Aanrakingen van een baby kan heel veel symboliseren. Er is een zekere macht in contact, die door kinderen wordt gebruikt, om te communiceren en interactie te hebben met de wereld. Misschien houden ze daarom van knuffelen met een ouder als ze boos zijn of als ze zich veilig moeten voelen. Als er een manier is waarop je aanraking kunt gebruiken als middel om je baby te kalmeren en te versterken, dan is het door massage. Massage helpt je om een sterke positieve interactie te hebben met je bundel van vreugde, om de band tussen ouder en kind te voeden. De voordelen van massage zijn talrijk en kwalitatief.

Wat is babymassage?

Babymassage is een activiteit van een ouder ( meestal de moeder ), die zachtjes over het lichaam van de baby strijkt met behulp van massageolie of lotion speciaal gemaakt voor baby's. Massage blijkt kalmerend te zijn voor baby's, terwijl het ook een manier biedt voor de ouder om zich diep te hechten aan hun klein liefde bundel.

Wanneer te beginnen met baby massage

In het algemeen wordt gezegd dat er gewacht moet worden tot de baby een maand is, voordat de massage mag beginnen. De reden hiervoor is dat de huidbarrière van een baby bij de geboorte onderontwikkeld is en het een periode van 15 dagen duurt voordat de huid volledig waterdicht is geworden. Ongeveer na 15 dagen zal de navelstrengnest afwerpen, dit kan ook een infectiegevaar zijn als de massage olie daar zou komen te zitten. Indien in de planning is de baby naar een groepsmassage te brengen, is het raadzaam om te wachten tot de baby zes weken oud is, omdat het stressvol is voor zo een jonge baby. De ideale leeftijd is in het algemeen 1 maand, ook vanwege het feit dat dit meerdere voordelen heeft. Na een maand is de stift van de navelstreng gevallen en gedroogd, de huid is minder gevoelig en heeft een betere luchtdichtheid. De baby zal op deze leeftijd beter reageren op aanrakingen.

Voordelen van baby massage

Massage biedt verschillende natuurlijke voordelen voor de baby:

 • Het verhoogt de psychologische en sociale ontwikkeling: het stimuleert tastvermogen en heeft een positief effect op de psychologische en sociale ontwikkeling van de baby, samen met het versterken van de band tussen baby en de ouder.
 • Het verlicht stress en ontspant de spieren: massage verlicht stress bij baby's door de afgifte van oxytocine ( een goed-gevoel neurohormoon ) te stimuleren en verlaagt de niveaus van cortisol en stresshormoon. Het ontspant spieren, stimuleert hun groei en werkt zelfs bijzonder goed bij kinderen met koliek ( baby's die vaak huilen).
 • Het stimuleert het zenuwstelsel: massage is gunstig voor het zenuwstelsel van de baby, omdat het de ontwikkeling van de motoriek aanzienlijk verbetert.
 • Het helpt de baby beter slapen: baby's slapen beter wanneer ze worden gemasseerd. Dit heeft verschillende voordelen, van snellere spieraanwinst tot verbeterde immuunrespons. Zuigelingen die vlak voor het slapengaan worden gemasseerd, produceren meer melatonine. Dit is een slaap regulerend hormoon.
 • Het kan de kwaliteit van leven verbeteren voor verschillend gesitueerde baby's: het is de beste manier om baby's met het downsyndroom of hersenverlamming te kalmeren, omdat het een effectieve manier is om ze tot rust te brengen. Premature baby's vertonen een betere motorische ontwikkeling als ze regelmatig worden gemasseerd. Ze komen zelfs sneller op gewicht dan premature baby's, die nooit worden gemasseerd. In feite hebben gemasseerde premature baby's in het algemeen minder algemene ziekenhuisvoorwaarden. Baby's van depressieve moeders huilen minder en tonen grotere emotionele en sociale ontwikkeling naarmate ze groeien.
 • Het is geweldig voor de bloedsomloop met andere voordelen: Massage verbetert de bloedcirculatie en vermindert het niveau van ongemak, veroorzaakt door gas of zuurgraad, congestie en kinderziektes. Massage stimuleert verder ook de zenuwen, die door het spijsverteringskanaal gaan en komt zo het spijsverteringsstelsel ten goede.
 • Het is ook een manier om postnatale depressie te behandelen: Massage is een effectieve manier om met postnatale depressie bij moeders om te gaan. Depressieve moeders vertonen een verbeterde gemoedstoestand en gedrag wanneer ze hun baby's regelmatig masseren. Ook bij vaders die hun baby regelmatig masseren, is er een verbeterde zelfwaardering gaan ontwikkelen. Ze vertonen ook een verhoogde betrokkenheid bij de verzorging en maken vaker contact met hun baby's.

