5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Een pinda-allergie komt vaak voor bij kinderen. Daarom is het ook zo belangrijk om te weten hoe je deze allergie bij je kind kan herkennen en wat je eraan kan doen. Heb jij het vermoeden dat je kind een allergie heeft of wil jij gewoon graag het zekere voor onzekere nemen? Dan is het goed om hier meer over te weten te komen. Wij vertellen je alvast hoe je een pinda-allergie herkent en wat je moet doen als je kind allergisch is!

Wat is een pinda-allergie?

Wie een pinda-allergie heeft die is allergisch aan pinda's, dat spreekt voor zich. Maar wat vele mensen niet weten is dat kinderen die allergisch zijn voor pinda's ook allergisch zijn voor andere peulvruchten. Pinda's zijn namelijk geen noten, maar peulvruchten. Dat wil dus zeggen dat je kind ook een allergisch reactie kan vertonen bij sojabonen, erwten of andere peulvruchten. Let op met noten, want vaak gaat een pinda-allergie gepaard met een notenallergie en soms ook met anderen voedselallergieën.

Hoe krijg je een pinda-allergie?

Een pinda-allergie ontstaat niet door het eten van pinda's, zoals vaak gedacht wordt. Kinderen worden met een pinda allergie geboren. Deze ontwikkelt zich tijdens de eerste levensjaren. Erfelijkheid speelt hierbij een rol. Een pinda-allergie is op zich niet erfelijk, maar de aanleg voor allergische klachten wel. Als je kind dus allergisch voor pinda's is dan is de kans groot dat hij ook andere allergieën heeft, maar dat is zeker niet altijd het geval. In sommige gevallen kan er ook op latere leeftijd een pinda-allergie ontstaan. Deze wordt dan veroorzaakt door een secundaire kruisallergie. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die allergisch zijn aan pollen.

Hoe kan je zien dat je kind allergisch is?

Bij een pinda-allergie is er meestal sprake van huidklachten, zoals roodheid, jeuk, netelroos en galbulten. Daarnaast zijn er zwellingen waarneembaar. Deze zwellingen kunnen ontstaan onder de huid, maar ook in de keel of tong. Dat kan leiden tot spraakstoornissen. Ook luchtwegklachten, zoals piepende ademhaling, hoesten, niezen, benauwdheid en slijmvorming kunnen voorkomen. Als je kind deze symptomen vertoont na het eten van peulvruchten, dan kan je het best zo snel mogelijk naar je huisarts gaan, om dit te laten onderzoeken.

Let op: wanneer je kind tekenen van anafylaxie vertoont(een heftige reactie op een allergie), reageert hij heel anders. Je kind wordt bleek, zijn bloeddruk verlaagt en hij kan flauwvallen. In sommige gevallen gaat dit gepaard met overgeven. Als je merkt dat je kind erg fel reageert, aarzel dan niet en bel zo snel mogelijk de hulpdiensten!

Is een pinda-allergie gevaarlijk?

Hoe gevaarlijk een pinda-allergie precies is, hangt af van hoe hevig het lichaam van je kind reageert wanneer hij pinda's of andere peulvruchten gegeten heeft en hoeveel hij er precies van gegeten heeft. In vele gevallen zijn het milde symptomen, maar in sommige gevallen kan het dodelijk zijn. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Als je kind hevig reageert, dan zie je dit vaak meteen, waardoor je snel de nodige hulp kan inschakelen. Je kind krijgt dan een adrenalineshot toegediend waardoor hij volledig herstelt. Vaak krijg je als ouder ook een adrenalinepen voorgeschreven. Op die manier kan je tijdig ingrijpen bij een anafylactische shock.

Kan een pinda-allergie vanzelf verdwijnen?

Als je kind gediagnostiseerd is met een pinda-allergie, dan zal jij je waarschijnlijk veel zorgen maken. Gelukkig is er ook goed nieuws: bij 40 procent van de kinderen verdwijnt een pinda-allergie spontaan. Dat wil jammer genoeg wel zeggen, dat dit in de meeste gevallen niet zo is. Als de allergie van je kind van blijvende duur is, dan is er ook geen reden tot paniek, want met wat voorzichtigheid en de juiste medicatie kan je kind hier perfect mee leven.

kleuter-is-allergisch-voor-huisdier

Wat als je kind allergisch is?

Als je vermoedt dat je kind allergisch is aan pinda's, dan laat je dit het best zo snel mogelijk vaststellen door een dokter. De dokter zal in dat geval enkele tests uitvoeren om zo zekerheid te krijgen. Is de pinda-allergie van je kind bevestigd? Dan zal hij medicatie krijgen. Er is echter geen medicatie die een pinda-allergie kan stoppen, maar je kind zal wel antihistamine-tabletten moeten nemen. Bovendien krijg je ook een adrenalinepen mee voor noodgevallen. Als ouder is het voornamelijk belangrijk om je goed te informeren. Daarnaast zijn er een aantal dingen die jij als ouder kan doen:

Breng iedereen op de hoogte van de allergie

Als je kind allergisch is aan pinda's, maar ook bijvoorbeeld bij een appelallergie, dan is het voornamelijk belangrijk dat je iedereen op de hoogte stelt van de allergie. Denk hierbij aan de ouders van je kind zijn vriendjes, de school, je kind zijn vriendjes en leg het ook goed uit aan je kind. Vertel hen niet alleen over de allergie, maar leg hen ook uit wat ze moeten doen als je kind een allergische reactie heeft. Hou ook je kind op de hoogte van wat hij het best kan doen in het geval van een allergische reactie. Geef hem altijd een adrenalinepen en antihistamine-tabletten mee als hij van huis is.

Vraag voedingsadvies aan je arts

In het geval van een pinda-allergie moet je kind zijn voeding aangepast worden. Hiervoor kan je het best raad vragen aan je arts. Hij kan je een lijst meegeven met veilige voedingsmiddelen.