Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Als ouder zie je je kind het liefst gelukkig. En als het niet lekker in zijn vel zit, wil je daar alles aan doen, toch? Bijvoorbeeld als je kind faalangst heeft. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Faalangst is letterlijk de angst om te falen of om fouten te maken. Je kind streeft naar perfectie, wil geen fouten maken of wil graag aan bepaalde verwachtingen voldoen. De meeste mensen associëren het gelijk met toetsen en cijfers, maar faalangst uit zich op nog veel meer vlakken. Denk hierbij aan faalangst in de sport, in sociale situaties (bijvoorbeeld nieuwe mensen ontmoeten), op de werkvloer of inderdaad op school.

Hoe-herken-je-faalangst-bij-kinderen

Hoe herken je faalangst bij kinderen?

Hoe faalangst tot uiting komt is bij ieder kind anders. De één blokkeert, weet de geleerde stof niet meer of weet niets te zeggen, de ander krijgt fysieke klachten zoals zweethanden, buikpijn, hartkloppingen of slapeloosheid. Weer een ander raakt in paniek of haalt zichzelf helemaal naar beneden met opmerkingen als ‘ik kan het niet’ of ‘het lukt me nooit’. Het kan ook zijn dat je kind ergens al niet aan begint ‘want ik kan het toch niet’ of expres niet zijn best doet. Ook het tegenovergestelde is mogelijk: heel stoer doen of heel grappig, juist om zijn angst te verbergen. Faalangst kan een kind behoorlijk belemmeren in het dagelijks leven.

Wat kun je doen om je kind te helpen bij faalangst?

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen waar de faalangst vandaan komt. Wanneer is het ontstaan? Waar en wanneer heeft je kind er het meest last van? Ga in gesprek met je kind. Vraag wat er dan in hem omgaat en wat jij kunt doen om hem te helpen. Een kind weet meestal heel goed wat hij nodig heeft en wat hem kan helpen.

Kindercoach-om-je-kind-te-helpen-bij-faalangst

Wat kun je nog meer doen?

  • Zorg altijd voor een veilige omgeving voor het kind, zodat het kind de vrijheid voelt om te onderzoeken, ontdekken en proberen. Het is daarbij belangrijk dat je kind bij jou terecht kan wanneer het even niet lukt. Want door beschikbaar te zijn, ontstaat een veilige basis en heeft het kind altijd een vangnet waardoor hij minder bang is om een fout te maken.
  • Blijf geduldig wanneer het kind iets nieuws probeert en geef positieve waardering. Juist de positieve sfeer rondom het proberen van nieuwe dingen moedigt het kind aan en zal het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid vergroten. En maak daarbij ook duidelijk dat het niet in één keer hoeft te lukken en dat fouten maken mag, juist daar leer je weer van voor de volgende keer en iedereen maakt wel eens fouten!
  • Ga op zoek naar een kindercoach! Een kindercoach helpt jouw kind om te gaan met zijn faalangst. Dit doet hij door samen met jouw kind zijn kwaliteiten en talenten te ontdekken. Op die manier bouwt jouw kind zelfvertrouwen en zelfkennis op. Dat is iets waar hij de rest van zijn leven wat aan heeft!

Wat doet een kindercoach

De hulp van een kindercoach kan ingeschakeld worden wanneer jouw kind al een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Kindercoaching is een laagdrempelige, kortdurende, praktische begeleiding voor kinderen en jongeren. Kindercoaches werken oplossingsgericht en kijken voorbij de “problemen” die jouw kind heeft. Wanneer een kind gaat geloven in zijn kwaliteiten, wordt de focus verschoven van ‘probleem’ naar zelfkennis. Vaak is het ‘probleem’ dan geen probleem meer Het resultaat? Een blij en gelukkig kind!

Annika Kuijt is kindercoach en heeft haar eigen praktijk, Hart voor Kindercoaching. Annika heeft zich gespecialiseerd in het coachen van kinderen met faalangst, kinderen die veel piekeren en kinderen die onzeker of verlegen zijn.