worden als ze de besmetting oplopen. Je kunt het dus beter uit de weg gaan. Mocht je wel besmet worden, dan zijn dit de risico’s voor jou én voor je kind:

  • Miskraam
  • Vroeggeboorte
  • Bloedvergiftiging
  • Infecties aan de ogen of de huid
  • Maag- en darminfecties
  • Hersenvliesontsteking

De rauwe melk geitenkaas herkennen

Je moet er toch niet aan denken dat je met deze complicaties van een listeria besmetting te maken krijgt, dus voorkomen is ook hier beter dan genezen. Lees in de supermarkt altijd de verpakking van de geitenkaas. Staat er ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ op? Laat deze kaas dan maar gewoon in de schappen liggen, deze kun je beter niet eten. Als je kaas bij de kaasboer koopt of op de markt, dan zit er vaak geen verpakking omheen waarop staat wat er in zit. Vraag het dan aan de kaasboer met welke melk deze geitenkaas is bereid.

Toch rauwe melk geitenkaas gegeten?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je toch per ongeluk geitenkaas hebt gegeten die gemaakt is met rauwe melk. Raak niet gelijk in paniek, want het wil natuurlijk niet zeggen dat je dan ook gelijk met de listeria bacterie bent besmet. Pas als je klachten krijgt, zoals koorts, misselijkheid of diarree dan is het verstandig om gelijk contact op te nemen met de huisarts, gynaecoloog of de verloskundige.

Vraag het de kaasboer

Er zijn situaties waarbij het risico om besmet te worden lager wordt. Bijvoorbeeld bij kaasfondue. Natuurlijk is het nog steeds beter om hierbij geen kaas te gebruiken van rauwe melk. Toch worden hier door de verhitting van de kaas tijdens het fonduen veel bacteriën gedood. Wil je zeker weten dat je geen risico loopt met de kaas? Koop de kaas in de kaaswinkel of op de boerderij en vraag aan de kaasboer waarmee de kaas bereid is. Vertel hem ook dat je zwanger bent en geen risico wilt lopen. De kaasboer zal je dan een kaas adviseren die bereid is met gepasteuriseerde melk. Het is natuurlijk logisch dat alcohol in de kaasfondue ook geen gelukkige keuze is.

Beter geen kaas eten?

Sommige vrouwen durven uit angst voor de besmetting met bacteriën geen kaas meer te eten. Dat is nergens voor nodig en ook niet verstandig. Geitenkaas eten tijdens de zwangerschap is juist harstikke gezond voor jou en je baby, mits het maar de juiste geitenkaas is. De geitenkaas van gepasteuriseerde melk is een enorme bron van zuivel. Je lichaam neemt de vetten van de geitenkaas minder snel op. Dit komt omdat de geitenkaas lichter verteerbaar is dan gewone kaas.

Andere risicovolle voedingsmiddelen

Er zijn nog een aantal andere voedingsmiddelen waar het risico op besmetting met de listeria bacterie op de loer ligt. Ook hier is de kans op listeriose erg klein, maar beter neem je geen risico. De risicoproducten zijn meestal de producten die langdurig gekoeld worden bewaard en die je eet zonder ze eerst te verhitten. Als je zwanger bent, kun je deze voedingsmiddelen dus beter niet eten:

  • Kaas van rauwe melk (geitenkaas, maar ook andere kazen met rauwe melk)
  • Rauwe melk drinken
  • Vis die vacuüm verpakt is
  • Vleeswaren die rauw zijn, zoals filet american of rosbief
  • Rauwe kip
  • Rauw ei
  • Rauwe vis, bijvoorbeeld bij sushi
  • Koelverse kant en klare gerechten of hapjes
  • Rauwkostsalades
  • Softijs

Hoe dood je de listeria bacterie?

De listeria bacterie groeit welig in een vochtige omgeving met een temperatuur tussen de 10 en 40 graden Celsius. In dergelijke omstandigheden vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Als er in voedsel één listeria bacterie zit en je laat dit eten bijvoorbeeld zeven uur op kamertemperatuur op het aanrecht staan, dan heb je na die zeven uur miljoenen nieuwe listeria bacteriën. Zelfs in de koelkast vindt de vermenigvuldiging plaats, alleen gaat het daar iets minder snel. De listeria bacterie gaat dood bij temperaturen van hoger dan 75 graden Celsius. Goed verhitten is dus belangrijk. Laat je eten goed koken of zorg dat het lekker doorbakken is. Helaas gaat de bacterie niet dood in de vriezer. Ze gaan in een soort winterslaap en als het voedsel ontdooid is, is de bacterie ook gewoon weer wakker.