Bij het drinken van melk wordt er vaak gedacht aan koemelk, maar een goed alternatief voor koemelk, is geitenmelk. In niet-westerse landen wordt geitenmelk bijvoorbeeld al veel gedronken. Daar zijn de geiten namelijk de voornaamste bron van melk. Maar is er eigenlijk een verschil tussen geitenmelk en koemelk?

Verschil tussen geitenmelk en koemelk voor babys

Het verschil tussen geitenmelk en koemelk

Als je geitenmelk en koemelk naast elkaar zet, zie je vanaf de buitenkant geen heel groot verschil. Het grootste verschil tussen koemelk en geitenmelk is natuurlijk dat koemelk van de koe afkomstig is en geitenmelk van de geit. Daarnaast zit er ook een verschil in samenstelling, zoals in vetzuren, eiwitten, koolhydraten en mineralen. Hier gaan we hieronder verder op in.

Vetzuren

Uit onderzoek is gebleken dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. Korte vetzuren zijn gemakkelijker op te nemen door de darmen en worden via het bloed gelijk doorgegeven naar de lever waar ze verwerkt. Hierdoor worden ze niet opgenomen in het vetweefsel.

Lange vetzuren daarentegen kunnen niet direct via het bloed verwerkt worden. Deze vetzuren werken cholesterolverhogend, omdat ze in cholesterol worden verpakt. Geitenmelk bevat een hoger percentage van vetzuren die een niet cholesterolverhogend effect hebben dan koemelk.

Eiwitten

Beide melksoorten hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. De verdeling van het soort eiwitten verschillen echter wel van elkaar. Zo is te zien dat geitenmelk minder as1-caseïne bevat dan koemelk.

De concentratie van dit specifieke eiwit, dat gezien kan worden als allergeen, is lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk geen alternatief in geval van vastgestelde koemelkallergie.

Koolhydraten

Naast vetzuren en eiwitten bestaat geitenmelk ook uit koolhydraten. Kindjes in de groei hebben extra energie nodig en halen dit onder andere uit koolhydraten.

In geitenmelk zit minder lactose dan in koemelk. Wanneer je baby lichtelijk gevoelig is voor lactose, zou je dus eens geitenmelk kunnen proberen. Voor mensen met een koemelkallergie is geitenmelk echter geen alternatief, want er zit wel lactose in. Hierdoor kan er alsnog een allergische reactie ontstaan.

Raadpleeg bij klachten altijd eerst je (consultatie-)arts om een koemelkallergie of lactose-intolerantie uit te sluiten, voordat je overstapt op Kabrita geitenmelk flesvoeding.

geiten-melk

Vitamines en mineralen

Van nature is geitenmelk rijk aan vitamine A, B2, C, D en K. Deze vitamines zijn belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Verse geitenmelk bevat meer soorten mineralen dan koemelk. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen.

Samen met calcium is vitamine D van belang voor de opbouw van sterke botten bij je kindje. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Al zit er vitamine D in flesvoeding, ook kindjes die flesvoeding krijgen hebben extra vitamine D nodig.

Het lichaam maakt in de darmen zelf vitamine K aan, maar bij baby’s gebeurt dit nog niet voldoende. Daarom wordt er aan flesvoeding ook extra vitamine K toegevoegd.

Verse geitenmelk bevat meer calcium, fosfor, kalium, zink en selenium dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier goed zijn voor het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het bloed en ze spelen een rol bij de botvorming.

Verschil tussen geitenmelk en koemelk voor kleine kinderen

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk

Geitenmelk is goedgekeurd als basis voor babyvoeding, net zoals flesvoeding op basis van koemelk. De flesvoeding op basis van geitenmelk moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen. Ongeacht of je babyvoeding op basis van geitenmelk of koemelk kiest, je kindje krijgt altijd de voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Ook Kabrita geitenmelk flesvoeding wordt verrijkt met de mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om goed te groeien.

Kabrita geitenmelk babyvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingsstoffen op een milde, vriendelijke manier levert.

Hoeveel flesvoeding heeft je kind nodig?

Er zijn geen regels voor hoeveel flesvoeding of borstvoeding je kindje nodig heeft, er is enkel een algemene richtlijn die onder andere door het voedingscentrum wordt gegeven. Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hangt af van het gewicht van je baby. Je kunt hiervoor eventueel een flesvoeding schema gebruiken.

De algemene richtlijn stelt: geef je baby 150 ml per kilo van zijn of haar gewicht, per 24 uur. Voorbeeld: is je kindje 4 kilo, dan zal hij of zij ongeveer 600 milliliter melk nodig hebben. Dat komt bij 8 voedingen neer op 75 ml per voeding, bij 7 voedingen op ongeveer 85 ml, bij 6 voedingen op 100 ml, etc. Dit is geen wet van Meden en Perzen, want de ene baby drinkt meer dan de andere. Kijk daarom altijd goed naar wat je baby aangeeft en of je kindje goed groeit.

Mocht je twijfels hebben neem dan altijd contact op met je arts of consultatiebureau.