Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de zin bij je kinderen al over. Het stoffige en saaie imago van een museum gaan we vanaf nu voorgoed veranderen in een superleuk uitje met en voor je kinderen. Hieronder lees je meer over de leukste musea voor kinderen.

1. Mediamuseum in Hilversum (voorheen Beeld en Geluid)

Op 11 februari 2023 heropent het Beeld en Geluid museum op het Mediapark in Hilversum! In het nieuwe Mediamuseum – zoals het nu gaat heten – waan je je even in de wereld van showbizz, nieuws en BN’ers. Je kunt ze zelfs tegen het lijf lopen en ontmoeten! Het museum neemt je mee in de wereld van tv en media. Zo kun je langs de tentoonstelling lopen en bekende rekwisieten zien, een eigen film maken of in een tv-serie spelen. Beeld en Geluid laat je ervaren wat media inhoudt, wat de geschiedenis is en hoe het is om in de media te werken.

Daarnaast kun je kaartjes kopen voor de Hillywood tour! Een superleuke ervaring; met een treintje rijdt je onder begeleiding van ervaren gidsen door het Mediapark. Je rijdt langs de verschillende studio’s, kunt BN’ers zien en ervaren hoe het is om bijvoorbeeld achter de desk te staan van RTL Boulevard of in één van de stoelen te zitten van The Voice. naast het inhoudelijke museum moet je ook even goed om je heen kijken. Het gebouw is prachtig vormgegeven met hoge, kleurrijke ramen en diepe kelders waar je allerlei bekende voorwerpen van tv ziet. Kortom; een uniek en leuk uitje met je kinderen; in de wereld van tv en media. Tickets koop je voor €9,50 (4-12 jaar) of €17,= (regulier).

Beeld en geluid museum

2. Brandweermuseum

Niet alleen voor brandweerfanatici een heel leuk museum: in het Brandweermuseum in Rijssen kun je zien hoe de wereld van de brandweervrouw en -man eruitziet. Na binnenkomst in het museum word je direct meegezogen in de wereld van de brandweer: je maakt een virtuele rit met een brandweerauto en moet ter plekke een brand blussen! Ook kun je leren om brandonderzoek te doen, je leert er alles over brandveiligheid en natuurlijk kun je er allerlei – maar liefst 15.000! – attributen en voertuigen bewonderen van de brandweer, van vroeger en van nu. Het museum heeft een duidelijke boodschap over veiligheidsbewustzijn, rampenbestrijding en het belang hiervan.

leuke musea voor kinderen - brandweermuseum

3. NEMO Science Museum

Zeg je Nemo, dan zeg je wetenschap. Het leuke van wetenschap is natuurlijk het doen van proefjes! Dat is dan ook wat kinderen onder andere kunnen doen in dit museum. Het is een waar spektakel waar ál je zintuigen worden geprikkeld. Er worden bijvoorbeeld shows en demonstraties gegeven met de leukste, spannendste en spectaculairste proeven. Je kinderen zullen gegarandeerd met volle verbazing zitten kijken. In plaats van rondjes lopen langs saaie schilderijen en beelden, kunnen kinderen zelf aan de slag en zelf ervaren hoe het is om een wetenschapper te zijn.

Naast het doen van proefjes kun je met je kinderen langs de verschillende tentoonstellingen lopen. Alle tentoonstellingen zijn uiteraard in het thema ween schap en bestaan bijvoorbeeld uit een tentoonstelling over het menselijk lichaam, geschiedenis, het heelal en water. Een educatief uitje in een prikkelend jasje waardoor je kids het hartstikke leuk gaan vinden. Een kaartje voor Nemo kost €17,50.

Nemo Amsterdam

 

4. Het Gevangenismuseum

Wil je ervaren hoe het is om in een cel te zitten? Ben je benieuwd hoe een gevangenis er van binnen uitziet? Je kunt het beleven, zien en voelen in het Gevangenismuseum. Ga langs de verschillende tentoonstellingen en bekijk celblokken van vroeger en nu. Ook leer je alles over straffen van vroeger en nu, het werk van boeven in de gevangenis en leer je alles over het plaatsje Veenhuizen, waar dit museum staat. Voor kinderen is er van alles te doen, zoals een escaperoom, een speurtocht en een rondje maken in een echte Boevenbus. Het Gevangenismuseum is een unieke belevenis die je gedaan moet hebben. Kaartjes koop je voor €5,= (5-12 jaar) en €10,= (volwassene).