Wanneer is het beste tijdstip om je baby te masseren

De beste tijd voor het masseren van de baby is, wanneer die goed uitgerust is en geïnteresseerd lijkt te zijn in zijn/haar milieu. Selecteer een moment precies tussen twee voedingsperiodes. Het kind moet niet hongerig of te vol zijn. Er moet een speling zijn van ongeveer 45 minuten na de laatste maaltijd van de baby. Wacht ook 15 minuten na de massage, voordat je opnieuw voedt om het lichaam van de baby wat extra tijd te geven om volledig te ontspannen.

Als het gaat om een __specifieke tijd voor massage kun je het beste aan de massage na het bad vasthouden, wanneer de baby op het punt staat, om 's nachts of voor een dutje, in bed te worden gestopt. Babymassage voor het bad is de ideale norm, omdat je de olie tijdens het bad kunt wegspoelen en de opeenhoping van achtergebleven olie of lotion op de gevoelige huid van de baby kunt voorkomen. Er kan ook gekozen worden om de baby na het bad te masseren als die een extreem droge huid heeft of als de kinderarts goedkeuring heeft gegeven. Over het algemeen kun je 's nachts een normale tijd aanhouden voor de babymassage, zodat je baby er een vast regime voor ontwikkelt.

Hoe masseer je een baby?

Voordat je het proces van het masseren van de baby begint, moet je verschillende dingen instellen. Massage voorbereiding voor de baby is als volgt:

 • Ga op bed of een zachte vloer zitten met een handdoek. Je kunt ook een handdoek op een tafel leggen om je kleintje te masseren, terwijl jij staat. De handdoek helpt overtollige olie te absorberen.
 • Creëer een comfortabele kamertemperatuur. Zorg er tijdens de winter voor dat de kamer warm is en zorg er tijdens de zomers voor dat er voldoende circulatie van koele en frisse lucht in de kamer is. Baby's voelen zich snel warm en hebben de neiging om chagrijnig te worden.
 • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht, want verlichting in de kamer is heel belangrijk.
 • Kies een massage olie die speciaal geschikt is voor baby's. Selecteer geparfumeerde oliën, met natuurlijke geuren en zonder toegevoegde parfums.
 • Kies zelf als de baby met of zonder luier gemasseerd wordt of maak het los wanneer de buik gemasseerd wordt. Masseren zonder luier kan het risico van onbedoelde vervuiling verhogen, maar het zorgt er ook voor dat elk deel van het lichaam gemasseerd wordt.

Nu het feitelijk proces van het masseren in stappen:

 • De tenen en voeten van je baby masseren

Gebruik de wijsvinger en duim om elke teen zachtjes in een cirkelvormige beweging te draaien. Op de zool van de voet, net boven de hiel, druk je voorzichtig met je wijsvinger. Net als bij reflexologie wordt vanuit gegaan dat de voet relex-punten heeft, die betrekking hebben op delen van het lichaam. Boven de hiel heeft betrekking op de spijsvertering.

 • De benen van je baby masseren

Houd de enkel van je baby vast met een hand en beker de andere hand rond de bovenkant van de dij van de baby. Verplaats de holle hand soepel naar beneden naar de voet. Verander de hand met de enkel van de baby wanneer je naar het andere been gaat, heel ontspannen. Een opwaartse slag, van enkel naar dij, is stimulerend.

 • Het hoofd van je baby masseren

Als de geboorte van je baby traumatisch was, vermijd dit. Anders druk je zachtjes op het hoofd van je baby en heel licht om de schedel. Afwisselend, strijk je het hoofd, beginnend vanaf de kruin en bewegend naar het voorhoofdje; masseer dan van de kroon naar de nek.

 • De rug van je baby masseren

Plaats de handen verticaal ( vingers naar boven, richting het hoofdje ) op de rug van de baby, in de buurt van de nek. Masseer tot aan de billen, of helemaal tot aan de voeten. Zorg ervoor dat de handen aan beide zijden van de wervelkolom zitten (niet op de wervelkolom) en druk er niet op. Dit is een slaapverwekkende methode.

Massage heeft meerdere voordelen:

Er kunnen bepaalde medische aandoeningen of situaties zijn waarbij een baby door middel van massages genoegdoening kan krijgen. Hier zijn twee van vele scenario's waarbij je kan overwegen je baby te masseren om zich beter te laten voelen. Bij:

 • Hik.

Een massage kan helpen om het gespannen diafragma te kalmeren, waardoor hikken wordt verzacht. Wanneer je masseert om je baby van de hik af te helpen, oefen niet veel druk uit en doe dat van de onderrug helemaal tot aan de schouders in zachte cirkelvormige bewegingen.

 • Vaccinaties.

Het masseren van het gebied rond het injectiepunt kan de pijn helpen verlichten en helpt de immunogeniciteit van sommige vaccins te verbeteren. Masseer nooit direct op het punt waar het vaccin werd geïnjecteerd. Focus je liever op de omliggende gebieden door zachtjes te masseren met zachte en soepele cirkels.