De leeftijd van zes jaar is voor je kind een hele mijlpaal. Je oogappel zet de eerste stappen van de kleuterschool naar groep 3. Kinderen ontwikkelen nu een eigen persoonlijkheid. Het speelgoed wat hij of zij gebruikt, wordt ook meer veeleisender. Deze blog 'Educatief speelgoed voor een 6 jarige' is een kleine gids welke speeltjes geschikt zijn op deze leeftijd en stimuleert om de eigen identiteit op een speelse manier verder te ontwikkelen. Langs deze weg krijg je een antwoord op de vraag: welke educatieve speeltuigen passen bij je kind op de leeftijd van zes jaar?

Hoe verloopt het kiezen van veilig en betrouwbaar speelgoed?

Je zal als ouder met enkele parameters rekening moeten houden wanneer je speelgoed wil kopen voor je kind. Het belangrijkste punt is dat je bij de aanschaf moet vertrekken vanuit een veiligheidsstandpunt. Hierbij mogen mogelijke gezondheidsproblemen niet uit het oog worden verloren. Enkele factoren die belangrijk zijn:

Speelgoed aanpassen volgen de leeftijd van je kind

Veiligheid van speelgoed staat centraal als je speelgoed wil aanschaffen. Hou vooral rekening dat het geselecteerde speelgoed is afgestemd op de leeftijd van je kind. De overgang van je kleuter naar scholier mag je heel ingrijpend noemen. Het spelen van spelletjes wordt in groep 3 herleid tot de beperking van de vrijheid. In de leeftijdscategorie van zes jaar wordt vooral hun speelse vrijheid een heel stuk kleiner.

Hou rekening met de afwerking van het gekozen speelgoed

Bekijk vooral de scherpe hoeken of randen van het speeltuig dat je wil aankopen. Zo zal je bij de speurtocht naar speelgoed moeten onderzoeken dat je kind zich niet kan kwetsen bij het gebruik. Op dat vlak is vaak houten speelgoed een absolute aanrader. Wel zal het hout van uitmuntende kwaliteit moeten zijn en splinters worden vermeden. De beukensoort leent zich het beste hiervoor. Het spreekt voor zich dat het speelgoed uit hout geen spijkers mag hebben. Schroeven die verzonken zijn, hebben de grootste voorkeur. Plastieken speelgoed wint meer en meer aan populariteit. Zorg vooral dat speelgoed dat uit plastiek bestaat, onbreekbaar is.

Aan welke voorwaarden moet goed speelgoed voldoen?

  • Duurzaamheid: goed speelgoed moet vooral duurzaam zijn. Kijk naar de levensduur. Zorgvuldig uitgekozen speelgoed moet vooral tegen stootjes kunnen van spelende kinderen
  • Het moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen: kijk bij aankoop vooral of het aangekocht speelgoed een CE label heeft. Dat is de veiligheidsnorm van speelgoed in Europa
  • Interesse wekken voor je kinderen: het heeft weinig zin speelgoed te kopen dat de interesse van je kind niet opwekt.
  • De plaats voor gezelschapsspellen: ondanks het ruime aanbod van educatief speelgoed, multimedia- en computerspellen blijft een educatief gezelschapsspel een belangrijke plaats innemen

De tijd van prinsessen en ridders is voorbij

Voor heel wat kinderen is de overgang van de kleuterschool naar klas 3 een enorme verandering in hun leven. Sommige kinderen hebben er meer moeite mee dan andere. Geen reden om je als ouder druk over te maken. Het is algemeen geweten dat de fantasie van kleuters tussen drie en zes jaar niet beperkt is. Je zoon kuiert de hele dag rond in een pakje van superhelden en dochterlief dartelt in een kasteel van prinsessen rond. Hun voorstellingsvermogen tart alle verbeelding. Ze verzinnen moeiteloos de meest wilde verhalen. Kinderen in het eerste jaar van de lagere school hebben wel nog heel veel fantasievermogen, maar het rijk van de fabeltjes verdwijnt stilaan naar de achtergrond. De realiteit begint stap per stap meer aandacht te krijgen. Dat vertaalt zich ook in het aanschaffen van educatief speelgoed. De tijd van hutten, tenten en tipi's is aangebroken op zesjarige leeftijd. Het is dus ook tijd om buiten te gaan spelen. Hieronder een kleine bucketlist die kinderen op zesjarige leeftijd het liefst omarmen:

Houten speelgoed stimuleert evenwicht en balans

Houten speelgoed leent zich uitstekend om evenwichtsoefeningen bij te spijkeren. Wie als ouder over een tuin beschikt kan ruimte creëren om educatief speelgoed te plaatsen die de balans van kinderen opwekt. Denk maar aan een schommel, een brug, balansbord of de rug van een olifant.

Het bouwen met lego

Heel veel kinderen kunnen urenlang bouwen met lego-blokjes volgens een bepaald thema. Heel populair op zesjarige leeftijd zijn themagerichte onderwerpen, zoals: treinen, steden, ambulance, brandweer en politie. Star wars en Batman zijn eveneens nog heel trendy tegenwoordig.

Poppetjes blijven hoog scoren

Met poppetjes spelen blijft een leuk tijdverdrijf voor kinderen vanaf zes jaar. Voor poppenvader en poppenmoeder blijven sommige spulletjes ook heel attractief. Zelfs op oudere leeftijd. Vaak bewaar je als ouder heel leuke herinneringen aan je pasgeboren baby. Je kind later met die babykleertjes zien spelen, roept nog heel wat onuitwisbare herinneringen op die je zelf blijft koesteren. En dan praten we nog niet over Barbie poppen die bij meisjes steeds een magnetische aantrekkingskracht blijven hebben.