Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Een pasgeboren baby beleeft de wereld anders dan jij. Baby's zijn erg nieuwsgierig naar hun omgeving en de wereld om hun heen. Een baby probeert om de omgeving te ontdekken door gebruik te maken van alle zintuigen. De eerste periode zal je kindje erg moeten wennen aan de nieuwe omgeving en aan jou. Voor je pasgeboren baby is de wereld een waas en je baby zal nog niet zo goed beseffen waar hij of zij terecht is gekomen. In de eerste maand kan je baby vormen zien van 20 tot 30 cm, later zal je baby ook verdere afstanden goed scherp kunnen zien. In dit artikel meer informatie over hoe je pasgeboren baby de wereld beleeft. Er zullen verschillende onderwerpen besproken worden zoals: reflexen, zintuigen en het geheugen van je pasgeboren baby.

Het besef van je baby

Je baby zal nadat hij of zij geboren is nog niet beseffen wie hij of zij is. Jij en ik zijn termen die de baby nog niet kent. Alles wat je baby ervaart, ervaart de wereld ook. Als wij iets horen of zien, dan kunnen wij daar een beeld bij krijgen en het plaatsten in onze hersens. Een baby krijgt alle informatie in stukjes binnen en het kost tijd en moeite om deze delen informatie met elkaar te verbinden. Een baby huilt soms uit het niks, wat begrijpelijk is, aangezien het voor je pasgeboren baby allemaal heel vaag is wat er gebeurt.

De volgende stap: communiceren

Een baby beseft nog niet dat hij of zij een persoon is, de baby denk dat hij/zij de wereld is. Het duurt een tijdje voordat de baby beseft dat hij/zij los staat van de wereld. Alles wat een baby doet, gebeurt door reflexen. Dit zorgt ervoor dat de baby kan overleven en gebeurt onbewust. Alle reflexen hebben een functie, een reflex is een onbewuste en automatische reactie op prikkelt uit de omgeving. Een paar voorbeelden van reflexen die je baby zal hebben: grijpreflex, loopreflex, slikreflex en zuigreflex. Je baby heeft naast reflexen ook andere manieren om met de omgeving te communiceren. Bijvoorbeeld huilen, dit is een belangrijke communicatievorm. Lichaamstaal is ook belangrijk, omdat je baby met zijn lichaamstaal kan laten weten dat hij/zij iets nodig heeft. Baby's huilen vaak niet zonder reden, vaak wil je baby eten, drinken of lichamelijk contact. Probeer erachter te komen wat je baby nodig heeft als hij/zij huilt.

De zintuigen

Met de zintuigen kan je baby losse dingen waarnemen, maar je baby kan nog niet goed interpreteren wat hij/zij waarneemt. Nu zullen alle zintuigen besproken worden en wat de zintuigen van je pasgeboren baby opnemen.

  • Zien

Je pasgeboren baby kan vanaf de geboorte al scherp zien, maar alleen een afstond tot ongeveer 20 centimeter. De ogen scherpstellen en goed scherp zien op verdere afstand zal gebeuren na ongeveer een maand. Je baby kan ook kleuren en contrasten onderscheiden, felle kleuren zijn beter te onderscheiden dan minder felle kleuren. Je pasgeboren baby herkent naast kleuren ook gezichten.

  • Proeven

Je pasgeboren baby kan smaken van elkaar onderscheiden. baby's houden van zoet en vinden bitter en zuur niet lekker. Zout kan je baby nog niet proeven in de eerste paar maanden van zijn leven. Ongeveer vier maanden na de geboorte gaan de smaakpapillen sensortjes ontwikkelen, hierdoor kan je baby beter proeven.

  • Horen

Een pasgeboren baby kan verschil horen tussen verschillende soorten geluid. Denk hierbij aan hard of zacht geluid, lage en hoge tonen en de stemmen van verschillende mensen. Je baby zal jouw stem al snel na de geboorte herkennen. Het favoriete geluid van je baby is zacht gedrum of geruis, dit lijkt op het geluid van jouw hartslag vanuit de baarmoeder.

  • Voelen

Baby's voelen lichamelijk contact en genieten hiervan. De ene baby vindt het fijn om geaaid te worden en de andere baby vindt het fijner om geknuffeld te worden. Het is een kwestie van uitproberen wat je baby fijn vindt.

  • Ruiken

Geuren onderscheiden is iets wat je pasgeboren baby erg goed kan. Baby's kunnen ook de geuren van verschillende mensen onderscheiden en jouw lichaamsgeur is de favoriete geur van je pasgeboren baby.

Het geheugen van je baby

Je pasgeboren baby kan alles wat hij/zij waarneemt goed onthouden, alleen nog niet interpreteren. Een baby ervaart de wereld dus anders dan jij de wereld ervaart. Het geheugen van je kind begint in de baarmoeder al te werken en je baby kan tijdelijk informatie opslaan. Naarmate je baby ouder wordt, ontwikkeld het geheugen zich. Na een tijdje kan je baby alle informatie waarnemen en interpreteren.

De verdere ontwikkeling van je baby

Na een tijdje zal je kind zich steeds meer gaan ontwikkelen en de primitieve reflexen zullen verdwijnen. Doordat de hersenen en de zenuwbanen van je baby gaan rijpen krijgt je baby steeds meer controle over zijn lichaamsbewegingen. De onbewuste reflexen zullen dus worden vervangen door bewuste bewegingen. Drie tot vier maanden na de geboorte van je kind zullen de meeste reflexen verdwijnen. Als je kind gaat beginnen met lopen (na ongeveer 9 maanden) zullen ook de grijpreflex van de voetzool verdwijnen.

Wat te doen als je baby net geboren is?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je baby op zijn gemak te stellen en te laten wennen aan de wereld. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamscontact met je baby hebt, dat betekend veel knuffelen. Probeer ook om contact te maken, praat langzaam en rustig tegen je baby en kijk hem aan. Geef je baby dan de tijd om erop te reageren.

Zoals je nu weet beleeft je pasgeboren de wereld op een andere manier dan dat jij de wereld beleeft. Het is vooral belangrijk dat je geniet van de eerste perioden met je baby, de tijd zal snel voorbij gaan. Het is belangrijk dat je baby in een gezonde omgeving opgroeit, zo kan de baby ook goed wennen aan de wereld.