Kinderopvang door grootouders een goed idee? Als je het aan mijn zoontje vraagt zeker. Als ik op een willekeurig moment vraag aan mijn zoon ‘waar gaan we naartoe?’, dan zegt-ie steevast ‘opa!’. Zijn oma’s vindt hij ook erg lief, maar de opa’s zijn toch echt favoriet en daar moeten de oma’s (soms letterlijk) voor wijken. Het is heel leuk om te zien hoe gek hij op zijn grootouders is. En ik ben dan ook enorm dankbaar dat wij de opvang van ons zoontje hebben kunnen regelen met zijn opa’s en oma’s op de dagen dat wij werken.

Het regelen van kinderopvang door grootouders

Kinderopvang door grootouders heeft een hoop voordelen, maar ook een paar nadelen. Zowel mijn ouders als mijn schoonouders wilden graag een dag in de week oppassen op de dagen dat mijn lief en ik werken. Één keer in de week breng ik ons zoontje naar mijn schoonouders en één keer in de twee weken komen mijn ouders een dag bij ons thuis oppassen. Verder is mijn vriend één dag thuis en de andere dagen neem ik voor mijn rekening.

Geluk met kinderopvang door opa en oma

Regelmatig besef ik wat een geluk we hebben met onze oppasopa’s en oppasoma’s. Als onze ouders niet hadden willen oppassen, hadden we uiteraard kinderopvang gezocht bij een kinderdagverblijf of gastouder. Maar voor ons is kinderopvang door grootouders de ideale oplossing. De voordelen en nadelen van kinderopvang door grootouders op een rijtje:

oma en kleindochter deeg rollen kinderopvang door grootouders

Voordelen van kinderopvang door grootouders

Vertrouwde omgeving. Na een stormachtig begin van zijn leventje vonden we het belangrijk dat er rust kwam voor ons zoontje. En ons gaf het ook rust, wetende dat hij in zijn eigen huis of in dat van opa en oma was en in zijn eigen bedje kon slapen. Ook nu onze dreumes al een grote bink wordt, is een vertrouwde omgeving nog steeds fijn. En inmiddels is hij enorm gehecht aan de opa’s en oma’s, heel mooi om te zien.

Band met opa en oma. Mijn ouders wonen ongeveer 2 uur rijden van ons vandaan, en erg vaak hebben we niet de gelegenheid om een dagje op bezoek te gaan bij elkaar. Om toch de ontwikkeling van hun eerste kleinkind mee te maken en een band op te bouwen, wilden mijn ouders graag een keer in de twee weken een dag komen oppassen. Het nuttige met het aangename verenigen, noemen ze dat toch?

Geen kosten en geen gedoe. Een groot voordeel van een oppasopa en oppasoma voor de bankrekening: geen kosten voor kinderopvang! Een snel rekensommetje: uitgaande van € 6,50 per uur en geen Kinderopvangtoeslag scheelt het ons maandelijks ongeveer € 300,00. Dat scheelt op jaarbasis toch een leuke vakantie, bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het heerlijk dat ik niet hoef na te denken over gedoe met toeslag aanvragen, oudergesprekjes op de opvang e.d. Bijkletsen over hoe de dag ging doen we na een werkdag wel aan de eettafel.

Tafeltje dekje. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen geldt, maar in ons geval scheelt het 1 of 2 avonden in de week koken. Als mijn ouders bij ons thuis oppassen, koken ze altijd en eten ze mee voordat ze weer naar huis rijden. Op de vrijdag eten we bij mijn schoonouders als we ons zoontje daar ophalen. Luxe!

Geen gesleep met tas en kind. Op de dag dat mijn ouders bij ons thuis oppassen, hoef ik niet te denken aan het inpakken van een tas. Ik hoef alleen maar te zorgen dat ik mijn eigen spullen bij me heb, kus op mijn zoons krullen en ik kan gaan. Mijn schoonouders passen ook één dag in de week op mijn neefje en nichtje. En inmiddels hebben zij een inboedel waar menig gastouder jaloers op is: bedjes, slaapzakjes, verzorgingsspullen, kinderservies, speelgoed, alles is er.

voor-en-nadelen-van-kinderopvang-door-grootouders

Center of attention. Of dat nu goed is of niet, daar kan over gediscussieerd worden. Maar feit is dat er áltijd genoeg aandacht voor de kleine man is. Want hij hoeft de aandacht niet te delen met andere kindjes. En daar geniet hij met volle teugen van, kan ik je vertellen.

