Wanneer je van jongs af aan een betrokken vader in je leven hebt, heeft dit veel voordelen zowel op jonge leeftijd, als later in jouw leven. In dit artikel lees je waarom het als moeder fijn is om een betrokken vader voor je kinderen te hebben en waarom een betrokken vader veel voordelen heeft voor de opvoeding van jouw kinderen.

1. Vele handen maken licht werk

Voor jou als moeder is het bijzonder fijn om een betrokken vader voor jouw kinderen te hebben. Hierdoor valt de taak van de opvoeding van de kinderen niet alleen op jouw schouders. Vele handen maken licht werk en door samen met een betrokken vader jouw kinderen op te groeien, gaat alles een stuk makkelijker. Je kunt samen de taken verdelen en zo beide de rol van ouder vervullen.

2. Mannelijke rol

De vader is het eerste mannelijke beeld in het leven van jouw kinderen. Zowel voor dochters als zonen is dit een belangrijk beeld. Hoe een betrokken vader de mannelijke rol vervult, zal veel indruk maken. Hierdoor kunnen dochters een vertrouwd gevoel hebben bij hun vader en is dit belangrijk voor wanneer ze later zelf relaties krijgen. Voor mannen is een betrokken vader in hun leven van groot belang voor hoe zij zichzelf ontwikkelen. Zij hebben iemand om naar op te kijken.

3. Zelfverzekerde kinderen

Er zijn studies die bewijzen dat kinderen die opgroeien met een betrokken vader in hun leven, een stuk zelfverzekerder zijn. Zij hebben van jongs af aan al liefde, waardering en bemoediging gehad van beide ouders. Wanneer dit ontbreekt, kan een gevoel van falen en minderwaardigheid ontstaan. Een betrokken vader is een groot voordeel voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw kind.

4. Vaders en discipline

Waar een moeder perfect is om haar kind te troosten, is een vader beter in discipline voor de kinderen. Een vader kan veelal betere regels tot stand brengen en ervoor zorgen dat deze worden nageleefd. Een betrokken vader is handig voor jou als moeder om meer discipline in huis te regelen. Jouw kinderen leren zo beter wat wel en niet mag. Een vader kan streng zijn, maar wel met de goede bedoelingen voor een beter moraal van jouw kinderen.

5. Altijd dat beetje extra

Betrokken vaders zijn daarnaast ook gewoon heel erg leuk. Vaders beschikken over enorm veel humor en durven altijd net meer. Waar een moeder soms liever voorzichtig is, gaat een vader net het stapje extra. Zo beleeft jouw kind niet alleen de beste avonturen met zijn vader, maar durft het ook eerder stappen te ondernemen. Jouw kind leert om niet bang te zijn en er gewoon voor te gaan.

Een betrokken vader is van groot belang voor de opvoeding en ontwikkeling van jouw zoon of dochter. De 5 bovenstaande voordelen geven maar al te goed aan waarom een betrokken vader belangrijk is in het leven van jouw zoon of dochter. En, is jouw partner een betrokken vader of heeft hij nog wel het een en ander te leren? Het vaderschap is iets bijzonders dat iedere man anders zal beleven.