Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

Mijn eerste menstruatie, zo’n zes maanden na de geboorte van mijn dochter, kwam als een complete verrassing. Het was een niet al te geslaagde
surprise, want ik had een lichtblauwe jurk aan en lekte flink door. Van de andere kant was het juist wél een aangename verrassing, want voor de verandering werd mijn ongesteldheid deze keer eens niet aangekondigd door krampen en rugpijn. (Overigens wel door PMS-achtige symptomen zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid en eetbuien, maar ik dacht dat dit kwam doordat ik al een halfjaar niet fatsoenlijk had geslapen).

wanneer-ongesteld-na-je-bevalling-krampen-en-buikpijn

Menstruatievakantie

Aangezien ik borstvoeding op verzoek geef en mijn baby nu nog steeds iedere nacht zo’n vier keer wakker wordt om te drinken, hoopte ik dat het langer zou duren voordat ik weer ongesteld zou worden. Bij borstvoeden komt namelijk het hormoon prolactine vrij dat de eisprong onderdrukt; bij sommige vrouwen keert de menstruatie zelfs pas terug wanneer ze helemaal met de borstvoeding gestopt zijn.

Mijn moeder vertelde me dat ze 11 maanden na mijn geboorte weer ongesteld werd en daar een week lang ziek van geweest is. Echt je-bed-niet-uit-kunnen-komen ziek, met hevige bloedingen, knallende koppijn en zelfs overgeven. Was ik eerst nog jaloers dat zij na haar bevalling maar liefst elf maanden lang menstruatievakantie gehad had en ik ‘maar’ zes terwijl ik ook iedere dag borstvoeding gaf, na het horen van haar verhaal voelde ik me juist de mazzelaar.

Kraamverband als maandverband gebruiken

Bij veel vrouwen is de allereerste ongesteldheid na de bevalling wat heftiger. Mijn vijf dagen gemiddeld bloeden met krampjes waarvoor ik nog geen paracetamol nodig had, bleken nog meer reden te zijn voor een feestje toen ik vriendin E. sprak. Zij bloedde tijdens haar eerste menstruatie na de geboorte van haar zoontje zo erg dat ze kraamverband nodig had. Die enorme dingen die je in de eerste paar weken na de bevalling gebruikt om de kraamvloed mee op te vangen en die aanvoelen alsof je een heel matras in je onderbroek gepropt hebt, ja. Maar dan voor je menstruatie. Denk je dat je na de kraamweken van die gehate gigantische luierlappen af bent, heb je ze toch nog weer nodig. En niet bij alleen de eerste keer ongesteld zijn; nee, we zijn alweer drie maanden verder en E. koopt nog steeds kraamverband omdat ze gewoon maandverband ieder uur moet verwisselen…

kraamverband-als-maandverband-ongesteld-na-je-bevalling

Hevig menstrueel bloedverlies

Inmiddels heeft E. een afspraak gemaakt met haar huisarts. Want zo hevig ongesteld zijn dat je ieder uur van product moet verwisselen of zelfs kraamverband moet gebruiken, is niet normaal. Dit hoeft trouwens niet per se aan de zwangerschap of bevalling te liggen.

Dat je menstruatie opeens uit de bocht vliegt kan ook een andere oorzaak hebben; maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Dit is een medisch erkende aandoening die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat je door je ongesteldheid afspraken moet afzeggen. De campagne Bloedserieus vraagt aandacht voor dit bloedserieuze probleem waar in Nederland zo’n 500.000 vrouwen last van hebben.

Geen regelmaat

Zelf heb ik momenteel ‘last’ van een menstruatiepauze. Niet omdat ik alweer zwanger ben, maar omdat de regelmaat van mijn cyclus ver te zoeken is. Na die eerste ongesteldheid volgden twee maanden pauze en daarna zaten er vijf weken tussen voordat ik weer verrast werd. Niets om je zorgen over te maken; een maandje overslaan komt wel vaker voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Hopelijk krijg ik op den duur weer mijn normale menstruatiepatroon terug, maar dan zonder zware krampen en rugpijn.

Mocht dat niet zo zijn en mocht ik één van die vijf vrouwen zijn die last krijgt van hevig bloedverlies – ik ben ten slotte ook al 35!- dan trek ik zeker aan de bel. Want ieder uur naar de WC moeten om je tampon te verwisselen is niet handig. Vooral niet als je voor een kleine dreumes moet zorgen die 24/7 aandacht nodig heeft nu ze eenmaal kan lopen en vol enthousiasme onze keukenkastjes opentrekt. Dat kraamverband? Dat bewaar ik dan ook nog maar even. Gewoon, voor de zekerheid.