Is er een kleintje op komst? Van harte gefeliciteerd! Het is heerlijk om met zorg een kamertje in te richten en de eerste kleine kleertjes te kopen. Maar zodra je spullen begint aan te schaffen voor je baby merk je ook dat kinderen best een dure ‘hobby’ zijn. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft op hun site vier kostenposten op een rijtje gezet en ik heb daar 4 tips aan toegevoegd om geld te besparen:

tips-om-geld-te-besparen-baby-op-komst

Structurele kosten

Er zijn kosten die je waarschijnlijk gaat maken voor je baby, die iedere maand terugkomen. Je moet rekening houden met de volgende posten:

• Hogere kosten voor boodschappen (wist je dat één wegwerpluier gemiddeld 15 cent kost? En je hebt er héél veel nodig!)

• Hoger water- en energieverbruik

• Wellicht kosten voor kinderopvang En daarbij: Mogelijk minder inkomen, omdat één of beide partners minder gaan werken
(Bron: Nibud.nl)

Baby uitzet: eenmalige kosten

Daarnaast zijn er kosten die je maar één keer hoeft te maken, bijvoorbeeld voor de baby uitzet. Het Nibud rekent gemiddeld 521 euro voor de baby uitzet. Het gaat hier echt om de basics: eerste kleertjes, verzorging, en (beperkt) de babykamer. Daarnaast zijn er nog kosten voor andere spullen, waarbij de kosten afhankelijk zijn wat je zelf kiest. Zo schaft de een wel een flesverwarmer, babyfoon, wipstoeltje en campingbedje aan, en de ander niet. Redelijk gangbare artikelen waaraan gedacht kan worden zijn een box, een Maxi Cosi en een kinderwagen. En al die spullen zijn best aan de prijs! Daarom hierbij:

tips-om-geld-te-besparen-op-je-baby-kamer

Tips om geld te besparen op je baby uitzet

Tweedehands kopen, lenen of huren

Op Marktplaats zijn hele mooie tweedehands spullen verkrijgbaar, soms amper gebruikt. Of kun je van een familielid of collega wiens kinderen al wat ouder zijn spullen overnemen. Let bij het kopen van tweedehands zaken wel op de veiligheid: van bijvoorbeeld een tweedehands autostoeltje moet je zeker weten dat er geen ongeluk mee gebeurd is. Verder heb je voor je babyuitzet ook dingen nodig die je prima kunt lenen van bijvoorbeeld een vriendin, zeker als je de spullen maar even nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een voedingskussen, kruiken voor in de kraamweek en een tummy tub of babybadje. En een heleboel spullen kun je ook huren, zoals bijvoorbeeld een baby weegschaal of kies voor een borstkolf huren in plaats van meteen aanschaffen.

Spullen cadeau krijgen

Fijn al die kraamvisite die leuke cadeautjes meebrengt! Vaak krijg je heel veel leuke kleertjes, koop hier zelf dus niet teveel van (al weet ik uit ervaring dat dat heel lastig is). Hetzelfde geldt voor speelgoed en boekjes. En als je gevraagd wordt wat je wilt hebben, zeg dan niet ‘doe maar wat’, maar durf gericht te vragen om iets wat je zelf nog niet gekocht hebt, of om een waardebon. Ik was bijvoorbeeld ontzettend blij met Hema-bonnen.

Gratis spullen

Soms kun je spullen gratis krijgen, denk aan gratis babyboxen (hier vind je ze allemaal op een rij). Ook zijn er tegenwoordig veel websites en fora waar je dingen gratis kunt krijgen, zoals de Weggeefhoek, ‘gratis af te halen’ via Marktplaats of via Facebookgroepen. En iets wat misschien niet helemaal in de categorie ‘gratis’ valt (je betaalt nu eenmaal premie): vaak kun je een kraampakket krijgen via je zorgverzekeraar.

Tegemoetkomingen

Als tegemoetkoming voor de kosten die ouders voor kinderen maken kennen we in Nederland een aantal regelingen. Dit zijn de kinderbijslag, het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en pleegvergoeding. Kijk voor meer informatie op de website van het Nibud.