We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Als je in verwachting bent van je eerste kind en je bent van plan om borstvoeding te geven, zit je misschien met een heleboel vragen. Wat doe je bij pijn aan borst of tepel? Wat als je vermoedt dat je kindje niet genoeg melk binnen krijgt? Hoe móet het eigenlijk? Online is er een heleboel te vinden, maar een weg vinden door alle informatie kan je nog wel eens overweldigend doen voelen.

In het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ van Debby Mendelsohn – zindelijkheidsexpert en borstvoedingsdeskundige – is álle informatie verzameld die je nodig hebt voordat je begint met borstvoeding. Een beknopt en overzichtelijk boek met alle informatie die je nodig hebt om vol vertrouwen te starten met borstvoeding.

In 6 stappen je kind voeden

boek-borstvoeding-doe-je-zo

Het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ bevat alles wat je wilt weten vanaf het moment dat je besluit om borstvoeding te geven tot het moment dat je – al dan niet zelf besloten – wilt afbouwen. Alle mogelijke vragen die je onderweg tegenkomt, worden beantwoord in feitelijke, korte hoofdstukken. Dat beknopte is sowieso fijn, we weten allemaal dat je druk genoeg bent met een baby. Ideaal dus om een stukje te kunnen lezen tijdens een (nacht)voeding of een kort slaapje.

In 6 stappen neemt Debbie Mendelssohn je in het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ mee in de fases van de periode dat je borstvoeding geeft. Elke stap heeft een eigen hoofdstuk waarin in korte alinea’s relevante onderwerpen worden aangehaald. Debby neemt je mee door alle fases van de borstvoedingsperiode, al vanaf voor je bevalling.

Stap 1: De voorbereiding

Wat kun je doen om jezelf voor te bereiden? Wat moet je weten en regelen?

Stap 2: De eerste voeding

Hoe gaat een eerste voeding, wat zijn houdingen die je kunt proberen, wat doe je met boertjes? Heel fijn om dit hoofdstuk alvast te lezen voor je bevalling.

Stap 3: Borstvoeding in de kraamtijd

Hoe gaat borstvoeding in de kraamtijd? Hoe herken je hongersignalen? Wat is stuwing en hoe moet je daarmee omgaan? Wat zijn regeldagen? Hoe zit het met mijn melkproductie? Hoe weet je of je baby genoeg gevoed is? Met een handig voorbeeld uitgelegd hoe je voeding en verschoning kunt combineren.

Stap 4: Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

borstvoeding-doe-je-zo-kolven

Hoe pak je je dagelijks leven op in combinatie met borstvoeding? Dit hoofdstuk van het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ beantwoord vragen over hoe je met of zonder je kind de deur uit kunt, over kolven, hoe om te gaan met onbekende situaties zoals bijten of clustervoeden en ook hoe je borstvoeding kunt gebruiken voor iets anders dan voeding.

Stap 5: Moedermelk combineren met vast voedsel

Een onderwerp dat ook tot veel vragen kan leiden: wanneer begin je met vast voedsel en hoe pak je dat aan? Debby beschrijft verschillende mogelijkheden van het introduceren van vast voedsel. Inclusief een handig voorbeeld van een dagschema.

Stap 6: Borstvoeding afbouwen

Waar moet je op letten als je wilt afbouwen? Debby geeft informatie over stoppen met borstvoeding per leeftijdscategorie: voor als je baby jonger is dan zes maanden, tussen de zes en twaalf maanden, tussen een jaar en anderhalf jaar en als je kindje ouder is dan anderhalf jaar.

Al je vragen over borstvoeding beantwoord in ‘Borstvoeding doe je zo’

Naast het ‘hoe’ vind je in het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ ook achtergrondinformatie over waarom je borstvoeding geeft en wat borstvoeding naast puur voeding nog meer kan betekenen in de band met je kind. In het laatste deel van het boek behandelt Debby een reeks veelvoorkomende vragen gerelateerd aan borstvoeding. Onder andere over de rol van de partner, hoe kan hij of zij helpen? Wat te doen bij een pijnlijke plek of bij een ontsteking? Waar moet je rekening mee houden bij een keizersnede of bij een te vroeg geboren baby? En ook vragen over medicijngebruik, borstvoeding en werk, vruchtbaarheid, vermoeidheid en borstvoeding na het eerste jaar.

Goed voorbereid beginnen aan borstvoeding

Mijn borstvoedingsperiode ligt al een paar jaar achter me, maar ik heb het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ met veel interesse gelezen (en een beetje weemoed, ook). Ik weet zeker dat dit boek me wat meer zekerheid had kunnen geven bij de start van ons borstvoedingsavontuur. Belangrijk vind ik – en dat geeft Debby Mendelsohn ook aan in haar boek – dat je weet waar je terecht kunt bij vragen of problemen rondom borstvoeding.

Zorg dat je tijdens je zwangerschap al contactgegevens opslaat van een lactatiekundige en van de borstvoedingstelefoon van La Leche League bijvoorbeeld. En lees dit boek, een fijn naslagwerk waar je makkelijk iets in terug kunt zoeken bij twijfel of vragen. Bovendien is het handzaam qua formaat, dus het past makkelijk bij alle andere spullen in de luiertas.

Bestel hier het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ voor maar 14,99 Euro

Meer informatie over het werk van Debby Mendelsohn op het gebied van borstvoeding en zindelijkheid vind je op haar site www.mendot.nl

Dit artikel over het boek ‘Borstvoeding doe je zo’ is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.