6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Als je in verwachting bent van je eerste kind en je bent van plan om borstvoeding te geven, zit je misschien met een heleboel vragen. Wat doe je bij pijn aan borst of tepel? Wat als je vermoedt dat je kindje niet genoeg melk binnen krijgt? Hoe móet het eigenlijk? Online is er een heleboel te vinden, maar een weg vinden door alle informatie kan je nog wel eens overweldigend doen voelen. In het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ van Debby Mendelsohn – zindelijkheidsexpert en borstvoedingsdeskundige – is álle informatie verzameld die je nodig hebt voordat je begint met borstvoeding. Een beknopt en overzichtelijk boek met alle informatie die je nodig hebt om vol vertrouwen te starten met borstvoeding.

In 6 stappen je kind voeden

boek-borstvoeding-doe-je-zo

‘Borstvoeding doe je zo’ bevat alles wat je wilt weten vanaf het moment dat je besluit om borstvoeding te geven tot het moment dat je – al dan niet zelf besloten – wilt afbouwen. Alle mogelijke vragen die je onderweg tegenkomt, worden beantwoord in feitelijke, korte hoofdstukken. Dat beknopte is sowieso fijn, we weten allemaal dat je druk genoeg bent met een baby. Ideaal dus om een stukje te kunnen lezen tijdens een (nacht)voeding of een kort slaapje.

In 6 stappen neemt Debbie Mendelssohn je mee in de fases van de periode dat je borstvoeding geeft. Elke stap heeft een eigen hoofdstuk waarin in korte alinea’s relevante onderwerpen worden aangehaald. Debby neemt je mee door alle fases van de borstvoedingsperiode, al vanaf voor je bevalling.

Stap 1: De voorbereiding

Wat kun je doen om jezelf voor te bereiden? Wat moet je weten en regelen?

Stap 2: De eerste voeding

Hoe gaat een eerste voeding, wat zijn houdingen die je kunt proberen, wat doe je met boertjes? Heel fijn om dit hoofdstuk alvast te lezen voor je bevalling.

Stap 3: Borstvoeding in de kraamtijd

Hoe gaat borstvoeding in de kraamtijd? Hoe herken je hongersignalen? Wat is stuwing en hoe moet je daarmee omgaan? Wat zijn regeldagen? Hoe zit het met mijn melkproductie? Hoe weet je of je baby genoeg gevoed is? Met een handig voorbeeld uitgelegd hoe je voeding en verschoning kunt combineren.

Stap 4: Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

borstvoeding-doe-je-zo-kolven

Hoe pak je je dagelijks leven op in combinatie met borstvoeding? Dit hoofdstuk beantwoord vragen over hoe je met of zonder je kind de deur uit kunt, over kolven, hoe om te gaan met onbekende situaties zoals bijten of clustervoeden en ook hoe je borstvoeding kunt gebruiken voor iets anders dan voeding.

Stap 5: Moedermelk combineren met vast voedsel

Een onderwerp dat ook tot veel vragen kan leiden: wanneer begin je met vast voedsel en hoe pak je dat aan? Debby beschrijft verschillende mogelijkheden van het introduceren van vast voedsel. Inclusief een handig voorbeeld van een dagschema.

Stap 6: Borstvoeding afbouwen

Waar moet je op letten als je wilt afbouwen? Debby geeft informatie over stoppen met borstvoeding per leeftijdscategorie: voor als je baby jonger is dan zes maanden, tussen de zes en twaalf maanden, tussen een jaar en anderhalf jaar en als je kindje ouder is dan anderhalf jaar.

Al je vragen over borstvoeding beantwoord

Naast het ‘hoe’ vind je in het boek ook achtergrondinformatie over waarom je borstvoeding geeft en wat borstvoeding naast puur voeding nog meer kan betekenen in de band met je kind. In het laatste deel van het boek behandelt Debby een reeks veelvoorkomende vragen gerelateerd aan borstvoeding. Onder andere over de rol van de partner, hoe kan hij of zij helpen? Wat te doen bij een pijnlijke plek of bij een ontsteking? Waar moet je rekening mee houden bij een keizersnede of bij een te vroeg geboren baby? En ook vragen over medicijngebruik, borstvoeding en werk, vruchtbaarheid, vermoeidheid en borstvoeding na het eerste jaar.

Goed voorbereid beginnen aan borstvoeding

Mijn borstvoedingsperiode ligt al een paar jaar achter me, maar ik heb het boek met veel interesse gelezen (en een beetje weemoed, ook). Ik weet zeker dat dit boek me wat meer zekerheid had kunnen geven bij de start van ons borstvoedingsavontuur. Belangrijk vind ik – en dat geeft Debby Mendelsohn ook aan in haar boek – dat je weet waar je terecht kunt bij vragen of problemen rondom borstvoeding. Zorg dat je tijdens je zwangerschap al contactgegevens opslaat van een lactatiekundige en van de borstvoedingstelefoon van La Leche League bijvoorbeeld. En lees dit boek, een fijn naslagwerk waar je makkelijk iets in terug kunt zoeken bij twijfel of vragen. Bovendien is het handzaam qua formaat, dus het past makkelijk bij alle andere spullen in de luiertas.

Bestel hier het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ voor maar 14,99 Euro

Meer informatie over het werk van Debby Mendelsohn op het gebied van borstvoeding en zindelijkheid vind je op haar site www.mendot.nl

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.