Gevangenismuseum

5. Aviodrome als één van de leukste musea voor kinderen

Is jouw kind helemaal gek op vliegtuigen? Neem hem of haar dan zeker mee naar Aviodrome. In dit luchtvaartmuseum kijk je ogen uit. Zo kun je een kijkje nemen in een echte Boeing 747 Jumbo Jet, een vluchtsimulator beleven, aan de stewardessen- of pilotenopleiding mee doen, een kijkje nemen in een radiotoren en spelen op de verschillende speeltoestellen. Ook zijn er rondvluchten en kun je een 4D-film bekijken. Er valt dus echt van alles te beleven, te zien en te ervaren. Er zijn verschillende vliegtuigen te zien, zoals passagiersvliegtuigen maar ook oorlogsvliegtuigen. Tickets heb je al vanaf €12,95.

aviodrome

6. Het muZIEum

In het muZIEum worden ál je zintuigen geprikkeld, op één na; je ogen. In dit speciale museum ervaar je hoe het is om als slechtziende of blinde door het leven te moeten gaan. Voor kinderen een hele speciale belevenis die ze niet snel meer zullen vergeten. Het museum bestaat uit verschillende belevingen, zoals de donkerbeleving en een ribbelroute. Je beleeft het leven door de ogen van een slechtziende, net als de gidsen in het museum. Zij zijn zelf slechtziend of blind en zijn dus echte ervaringsdeskundige die je er alles over kunnen vertellen.

Heb je ooit al eens een glas drinken ingeschonken terwijl je zicht heel slecht was? Met behulp van een VR-bril kunnen verschillende oogaandoeningen worden nagebootst, waardoor je dit soort bezigheden kunt ervaren. Ook worden je andere zintuigen geprikkeld in de donkerbeleving. Je bent na dit museumbezoek nog blijer met je ogen, want dit museum is wel een echte eye-opener.

Het Muzieum

7. CORPUS

Dit museum mag uiteraard niet aan deze lijst met leukste musea voor kinderen ontbreken. In CORPUS maak je letterlijk een reis door de mens. In kleine groepjes ga je gedurende 55 minuten langs alle delen van het menselijk lichaam. Je ziet allerlei organen en door de headset luister je naar alle informatie die je krijgt. Je eindigt bij de hersenen, waar je het lichaam weer verlaat. Hierna kun je vrij door het museum rondlopen en jezelf onderwerpen aan leuke testjes, spelletjes en proefjes.

Bovendien is er van alles te zien en te lezen over het lichaam. Reuze interessant en ontzettend leuk om mee te maken. Kinderen vinden spelletjes en testjes natuurlijk heel leuk om te doen en dat kan hier dan ook naar hartenlust. Bovendien leren ze hier hoe je goed voor jezelf en je lichaam moet zorgen. Vanaf €17,25 maak ook jij een reis door de mens.

Corpus museum

8. Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een heel bekend museum over de spoorwegen, treinen en alles wat daar mee te maken heeft. Het mag niet ontbreken in dit overzicht met de leukste musea voor kinderen. Er valt van alles te ontdekken in het museum. Het museum is ingericht als een levensecht station, met echte treinen en wagons. Voor kinderen zijn er ook verschillende attracties, zoals een speeltuin en achtbaan. Bekijk de oudst bewaarde stoomlocomotief van Nederland of leer alles over de techniek achter de treinen in het techlab.

Bezoek verschillende presentaties en ervaar bijvoorbeeld hoe het is als een trein vlak langs je raast. Er valt zoveel te zien en te beleven. Duik de geschiedenis en zie de oude treinen en stations van vroeger. Verder staan er vele modeltreinen, treinstellen, voorwerpen en stoommachines. Kaartjes kosten €17,50 per persoon.

Spoorwegmuseum

Hopelijk hebben we je met dit overzicht met de leukste musea voor kinderen wat inspiratie kunnen geven voor een leuke dag uit. Maar er zijn uiteraard nog veel meer leuke musea voor kinderen en in bijna alle ‘grotemensenmusea’ zijn tegenwoordig ook speurtochten en leuke activiteiten voor kinderen zodat de mogelijkheden voor een leuk cultureel dagje uit eindeloos zijn.