Veel mensen kijken er al vanaf het begin van de herfst naar uit: Halloween. Hoewel Halloween natuurlijk vooral een Amerikaanse feestdag is, wordt het in Nederland ook steeds meer gevierd. En wat is er nou leuker dan lekker griezelen met je kind? Wij leggen je uit wat Halloween nou precies inhoudt en hoe je Halloween kunt vieren met je kind.

meisjes-griezelen-samen

Wat is Halloween precies?

Je hebt de term Halloween vast al vaak gehoord, maar wat houdt het nou precies is? Halloween is een feestdag op 31 oktober, die vooral veel in Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk gevierd wordt. Tegenwoordig wordt Halloween ook steeds populairder in Europa. Het is dus de perfecte tijd om te beginnen Halloween te vieren met je kind!

De oorsprong van Halloween ligt bij de Kelten. Zij vierden “All Hallows Eve” als een soort oudejaarsavond, hun kalender begon op 1 november. Zij geloofden dat op deze dag de geesten van overledenen weer terug kwamen naar onze wereld en men verkleedde zich om de geesten weg te jagen. In de 19e eeuw namen migranten het feest mee naar Amerika, waar het zich vormde tot het Halloween dat we nu kennen. Dat klinkt allemaal misschien een beetje eng, maar gelukkig is Halloween tegenwoordig een super leuk en geschikt feest om te vieren met je kind. Wij hebben een aantal activiteiten op een rij gezet die Halloween vieren met je kind super makkelijk én leuk maken.

Activiteit 1: Hou samen een griezelig verkleedfeest

Halloween staat voor vele bekend om de griezelige kostuums die bij het feest komen kijken. En dit is natuurlijk de perfecte activiteit om met je kind te ondernemen. Bijna ieder kind houdt wel van een verkleedpartijtje en kostuums hoeven helemaal niet moeilijk of duur te zijn om te maken. Neem bijvoorbeeld een oude witte doek en knip er gaten in voor de ogen. Zo heeft je kind zich in no-time omgetoverd tot een klein spookje!

Je kunt natuurlijk ook aan het schminken gaan. Met wat groene schmink en een heksenhoed heb je al een heksenkostuum bij elkaar. Bovendien hoeft een Halloweenkostuum niet eens per se eng te zijn, met oranje schmink en een oranje shirt heb je een leuk pompoenkostuum. Je kunt samen met je kind van alles bedenken en jullie creativiteit erop los laten.

meisjes-verkleed-als-heks- Halloween

Activiteit 2: Ga trick or treaten langs de deuren

Trick or treating is een populaire Halloweentraditie in Amerika. Kinderen gaan hierbij verkleed langs de deuren om snoep te verzamelen. Ze bellen aan bij huizen, roepen dan “trick or treat!” of zingen een liedje en krijgen dan snoep van de bewoners van het huis. Meestal gaan kinderen met groepjes vriendjes en vriendinnetjes en gaan er een paar ouders mee. Het leuke is dat je kind zijn of haar kostuum zo gelijk aan al zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes kan laten zien!

Activiteit 3: Hol samen een pompoen uit

Rond Halloween zie vast wel eens ergens een uitgeholde pompoen met een kaarsje erin voor de deur staan. Het uithollen is al van heel vroeger uit een traditie rondom Halloween. Deze traditie begon met het uithollen van knollen, maar veranderde later in pompoenen. Het uithollen van een pompoen is helemaal niet zo lastig, dus is het een leuke Halloweenactiviteit om te doen met je kind.

Je hebt wel een mes nodig om de pompoen open te maken en het gezicht uit te snijden, dit kun je dus beter zelf doen. Maar je kind kan de pompoen uithollen door de zaden en draden er gewoon met de hand uit te halen. Ook kan je kind het gezicht met stift op de pompoen tekenen, die jij er vervolgens uitsnijdt. Het is leuk om de uitgeholde pompoen als hij klaar is voor je deur te zetten met een (nep)kaarsje erin. Zo breng je je huis gelijk in Halloweensferen!

Ga bakken met een Halloween thema

Activiteit 4: Ga bakken met een Halloween thema

Bij een feestdag hoort lekker eten, dat weten we allemaal. Met Halloween kun je je creativiteit er flink op los laten, het kan namelijk niet gek genoeg. En wat is nou een betere manier van Halloween vieren met je kind dan bakken? Recepten met een Halloweenthema hoeven ook helemaal niet ongezond te zijn. Je kunt er voor kiezen om een griezelig avondgerecht, een monsterachtige gezonde snack of toch een lekker zoet Halloweenbaksel te maken.

Activiteit 5: lees samen een griezelverhaal

Eén van de leukste dingen aan Halloween is natuurlijk het griezelen. Er zijn genoeg manieren om dit te doen, maar de gezelligste manier is het vertellen van een griezelverhaal. Om te zorgen voor de echte Halloweensfeer, maak je de kamer donker en doe je een paar kaarsjes aan. Zet wat te eten en drinken neer voor jou en je kind (misschien wel wat zelfgemaakte Halloweensnacks!) en kruip gezellig onder een dekentje. Je kunt eventueel een griezelig muziekje opzetten, maar het moet natuurlijk niet té eng worden.

Vervolgens kies je een griezel verhaal en griezelen maar! Op het internet zijn genoeg griezelverhalen te vinden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen uit een boek voor te lezen. Er zijn namelijk veel kinderboeken met griezelverhalen erin, die niet te eng zijn, maar waarbij je wel lekker kunt griezelen. Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk om zelf een griezelverhaal te bedenken met je kind. Bedenk bijvoorbeeld ieder om de beurt een zin, zo blijft het steeds een verrassing welke kant het verhaal op gaat en hoe het afloopt.

Activiteit 6: ga een griezelfilm kijken

Naast een griezelverhaal, kun je ook een leuke griezelfilm kijken met je kind. Er staan heel veel griezelige kinderfilms op Netflix, Videoland, On Demand en Pathé Thuis. Daarnaast kun je ook een DVD huren bij de bieb, als je op de hiervoor genoemde manieren niets kunt vinden. Bij het kijken van een griezelfilm is het ook leuk om in het donker wat kaarsjes aan te doen en wat te eten op tafel te zetten. Griezelen maar!

Halloween ga je huis en tuin decoreren

Activiteit 7: ga je huis en tuin decoreren

Om optimaal in de Halloweensfeer te komen, helpt het natuurlijk om je huis en tuin te versieren met Halloweenspullen. Winkels zoals onder anderen de Action, Xenos, Intratuin, Hema en Big Bazar hebben rond deze tijd van het jaar Halloweendecoratie in de winkel liggen. Hiermee kunnen jij en je kind het huis en de tuin zo griezelig maken als jullie maar willen.

Je kind vindt het vast leuk om mee te helpen versieren, en hoe meer handen er helpen hoe makkelijker het gaat. Bovendien kun je de decoratiespullen ieder jaar weer hergebruiken als je ze eenmaal hebt gekocht. Pompoenen zijn natuurlijk ook leuk om je huis mee te versieren, deze scoor je goedkoop bij landwinkels, tuincentra of pompoenkraampjes langs de weg. Je hebt ze in alle kleuren, vormen en maten. Ook na Halloween zijn pompoenen nog leuk als decoratie!

Al met al is Halloween dus een perfect feest om lekker te griezelen met je kind, vooral nu het steeds populairder wordt in Nederland. Er zijn genoeg leuke activiteiten die je kunt ondernemen om met je kind Halloween te vieren. Weet jij al wat jij en je kind gaan doen deze Halloween?