Flexibel. Als het niet lukt om op tijd thuis te zijn of om mijn zoontje bij mijn schoonouders op te halen: geen probleem. Mijn zoontje krijgt vast wat te eten en wij eten later of nemen een portie mee. Hebben we op vrijdagavond een avondje uit? Dan blijft ie na de oppasdag bij opa en oma gaat daar naar bed. Ideaal!

Nadelen van kinderopvang door grootouders

Geen andere kindjes om mee te spelen of van te leren. Als baby vond ik het prima. En heel fijn zelfs; de rust bij opa en oma zonder de drukte om hem heen van andere kindjes. Nu hij bijna 2 jaar wordt vind ik het toch ook belangrijk dat hij met andere kindjes van zijn leeftijd gaat spelen. Als ik zie en hoor hoe andere kindjes het naar hun zin hebben op een kinderdagopvang, denk ik weleens: doen we hem iets tekort?

Daarom zijn we al aan het kijken naar een peuterspeelzaal in de buurt waar hij één of twee dagdelen naartoe kan. Bovendien leert hij dan ook om (even) van huis te zijn in een andere omgeving en in groepsverband activiteiten te doen, ter voorbereiding op de kleuterschool.

Geen vervanging bij ziekte of vakantie. Hoewel mijn ouders en schoonouders flexibel zijn en ook wel eens op een andere dag kunnen en willen oppassen, is het bij ziekte of vakanties weleens schipperen. Één van ons is dan genoodzaakt om vrij te nemen, of we plannen allebei vrij en werken die dag allebei thuis.

Vergoeding voor oppasopa’s en oppasoma’s

Weet je trouwens dat de grootouders een vergoeding in de vorm van subsidie kunnen aanvragen als ze met enige regelmaat op de kleinkinderen passen? Wanneer opa en oma in aanmerking willen komen voor deze vergoeding, moeten ze wel eerst geregistreerd worden als gastouder. De subsidie voor oppasopa’s en oppasoma’s krijg je namelijk alleen als je gastouder bent.

Wanneer de grootouders als gastouder geregistreerd willen worden, moeten ze voldoen aan een aantal belangrijke eisen:

– Ze moeten in het bezit zijn van een geschikt diploma.

– Opa en oma moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bezitten.

– Ze hebben een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig.

– Bovendien moeten de grootouders, als ze officieel gastouder zijn, zich inschrijven bij een gastouderbureau.

Wanneer bovenstaande in orde is, pas dan voldoen de grootouders aan alle eisen om een subsidie aan te vragen.

Afspraken maken met oppasoma en oppasopa

Voor ons is kinderopvang door grootouders dé oplossing! We hopen dat de opa’s en oma’s het leuk blijven vinden en het fysiek aankunnen tot onze zoon voor het eerst naar de basisschool gaat. Want vooropgesteld dat opa en oma graag wíllen oppassen, moet het ook mogelijk zijn qua tijd, logistiek, maar ook qua gezondheid.

kinderopvang-door-grootouders-afspraken-maken

Als dat allemaal is afgevinkt en jullie ervoor kiezen om je kind een dag of een paar dagen bij opa en oma te laten, dan is het belangrijk dat je vooraf afspraken maakt over de kinderopvang door grootouders. Over voeding, tijden van ophalen en brengen, wat te doen bij ziekte en vakanties en, in een later stadium, ook qua opvoeding. Zo schep je duidelijkheid voor beide partijen en voorkom je eventuele misverstanden of zelfs wrijving. En, belangrijker nog: je kind weet precies waar hij aan toe is doordat bij opa en oma dezelfde regels gelden en hetzelfde ritme wordt gehanteerd. Al vind ik persoonlijk dat opa en oma ook wel een beetje mogen verwennen. Dat hoort er ook bij, toch?

Lees meer over kinderopvang en handige tips bij het kiezen van kinderopvang op MeerVoorMamas.nl en praat met ons mee op social media over kinderopvang door grootouders

 

 

Gepubliceerd op 12 juni 2016, geüpdatet op 7 december 2023