Zo zacht als een babyhuid is een uitspraak die je vaak hoort. Toch is de babyhuid niet vanzelfsprekend in topconditie. De huid is erg gevoelig en kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat hier de juiste verzorging voor wordt gebruikt. Je kunt jouw baby niet zomaar verzorgen met de douche- en badproducten die jij gebruikt. Maar wat zijn dan wel de beste producten voor de babyhuid?

Babyverzorging

De huid van de baby moet goed worden verzorgd. Naast een dagelijk bad of sponsbad is het belangrijk om de huid goed te verzorgen met babyproducten. Jouw baby groeit en ontwikkeld en de huid is erg gevoelig. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Waarom het zo belangrijk is om te zorgen voor een goede babyverzorging? Hierdoor voorkom je huidafwijkingen en problemen met de huid. Voor de verzorging van de baby zijn er speciale babyproducten op de markt. Deze speciale babyverzorgingsproducten bevatten weinig tot geen chemicaliën. De huid van de baby is puur en kwetsbaar en kan beter geen chemische producten op zich krijgen. De producten zijn vrij van parabenen en siliconen. Je bent ervan verzekerd dat je een goed product gebruikt voor de huid van jouw baby. De Warenwet is erg streng en niet elk verzorgingsproduct mag zomaar als babyverzorgingsproduct bestempeld worden. Wanneer je huidverzorgingsproducten koopt voor jouw baby, ben je dus gegarandeerd van een veilig product voor jouw kleintje.

Natuurlijke producten

Naast de verzorgingsproducten die in de winkel te krijgen zijn voor baby's, kun je ook gebruik maken van natuurlijke verzorgingsproducten. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat jouw kleintje niet te maken krijgt met schadelijke stoffen. Natuurlijke producten werken net zo goed en zijn goed voor de huid van de baby. Natuurlijke oliën zijn bijvoorbeeld goed als voedend product voor de huid. Masseer jouw baby na het badderen in met een fijne natuurlijke olie. Kokosolie, amandelolie of koolzaadolie zijn bijvoorbeeld goede opties. Deze oliën zijn gewoon in de winkel te koop en zijn erg handig in gebruik. Ook kunnen kruiden bijdragen aan een goede verzorging. Je kunt zelf fijne mengels maken voor de huidverzorging. Wil je jouw baby tussendoor even snel opfrissen? Dan kun je zelf een mengsel maken van natuurlijke oliën en kruiden. Wat heb je nodig voor het mengsel:

  • Een kleine plantenspuit
  • Water
  • Natuurlijke olie
  • Verbene
  • Paardenbloem
  • Kruiden naar keuze

Mix de kruiden met het water en de olie en schud de fles voor gebruik. Je kunt jouw baby op deze manier snel een opfrisbeurt geven. Een mengels als deze is ook een goed alternatief voor billendoekjes.

Gevoelige huid

De huid van baby is erg kwetsbaar, maar sommige baby's kun nog gevoeliger zijn voor producten. Baby's met een gevoelige huid mogen niet veel zeepachtige producten gebruiken. Dit kan een negatief effect hebben op de huid. De huid kan hierdoor gaan uitdrogen of jouw baby kan uitslag krijgen. Speciaal voor de gevoelige babyhuid zijn er verzorgingproducten op de markt. Deze verzorgingsproducten bevatten nog minder chemische componenten. Hypoallergene producten zijn ook vaak een goede opties voor baby's met een zeer gevoelige huid. Blijft jouw baby sterk reageren op producten? Dan zijn natuurlijke producten vaak het beste alternatief. Deze hebben een goede werking, maar bevatten geen schadelijke producten waar de huid van jouw baby op kan reageren.

Waarom geen normale producten?

Het kan zo makkelijk lijken om jouw baby te wassen met een fijne en verzorgende douchegel van jezelf. Misschien is het product juist wel erg voedend en bevat het weinig chemicaliën. Toch wordt het altijd afgeraden om normale verzorgingsproducten te gebruiken voor baby's. De verzorgingsproducten voor baby's worden van bovenaf goed in de gaten gehouden en streng gecontroleerd. Op deze manier weet je dat de babyverzorgingsproducten goed en veilig zijn voor jouw baby. Bij normale verzorgingsproducten heb je deze garantie niet. Deze zijn getest en gecontroleerd voor de normale huid. De normale huid kan veel meer hebben dan een kwetsbaar babyhuidje. Het is daarom niet aan te raden om normale producten te gebruiken voor de babyverzorging. De normale producten bevatten veel meer chemicaliën en zijn niet geschikt voor de kwetsbare babyhuid.

Waar moet je nog meer op letten

Zorg altijd voor zachte producten voor de babyhuid. Gebruik bijvoorbeeld nooit een harde of ruwe handdoek. Dit kan te scherp zijn voor de babyhuid en je kunt wanneer je te hardhandig afdroogt wondjes veroorzaken. Wees voorzichtig met de huidverzorging en gebruik zachte producten. Ook moet je erop letten dat je niet te veel gebruikt. Een rijke olie is erg fijn voor de huid, maar gebruik het met mate. Wanneer je jouw baby insmeert met olie wil je niet dat de baby helemaal ingevet is. Gebruik olie met mate en masseer de olie goed in. Hierdoor voorkom je pukkeltjes of vochtigheid van de huid

Huidverzorging bij huidafwijkingen

De huid van de baby is zo kwetsbaar dat er snel problemen kunnen optreden. Huidafwijkingingen komen sneller en vaker voor dan je denkt. Je hoeft maar een keer te lang te wachten met het verschonen van de luier en jouw baby kan al last hebben van luieruitslag. Wanneer jouw baby last heeft van droge plekken, pukkeltjes, schilfertjes of wondjes op de huid, moet je de huid goed in de gaten houden. Houd de huid schoon en droog. Gebruik niet te veel producten en wissel misschien van verzorgingsproducten. Jouw baby kan namelijk huidklachten krijgen als reactie op de producten die je gebruikt.

Hulp

Wanneer jouw baby een moeilijke huid heeft en vaak last heeft van huidproblemen is het goed om hulp te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld informatie en hulp vragen bij het consultatiebureau. Zij kunnen snel huidproblemen kunnen inschatten en eventueel tips voor de verzorging hebben. Heeft jouw baby veel huidklachten? Ga dan langs bij de dokter wanneer je het niet vertrouwt. Je kunt eventueel doorgestuurd worden naar een dermatoloog wanneer jouw kindje veel klachten blijft houden.

Een goede routine

Voor de beste huidverzorging is het belangrijk om een goede routine te ontwikkelen. Zorg voor een duidelijke routine waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Was jouw baby dagelijks en gebruik voedende producten voor na het badderen. Wees altijd op tijd met het verschonen van de luier en kleed jouw kindje dagelijks in andere kleren. Zo kun je al heel wat huidproblemen voorkomen.

De verzorging voor de babyhuid is nog een hele opgave. De huid is erg gevoelig en sommige producten kunnen een nare reactie geven. Alle babyverzorgingsproducten worden goed getest en gecontroleerd. Je bent dus altijd verzekerd van een veilig product. Reageert de huid van jouw baby op deze producten? Probeer dan hypoallergene verzorgingsproducten of natuurlijke alternatieve. Gebruik nooit jouw eigen verzorgingsproducten voor de baby en zorg voor een duidelijke routine voor de huidverzorging van jouw baby.